Ankara AKM’de Çankırı Tanıtım Günleri
Ankara AKM’de Çankırı tanıtım olarak Altı Tuz, Üstü Buz ve Yarenler temalarını ön plana çıkarttı. AKM’ye gidemeyenler için fuarda ön plana çıkan ürünleri ve Çankırı’nın yerel markalarını sizlerle tanıştırmak istiyorum.
Fuar işinin organizasyon ayağını oluşturan Alp Kültür Medya girişte sizi karşılıyor.
Ana Sponsor Nata Holdingi biraz yakından tanıyalım
Çankırı tanıtım günlerinin ana sponsoru olan ve ismini ilk kez burada duyduğum Nata Holdingin gösterişli ve geniş standı girişte tam karşımıza çıkıyor. Konuşmaya firma sahibinin nereli olduğunu sorarak başlıyorum.Çünkü Ankara il tanıtım günlerine misafir firmalarda katıldığı için aradaki ayrımı yapmakta fayda var. Evet Nata Holding sahibinin Namık Tanık’ın Çankırılı olduğunu öğrendik.Ankara’da en önemli projelerinden olan Nata Vega AVM ve içerisinde bulunan Türkiye’nin en uzun tünelli akvaryumunu olan Aqua Vega projesini hayata geçiren isimdir.Buna benzer bir çok avm ve yol yapım projelerinin olduğu bilgisini de öğreniyoruz. Ayrıca Ankara’da yapılmış olduğu projelerden diğeri ise Antares Avm ve hemen yanındaki konut projesi olduğunu öğrendim.Nata Holding Dünyanın en büyük inşaat firmaları arasında 116.sırada olan Nata Holding aynı zamanda Dünyanın en büyük 225 müteahait firmaları arasında ilk yüzdeymiş.Nata Holdingin Türkmenistan’da çölün ortasına kurduğu şantiyesiyle de haber konusu olmuş.Ayrıca Türkmenistan’da yaptığı yollar kadar 180 köprü projesiyle de iddiasını göstermiş.Fazla zamanım olmadığı için detaylı inceleyemedim.Bir kaç kare fotoğraf çekerek yoluma devam ettim.
Yolumuza sağa dönerek devam ettiğimizde Çankırı Valiliğinin standı büyük posterlerle Çankırı’nın öne çıkan tarihi mekanlarının fotografları güzel bir derinlik katıyor.Burada oturup soluklanarak Çankırı manzaraların tadını çıkarmanızı öneriyorum.
Ilgaz Belediyesi tanıtım standı
Çankırı tanıtım günlerinde mutlaka uğramanız gereken stantlardan birisi de Ilgaz Belediyesi tanıtım standıdır. Ilgaz dağını her halde bilmeyenimiz yoktur. İlk okulda şarkısını hep söylerdik ya, işte o Ilgaz bu Ilgaz. Unutanlar için hemen hatırlatalım.
Ilgaz Dağı Şarkısı
Ilgaz sen Anadolunun yüce bir dağısın
Baharla yer yüzünde güzellerin dağısın…
Standa elime geçen dergilerden birisi de Emel Oktay Türkoğlu Turizm ve Otelcilik Lisesinin tanıtım dergisiydi.Zaten Ilgaz için gerekli ve ihtiyacı olan bir okuldur. Çünkü bölge itibariyle çok fazla otel olduğu için bu bölümde okuyanlar için uygulama eğitimi açısından staj ve uygulama eğitiminde boşluğu dolmuş oluyor.Merak edenler okulun sitesini ziyaret edebilir.
Ilgaz Belediyesinin standında dikkat çeken diğer şey ise tilki ve ceylan postuydu.Ilgaz dağına sadece kışın değil yazında yayla turizmi şeklinde gezebilirsiniz. Yukarıda Ilgaz dağındaki oteller kısmında detaylıca bilgi verildi.Bu tür etkinliklerde AKBAK otel facebook sayfasıdan takip ediniz.Zaman zaman Çankırı tuz maağarasından başlayıp, kırkpınar Ilgaz dağına kadar tur düzenleniyor.
Ilgaz Dağında bulunan oteller nelerdir?
Ilgaz Dağı kastamonu ile sınır oluşturduğu için Çankırı sınırında kalan otellerden bahsetmek isterim. Oteller hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.Arama motorları haritalar bölümünde ciddi anlamda kafa karıştırıcı bilgilerle dolu olduğu için hepsini derli toplu sunmaya çalıştım. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ilgaz-dagindaki-oteller.html
İstiklal Yolu Derneği Çankırı Günlerinde
Ankara AKM’de İstiklal yolu derneğiyle karşılaştım.Derneğin amacını kısaca özetliyorum.Kurtuluş savaşı yıllarında İnebolu’ya gelen cephane buradan Kastamonu üzerinden Ilgaz Dağından geçirilerek Çankırı, oradan da Ankara’ya ulaştırılmıştır.Kastamonu işgale uğramamasına ragmen en fazla kayıp veren ildir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da” diyerek İstiklal yolu olarak anılmasına neden olmuştur.2008 yılında Kastamonu, 2009 yılında Çankırı da etkinliğe dahil oldu.Böylece İnebolu’dan Ankara’ya İstiklal yolu yürüyüş hattı tamamlandı. Her yıl 29 Ekimden önce yürüyüş etkinliği tamamlanıyor.Katılmak isteyenler Kastamonu ve Çankırı Turizm İl Müdürlüklerinden bilgi alabilir.Ilgaz dağına 2014 yılında harfler 5 metre yüksekliğinde, 70 metre yazı uzunluğuyla İstiklal Yolu yazısı D100 karayolundan rahatlıkla görünüyor. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ilgaz-dagi-istiklal-yolu-yazisi.html
Çankırı Silah Fabrikası MKE
Ankara’da Çankırı günlerinde belki de en yoğun ilgi ile ziyaret edilen standartlardan birisiydi diyebilirim.Silah ve bu tür şeylere fazla ilgim olmadığı için iki kare fotograf çekip MKE standından ayrıldım
Çankırı Yıldırım Bıçak İmalatı
Çankırı tanıtım günlerinde yıldırım bıçakla karşılaştık.Standa biraz meraka karışık bir ilgi vardı. Eğer evinize bıçak almak isterseniz firma Çankırı’dadır.
Yıldırım Bıçak İmalat Adres:
Mimar Sinan Mah Demirel çarşısı N:14/A Merkez/Çankırı
irtibat nosu 544 637 2260 dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Deva Bitki Baharat
Çankırı’da Deva Bitki Baharatçıyı bilmeyen yok gibidir.Meşhur dibek kahvesini getirerek fuardaki yerini almış.
Bal Diyarı Kurşunlu
Kurşunlu Belediyesi ağırlık olarak bal yetiştiriciliği ile ön plana çıktı.Ve standın her taradında baliçerikleriyle başarılı bir tanıtım yaptığı söyleye biliriz.Özellikle dikkat çeken ise camaken içinde arıların balı nasıl yaptığını anlatan Cam kovan konsepti çok başarılı ve zekiceydi.
Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği
Çankırı tanıtım günleri fuarında Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği afişler ve brandalar ile ismini duyurmayı başardı.Ayrıca Belediye her yıl genelde yaz aylarında “Kurşunlu Bal Festivali” ile geleneksel bir etkinliğe dönüştü.En son 2014 yılında 7.Bal Festivalini eskisine nazaran Ekim ayında yapıldı.Nedeni ise İsrailin Filistine uyguladı saldırı nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan edilmişti.
Kurşunlu Belediyesi standında köy tarhanasını 15TL, köy makarnasını 8TL, Gül reçelini 15TL, Çam balını 35 TL/kg etiketleri de gözümüzden kaçmadı.
Kurşunlu balı kadar Çavundur kaplıcalarıyla da biliniyor.Fuarda gözüm ince geliş tuz yolunu aradı. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ince-gelis-tuz-yolu.html
Çünkü bitiş noktası kurşunlu ilçesindeki İnce geliş konağı olup alternatif kültür turizmi olarak ilçenin önemi günden güne artıyor.Umarın bundan sonraki fuarda bu konu üzerine de yoğunlaşırlar.Diğer önemli noktası ise Çankırı’nın doğal gaza kavuşan iki ilçesinden birisidir(diğeri Korgun ilçesi). İlçenin doğal gaza kavuşmasının asıl nedeni ilçede bulunan Söğütsen seramik fabrikasının olması.Ne alaka diyenleriniz olacaktır.Doğal gaz hattı ilçeden geçmesi bir şey ifade etmiyor.Doğal gaz basınç düşürücü veya dengeleyici depolar kurulursa bulunduğu bölgeye doğal gaz verilebiliyor.Haliyle bu basınç dengeleme depoları maliyeti yüksek olduğundan birçok belediyenin bütçesini zorlamıştır.Nitekim Çerkeş, Atkaracalar’dan doğal gaz hattı geçmesine rağmen doğal gaza kavuşamayan ilçelerdir. Kurşunlu Belediyesi ise bu sorunu Söğütsen seramik fabrikasıyla aştı.Doğal gaz basınç dengeleme deposunun kurulumunu fabrika üstlenince ilçe bu sayede Çankırı’nın ilk doğal gaza kavuşan ilçesi kurşunlu oldu.2016 Eylül ayında Çerkeş doğal gaza kavuşacakmış.
Fuarda Söğütsen Seramik fabrikasıda vardı. Ama gözlerimiz bir yetkili aradı.Ortalıkta kimse olmayınca bir kare fotoğraf ile yolumuza devam ettik.Çankırı tanıtım günleri için valiliğin hazırlatmış olduğu kitapcıkta bir çok detay buldum. Söğütsen Seramik fabrikasında 850 kişi çalışıyor, fabrika tam kapasite çalışmaya başladığında 2500 kişiye iş imkanı sağlayacakmış.Seramik fabrikasının alanı 1.8 milyon m2 kapalı alan olarak 360 Bin m2 kapasitesiyle dünyada 1.sırada yer alıyor.Söğütsen seramik Yıldız holdinge yani Ülker’in bünyesinde yer alıyor.Çavundur bölgesinde Yıldız holding tarafından 150 yataklı otel projesi, Çağlayan grup tarafından 1000 adet devremülk projesiyle önümüzdeki yıllarda boy gösterecekler.Şu anda Çavundur bölgesinde 3 otel olup 150 yataklı, 120 yataklı ve 24 yataklı olmak üzere üç tane jeotermal otelbulunuyor.Burada 100 personele istihdam sağlıyor olup diğer iki proje tamamlanınca bu sayının 250/300 kişiye çıkması bekleniyor.Ayrıca Kurşunlu Belediyesi nedendir bilinmez ama ayağının dibindeki suyu tam anlamıyla kullanamıyor.Çavundur bölgesinden çıkan sıcak suyla ilçenin ısınma ihtiyacını karşılamak için bir proje geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ve Kurşunlu için bir de yiyecek önereceğim.Bu bir tavsiyedir.İlçe merkezine yolunuz düşerse Çamlıca pideye uğramanızı öneririm.Çevremden giden arkadaşlar ve akrabalar Çamlıca pidenin kıymalı pidesinin Ankara’daki bir çok pideciye göre çok kaliteli olduğunu söyledikleri için buraya not olarak ekledim.
Andinata Otel Şekerler Termal
Andinata otel ismini hiç duymamıştım. İlk önce fuara misafir olarak katılan termal otellerden olup olmadığını sorarak başladım.Ve Andinata otel Çankırı Kurşunlu Çavundur Kaplıcaları bölgesinde yer aldığını öğrendim... https://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankiri-cavundur-andinata-otel-sekerler-termal-otel.html
Çankırı’lı Meşhur Dürümcü Yaşar Usta
Kısaca Yaşar usta kimdir birazcık bahsetmek isterim.Aslen Çankırı’lı Olan Yaşar AL 1983 yılında İstanbul Anadolu otogarında kebab hayatına başlamış.2004 yılına kadar İstanbul Zeytinburnunda hizmet verdikten sonra rotasını Başkent Ankara’ya çevirmiş.Ankara’da iki tane şubesi ve 2014 yılında bir tane de memleketi olan Çankırı’ya şube açarak kurumsallaşma yolundaki emin adımlar atmış.
Dürümcü Yaşar Ustanın Ankara’daki şube adresleri ise şu şekildedir.
*Turgut Özal Bulvarı N:60/14 İskitler
*İstanbul yolu üzeri Ergazi mevkii Sincan yol ayrımı Opet Filiz Petrol Ofisi içinde hizmet veriyor.
Haskan Boya
Haskan boya 1985 yılında sektöre girmiş 1994 yılında gelindiğinde bu günkü adını almış.Web sitesini incelediğimizde Ankara’da bulunan bir çok yapı markette bayilik ağıyla ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.Haskan Boya ayrıca televizyon reklamlarıyla da marka bilinci oluşturma çabasında olduğunu görüyoruz. Diriliş Ertuğrul,Kurtlar Vadisi Pusu gibi dizilerde bant reklamı, Show Tv’de Mustafa Karataş’la muhabbet saati proğramına ana sponsor reklamı, haber ve siyasi içerikli canlı yayın proğramlarına bant reklamlar vererek kesenin ağzını açmış.Sosyal medya hesaplarında sürekli güncel içerikler üreterek popülerliğini devam ettiriyor. Ve bir not verelim. Ilgaz isminde bir de boya üretmiş.
Atkaracalar Vapurlu Süt Fabrikası
Atkaracalar Belediyesi standı hatırı sayılır bir alanda tanıtımını yaptı.Bölgeyi bilenler tatilden dönerken buradan peynir veya tereyağ almadan gitmezler desek doğru olur.Her zaman tereyağ ve peynirin bulunduğu yerlerin başında geliyor. Standında olan erişte makarna, tarhana, peynir ve yoğurdun yanında bir de helva dikkatimizi çekti. Evet yanlış duymadınız helva da gördüm. Çankırı Can Yaren Helva isminde.Fazla zamanım olmadığı için bir kaç foto çekip ayrıldım. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/vapurlu-sut-fabrikasi-fuarda.html
Çankırı Can Yaren Helva
Çankırı Yaren Helva 1967 yılından itibaren dededen toruna şeklinde hala üretilmeye devam ediyormuş.Yaren Helva satış mağazası Çankırı’da Atatürk Bulvarı üzerinde ve bir çok marketten temin edilebiliyor. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirinin-en-meshur-helvacisi-hangisidir.html
Ödüllü Leyla Sultan Alıç Sirkesi
Tarımda kadın girişimciliğin güçlendirilmesi programı pilot bölge Çankırı ayağındaki değerlendirmede “Dağlardan Gelen Sağlık Alıç Sirkesi” konulu projesiyle Yapraklı ilçesinden Leyla Topcu 1. oldu. Türkiye genelinde 8 ilde pilot bölge bulunup, Gaziantep, Zonguldak, Balıkesir, Kırklareli, Konya, Malatya, Muğla ve Çankırı illerinde gerçekleştiriliyor. Bu 8 ilde 407 kadın girişimci çiftçilerden 8 ilin birincileri geçtiğimiz yıl bir araya gelerek jürinin beğenisine sunuldu.Jüri birincilik ödülünü kırıklareli’nden kaz yetiştiriciğinin yaygınlaşmasını amaçlayan “Kazı Kazan Kaz Yetiştiriciliği” projesiyle Esra Özdin aldı.Ve Şekerbank 1. için 30.000 TL finansman desteği sağladı.
Jüri özel ödülünü ise Çankırı’dan katılan Leyla Topcu “Dağlardan Gelen Sağlık Aluç Sirkesi” projesiyle aldı.Ve Şekerbank bu prje için de 15.000 TL finansman desteği sağladı. Jüri tarafından özel ödül alan bu projeye Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KADİDER) tarafından da ücretsiz danışmanlık hizmeti verildi. Ve yarışmada fark yaratan 3 proje sahibine Cumhuriyet altını hediye edilmiş.
Daha sonraları kendilerine ulaşıp sirkenin nasıl yapıldığı gibi konularda bilgiler alıp sitemizde bunu detaylıca anlattık.Leyla Sultan Alıç Sirkesi aramasıyla google ilk sayfada çıkıyoruz.Geçtiğimiz aylarda Prof.Dr.Canan Karatay hoca Show tv de Leyla Sultana selam gönderince Canan Karatay takipçileri tarafından arama motorlarında taratılmaya başlandı.İçeriğimiz sayesinde Leyla Hanım daha fazla kişiye ulaşıyor. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/leyla-sultan-alic-sirkesi.html
Çerkeş Fişek Ali Konağı
Şimdi sizlere bir konak tanıtacağım, ama bu diğer konaklardan çok farklı.Fişek Ali Konağını farklı yapan yönü ise konağın tavanındaki el işlemesiyle herkesin ağzını açık bırakması.Fişek Ali Konağı turizme kazandırıldıktan sonra yerli turistler kadar D100 (İstanbul/Samsun) karayolu üzerinde olma avantajıyla sıkca yabancı turistlerinde kafileler halinde ziyaretini çekmeyi başarmış. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/cerkesin-tarihi-fisek-ali-konagi.html
Çerkeş’in Burma Baklavası
Çerkeş’e gittiğinizde hiç bir yerde kalmasa bile burma baklava Fişek Ali konağında mutlaka bulursunuz. Kesinlikle tavsiye ediyorum burma baklavaları bir harika.Özellikle burma baklava konusunda çok başarılar.
Çerkeş İlçesinin en büyük gururu Aytaç’da stant açarak müşterilerine yeni ürünleri tattırdı.Eskiden aytaç Yozgaz Yimpaş holdinge aitti.Sonradan Bim ve Ülker %33 hisse satın alarak aytaça ortak oldular şeklinde kısaca bir hatırlatmamızı yapalım. 2011 Temmuz ayın Işık Dağında Dünya yamaç paraşüdü şampiyonasına ev sahipliği yaptı.
Ulusal Medyaya haber olan Belediye Başkanı kim?
Başkentte Çankırı Tanıtım Günlerinin ardından ulusal gazetelere ve televizyonlara haber konusuyla herkesin taktirini toplayan bir Belediye Başkanından bahsetmek istiyorum.İsmi Hasan Sopacı veya bölgede bilinen ismiyle Hasan Paşa.
Çerkeş Belediyesini 2014 yerel seçimlerden sonra 24 milyon borçla koltuğu devraldığını, çalışanların 8 aydır maaş alamadığı ve Belediye’ye 54 tane haciz dosyasının olduğu bir dönemde Çerkeş Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunu anlatarak sözlerine başlamış.Adeta bir başarı öyküsü.Sırrı ise gereksiz harcamalardan kaçınmak, tıpkı annelerimizin yaptığı gibi eldeki imkanları iyi kullanarak “Ayağını yorganına göre uzatmak” diye biliriz.Tek fark evdeki uygulamanın kamu kurumuna uyarlanması.Diğer bir fark ise borçların lira yerine milyonlarla talaffuz edilmesi.Koltuğa oturduğunda Belediye Başkalığı maaşını (3500TL)kurduğu derneğe aktararak her bir üniversite öğrencilerine 175TL burs olarak verdiklerini belirtti.Bunu duyan arkadaşlarının da destekleriyle sayının 20 öğrenciden 40 öğrenciye çıktığını belirtiliyor.
Makam aracının kirasının 3500TL olduğunu, yakıt ve şoför ücretleriyle bu rakamın ortalama 15000TL tuttuğunu belirtiyor.Belediye zor günler geçirdiği için makam aracını sahibine iade ederek kendi aracını makam aracı yaptığını, şoför yerine kendisi kullandığını belirtmiş.Belediyenin borçları bitene kadar da makam aracı alınmayacakmış.Ayrıca Belediyelerin imkanlarının hoyratça harcandığı bir yer olmaması gerektiğini belirterek üstü kapalı güzel bir gönderme yapmayı da ihmal etmemiş.Bizlerde bu tür örnek davranışlar sergileyen kamu görevlilerinin çoğalması temenni eder, görevinde başarılar dileriz.
Eldivan Kirazı Çok Meşhurdur
Eldivan’ın kirazı çok meşhur olduğunu söyleyelim.Her yıl Haziran ayında Eldivan kiraz festivali düzenliyor.Bu yıl için bir haber göremedim.
Bayramören Yamaç Paraşütü Türkiye Şampiyonası
Bayramören denilince aklınıza bu güne kadar ne geliyordu bilemiyorum ama bundan sonra Bayramören Paraşüt Festivali gelsin.Evet her yıl Ağustos ayında Bayramören’de paraşütleri izlemek için size sıra dışı bir fırsatı aralıyor.Bayramören’in ayrıca cevizi ile de biliniyor. Bayramören’e kadar gitmişken Canlı Alabalık tesisinde balık yemeden dönmeyin.Ve unutmadan bir not daha verelim. Tarihi Bayramören köprüsü 250 yaşında olup ayakları kesme taştan yapılmış.Köprünün gövdesi ise tamamen ahşaptan yapılması yönüyle diğerlerinden ayrılır.İki asra meydan okuyan bu tarihi Bayramören köprüsüne bir selam vermeden dönmeyin.
Çankırı Kızılırmak Kavunu
Çankırı’nın Kavunu meşhurdur. Kızılırmak ilçesinde kavun üretimi kadar pirinç de değerli bir tarım ürünüdür.Hatta Çankırı’ya oto lastik üretimi için (Sumitomo firması) yatırım yapan Japonlar Çankırı kavununa aşık olmuşlar olsa gerek ki televizyonlara röportaj verirken “bir de Çankırı’nın kavunu çok güzel” demeyi ihmal etmiyor.Sayesinde Çankırı’nın kavunu ülke sınırlarını aşıp Japonlara kadar ulaştı.Reklam versek bu kadar bilinmezdi. Ben olsam tanıtım için Sumitomo firmasının SOE’sunu reklamda oynatırdım.
Turbo AKÜ Çankırı Tanıtım Günlerinde
Turbo akü fuardan iki ay kadar önce üretime başlamış çiçeği burnunda ve gelecek vaad eden bir firma.Turbo Akü standında kısa bir konuşma ve diyaloğumuz oldu.Çankırı Tüney köyünde kurulan Turbo akü AKO sermayesiyle tamamen yerli olup diğer akü firmalarına göre tanıtım amacıyla indirimli satışları devam ediyormuş.Sektördeki diğer akü markaları hakkında da bilgi verelim.
En bilindik olanı ama başka ülkeye satılan akü Mutlu aküyle başlayalım. Mutlu Akü Hollandalılara 217 milyon $ satıldı.Dile kolay!Satış işlemi 2013 sonundan gerçekleşti.Ve satın alan şirket Metair Grupdur.
Diğer akü devimiz ve Türkiye’nin 100 değerli marka arasında bulunan İnci aküyle devam edelim.İnci akü fazla uzun bir zaman geçmeden 2015 ortasında Japonlar ortak oldu.
Diğer akü firması Yiğit aküde Türkiye’nin 100 değerla marka arasında bulunuyor.Ayrıca Yiğit akü Türkiye’nin arge şampiyonları listesinde 250 firmanın arasından sıyrılarak 99. sırada ve Ankara firmaları arasında 10. sırada yer alıyor.Arge yatırımlarının bir sonucu olsa gerek ki akıllı akü yani Bluetooth ve akü içine konulan mikroçip sayesinde telefonunuzdan akünüzün durumunu kontrol edebiliyorsunuz.Ve bu özelliğin dünyada bir ilk olduğunu belirtiyorlar.İşallah patentini almışlardır.Patent almak uzun zamanda verildiği için faydalı ürün olarak da tescil edilebilir.
Geçtiğimiz günlerde zaping yaparken world travel channel kanalında turizm notları proğramınıizledim.Yapılan bir araştırmaya göre tatile gittiğinizde seyhatiniz nasıl yaparsınız sorulmuş.Cevaplar ise yürüyerek,bisikletle ve araçla cevabı verilmiş.Amerikalılar listede 1.sırada Türkler ise araçla gezmek ve seyhat etmekte 2.sırada yer almışız.Yukarıdaki akü firmalarının kıran kırana rekabetinin nedenini izah eden en güzel örnek bu olsa gerek.Tekraradan çiçeği burnunda Turbo aküye ticari hayatında başarılar dileriz.Ve lütfen araç sahibi ziyaretçilerimin yerli üretim firmaları tercih ederek ülke ekonomisine katkı sağlamalarını rica ederim.Kalite kısmına takılıp kalmayın, çünkü aldımız ürünün kalitesinden ziyade markası için cebimizde paralar çekiliyor!Uyanık olalım eşdeğer ürünlerle fazla açılmayalım.
Sumitomo Rubber Dunlop ve Falken AKO Lastik AKM fuarında
Japon Nusimoto Rubber 516 milyon $ yatırımla AKO ortağı olan firma fuardaki herkesin uğramadan geçmediği bir stand oldu. Çankırı Tüney köyü mevkinde kurulan organize sanayi bölgesinde faliyetine başladı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımıyla 14 ekim 2015 de açıldı.Sumitomo Rubber firması 2019 yılına kadar günlük üretimini 30.000 adete çıkartarak üretiminin %80 ihraç etmeyi planlıyor.Sumitomo Rubber %80 oranında finansmanıyla (%20 AKO finansmanı) kurulup toplamda 2000 kişiye iş imkanı sağlayacak.Ve Sumitomo Rubber firması Dunlop ve Falken lastiklerini Çankırı’da üretiyor.
Sumitomo Rubber Çankırı’yı neden tercih etti?
Sumitomo Rubber firmasının Türkiye Yatırım Ajansına başvurmasıyla başlamış.Bu sırada Çankırı Millet Vekili Hüseyin Filiz beyin girişimleriyle Sumitomo Rubber firması Çankırı’ya yatırım yapmaya karar vermiş. Çankırı’nın havaalanına 30 dk mesafede olması etkili olması.Ayrıca Çankırı; İstanbul ile Ankara’ya kadar olan iller arasında kalkınmada öncelikli iller arasında 6.Bölge teşviki olan tek il Çankırı’dır.Yatırım yapacak firmaya ücretsiz yer tahsisi ve işçi SSK maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması Sumitomo Rubber firmasının Türkiye’ye tek seferde en büyük yatırımı yapmasına sağladı.
Sumitomo Rubber firmasının Türkiye’ye yatırım yapma nedenlerine kısaca değinilecek olursak yüksek iş gücü olması, AKO firmasının geçmiş deneyimleri olan bir patner olması etkili olmuş.Ve unutmadan ekleyelim kalkınma ajansının Çankırı’ya yatırım yaparsa büyük teşvik alacağı şeklinde yönlendirmeleri belirleyici unsurlardır.Ve Çankırı’nın kavunu çok lezzetli olduğu için japonlar adeta Çankırı’ya aşık olmuşlar.Böylece Çankırı kavunu ülke sınırlarını aşıp japonya’ya kadar ulaşmasına vesile oldular.Çankırı’da 2 Nisan 2015 tarihinde ilk lastik üretimi törenle yapıldı.Ülkemizin petlas’ı vardı şimdi kardeşi de doğdu büyüyüp vatana hizmet edecekler.
Korgun Belediyesi Çankırı Tanıtım Günlerinde
Korgun Belediyesinin standında ilgin bir ilan dikkatimizi çekti.Korgun ilçesinde “Doğalgaz bulunmaktadır” yazısı.Evet yanlış okumuyorsunuz.Aynen ilçede doğalgaz çıkarılmıyor, sadece doğal gaz boru hattı geçtiği için bu şekilde yazılmış. Çankırı’nın ilçelerinden iki tanesinde doğal gaza kavuştu.Birisi Korgun ilçesi diğerini de yukarıda yazdım, okumadıysanız söyleyelim (Kurşunlu ilçesi). Ve ufak bir not Çerkeş ilçesine doğalgaz 2016 Eylül aylarında bağlanması planlanıyor. Korgun’a doğal gaz çok zor gelirdi!Doğal gaza kavuşmasındaki en büyük avantajı Çankırı’nın organize sanayi bölgesinin Korgun ilçesinde bulunmasının avantajından yararlandı.Zaten Çankırı ile Korgun arası mesafe 20 km. dir.
Orta Belediyesi Çankırı Tanıtım Günlerinde
Fuar için Orta Belediyesi ilçenin eski fotograflarından bir albüm hazırlamış.Çok hoş ve bir kısmı siyah-beyaz bir albüm.Orta ilçesinde bulunan 6 katlı Hüyük Yer Altı Şehri ile ön plana çıktı.2005 yılında ilçeye bağlı Hüyük köyünde tespit edilerek tescillendi.2008 yılına kadar süren 6 katlı Hüyük Yer Altı Şehri kazı çalışmalarıyla temizlenerek turizme kazandırıldı. M.S. 200-300 yıllarda yapıldığı tahmin edilen 6 katlı Hüyük Yer Altı Şehrinde küçük bir kilise (Şapel), kiler, hava bacası,salon ve çeşitli kilit sistemleri bulunmaktadır.
Sakaeli Peri Bacası oluşumu Gelin kayası mevkinde ve köye 3km mesafededir.
Aynı bölgede bulunan Sakaeli kaya mezarları ise Roma ve Bizans dönemine ait turistlik alanlardandır.
Şabanözü Belediyesi Çankırı Tanıtım Günlerinde
Çankırı Tanıtım Günlerinde Şabanözü Belediyesinin hazırladığı 2 sayfalık afiş gözüme çarptı.Yapılan yatırımları anlatan kısa bir bildiri gibi.Şabanözü bölümünde, fuara tanıtım yerine sanki oturmaya gelen bir grup vardı.İnanmanız için size çekilip internete atılan videoyu aşağıda yayınlıyorum.Bunun dışında Şabanözü Belediyesinin özverili çalışmalarıyla organize sanayi bölgesinde önemli bir atılım olmuş.İlçe göç alan bir konuma gelmiş.Hatta haberlere bile konu oldu.
Çankırı’nın Anıt Ağaçları
Çankırı Yapraklı İlçesine bağlı karacaözü köyünde bulunan ve koruma altına alınan koca meşenin 400 yaşının üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu özelliğiyle dünyanın en yaşlı meşeleri arasında yer alıyor. Koca meşenin çevresi ise 14 metredir.
Çankırı’da bulunan ve tescillenerek koruma altına alınan diğer anıt ağaçlar ise şöyledir.
Orta İlçesinde bulunan Paşasultan çamı,
Eldivan ilçesinde bulunan Türbe çamı,
Çerkeş ilçesinde bulunan Dokuzkardeşler çamıdır.
İnandık Vazosu
Çankırı yakınlarında bulunan İnandık köyü adının verilmesi çok eskilere dayanıyor. Hitit Devleti döneminde Hanhana adında bir kültür merkezinde çıkartılan İnandık Vazosu köye isim babası olmuş.Hitit kültürünü çok iyi yansıtan nadide eserlerden olup vazo üzerindeki figürler kutsal tanrıların evlilik törenlerini anlatmaktadır.İnandık vazosunun üzerinde bulunan düğün ve yaşam figürleriyle dünyanın ilk vazolarındanbiri olma özelliğine sahiptir. İnandık vazosunun orjinali çıkarıldığı yer olan Çankırı’da değil, Başkent Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilendiğini de hatırlatmak isterim.Aşağıdaki resimde Çankırı otogarının hemen çıkışında bulunan sembolik vazo önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin derim.
Taş Mescit
Çankırı’da Selçuklu Dönemi’nden kalma en önemli yapıdır. Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat’ın Çankırı Atabey’i olan Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında şifahane olarak yaptırılmıştır. 1242 de Darül-hadis eklenmiştir.1892 de Mevlevihane Şeyhi Nuri Dede tarafından üç hücre, semahane ve bir adet şeyh dairesi yaptırılmıştır. 1926 Yılında Nuri Dedenin yaptırdığı kısımlar tekke ve zaviyelerin kapatılması nedeniyle yıktırılmıştır.Günümüze mescit ,türbe ve sonradan eklenen Darülhadis kısmı gelebilmiştir. Hastane kısmı tamamen yıkılmıştır. Taş mescit , geçmişte darül-hadis,tımarhane ve Mevlevihane olarak kullanılmıştır. Binanın merdivenleri ve kapısı Selçuklu taş işçiliğinin örnekleri arasındadır. Hastane olarak yapılan Taş mescit , Darülşifa , Darülhadis , Darülafiye ve Şifahane olarak bilinir. Darülşifa Moloz taştan yapıldığı için günümüze kadar gelememiştir. Darül- hadis kısmı kesme taştan yapılmış,taş duvarlar kalın olup,kapı süslemelerinin sanat değeri yüksektir. İki katlı ,dışardan iki duvar ve bir köşe kulesi ile desteklenmiş, kesme taştan yapılmıştır.Selçuklu taş işçiliğinin tipik örneklerindendir.
Taş Mescit’te bulunan,tıp sembolü olan kabartmalı iki yılan motifinin aslı kaybolmuştur. Eczacıların sembolü olan gövdesinde yılan sarılı kupa ise Çankırı Müzesinde sergilenmektedir. Cemalettin Ferruh’unyakınları ile birlikte mezarları Taş mescit’tedir.
Çankırı kaya Tuzu Mağarası
Çankırı kaya tuzu mağrası Hititler döneminde de işletildiği bilinmekte olup 1938 Cumhuriyet döneminde işletime açılmıştır.
Son zamanlar sofralarımızdaki tuzu hediyelik eşya olarak tekrardan karşımıza çıktı.Ve bu bir trend halini almaya başladı.Çankırı Valiliği kolları sıvayıp “Tuzdan üretilen objeler tanıtım projesi” hayata geçirdi.proje hedefi ise küçük ölçekli firmaları destekleyerek turizme katkı sağlanması.Kısaca özetleyecek olursam, Valilik yerel üreticilere destek vererek kaya tuzu farkındalığını artırarak Çankırı’ya katma değer sağlanmasını amaçlanıyor. Prof.Dr. Canan Karatay hocayı Çankırı’ya davet eden valilik tanıtımda büyük bir aşama sağladı.Hatta Çankırı’da tuz satışları %50 artış göstererek yerel medyada haber konusu oldu.
İşte bu haberden sonra Çankırı kaya tuzuna talep %50 artı. Fuara katılan Firmaları sizler için görüntüleyip video klip yaptık.
Çankırı kaya tuzu mağrası Hititler döneminde de işletildiği bilinmekte olup 1938 Cumhuriyet döneminde işletime açılmıştır. Son zamanlar sofralarımızdaki tuzu hediyelik eşya olarak tekrardan karşımıza çıktı.Ve bu bir trend halini almaya başladı.Çankırı Valiliği kolları sıvayıp “Tuzdan üretilen objeler tanıtım projesi” hayata geçirdi.Proje hedefi ise küçük ölçekli tuz firmalarını destekleyerek turizme katkı sağlanması. https://isacoturoglu.com.tr/genel/tuz/cankiri-kaya-tuzu-firmalari.html
ÇANKIRI’DA GEZİLECEK YERLER
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirida-gezilecek-yerler.html
Bu yıl Çankırı Günleri olacak mı bilginiz var mı?
Kaç yıldır Çankırı günleri olmadı bu yıl olsun artık
Çankırı günleri bu yıl ne zaman olacak?
Çankırı günlerinin olup olmayacağı hakkında elimde bir bilgi yok, fakat yerel seçim sonrasına bir çok il fuarları ertelemiş durumda