Bu yıl 2.si düzenlenen Uluslararası Ekmek Festivaline katılan İlhan Koçulu geçen yıl Ekmek Festivalinde “Nimeti Ganimete Çevirme” sözünden sonra bu  yılda farklı bir konuya değinerek bilgisinden söz ettirdi.

 İlhan Koçulu 2.ekmek festivalinde Bizim Neden "Bakteri Bankamız Yok" Konuşması

 İlhan Koçulu Bizim Neden “Bakteri Bankamız Yok” Konuşması

İlhan Koçulu’nun Ekmek Festivalinde bahsettiği bakteri bankamız neden yok konuşmasını aşağıda paylaşıyorum.

Konuşmanın uzun hali var diğer konuşmacıların neler söylediğini merak edenleriniz için aşağıda 20 dak. video var onu izleyebilirler.

İlhan Koçulu Bizim Neden “Bakteri Bankamız Yok” Konuşması (Özel Röportaj)

Aşağıdaki video da İlhan Koçulu ile yapmış olduğumuz özel röportajımızı mutlaka izlemenizi öneriyorum, video başında ilk defa İlhan Koçulu ile yüz yüze karşılaşan takipçisiyle kısa keyifli bir sohbetimizde oldu, hep diyoruz ya ( Bizden Kaçmaz) işte aynen öyle oldu 🙂

 İlhan Koçulu ve takipçisi

İlhan Koçulu Kimdir?

İlhan Koçulu, dört nesildir peynir yapan bir aileden geliyor. Mandıra kültürü genlerine işlemiş demek yanlış olmaz. 59 yaşındaki iş adamı İzmir’de sosyal bilimler eğitimi almış. 1990’da İstanbul’a peynir satmaya gelen İlhan Koçulu ticarete atılarak Merter’de Jean üretimine başlıyor. Bianca markasıyla ihracat da yapan İlhan Koçulu, hayatını değiştiren olayı, “Her hafta bir TIR ihracatım vardı. Ta ki 1999’da köyümden bir trafik kazası haberi gelene kadar. O kazada ağabeyimle birlikte köyümüzden 23 kişiyi kaybettik” diye anlatıyor. Cenaze ve yas süresince 52 gün Boğatepe’de kalan  İlhan Koçulu, bu süreçte köyünün bıraktığından çok farklı olduğunu görüyor. Bunu da şöyle dile getiriyor: “Çocukluğumda köyde 10 bin hayvan vardı. Oysa gittiğimde herkes göçmüştü ve sadece 450 inek kalmıştı.Binalar yıkılmak üzere, harabeydi. Oysa gençliğimde köyün 6-7 futbol, 2 de voleybol takımı vardı, Kars’ın bütün kupalarını toplar gelirdik. Cenazede gördüm ki hizmet edecek genç kalmamış. O kazada 7 evin kapısına kilit vuruldu. Bu manzara beni çok etkiledi. Kafamda sorularla İstanbul’a döndüm.” diye anlatıyor.Daha sonra ani bir kararla fabrikayı kapatıyor, işçileri bir günde çıkarıyor ve Boğatepe köyüne dönüyor.

 İlhan Koçulu, mine ataman

İlhan Koçulu’nun Boğatepe köyünde başlattığı sistemle 1600 rakımın üzerinde 10 köy seçiliyor. Alçaktaki köylerde yem üretimi için tarım, yüksekteki köylerde de hayvancılık yapılmasına karar veriliyor. İlhan Koçulu, bir yandan da ailesinin geçimini sağlamak için ölen ağabeyinin işlettiği peynir atölyesini yeniden canlandırıyor. Bölgede tarımla ilgili yerel yöneticilerle de görüşüp destekler alıyor, uzmanlara konuyu danışıyor. Sıkıntının ekilen buğday tohumunda olduğunu tespit ediyor.

Ziraat Ofisi köylülere buğday tohumu veriyor ancak Konya’dan gelen tohumlar Kars şartlarında yeşeremeden donduğu için köylü hasat yapamıyor, borcunu ödeyememiş ve dolayısıyla tarımı da hayvancılığı da bırakmasına neden olmuş. İlhan Koçulu önce yerel tohumları bulmak için bölgeyi dolaştık. Bölgeye has Kavılca buğdayının tohumlarını bulmuşlar ve Çatal siyez de denilen bu tür çok dayanıklı olduğunu tespit edilmiş, bu tohumu üretilip çoğaltılmış. Şu anda kavılca buğdayından yıllık 700 ton üretim yapılıyor ve 13 ile tohum dağıtılmış. Köy okulunda kadın-erkek herkesi toplayıp bu tohumları üretirlerse köyde yeniden ekmek kokacağını anlatmış.”

Tarım ve hayvancılığın, Kars Gravyeri üretiminin geri geldiği Boğatepe’de şu anda 105 aile var, 7 tane ruhsatlı mandıra çalışıyor. Üretilen peynirler gün ortası olmadan tükeniyor. Bunun dışında buğday, tereyağı, bal, erişte, yabani otlar, bulgur gibi ürünler de atölyelerde üretilip satılıyor. İlhan Koçulu, yakalanan başarılardan sonra 20 ailenin köye döndüğünü belirtiyor. Bu başarıda ona göre köydeki kadınların büyük payı olduğunu hatırlatalım. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği kurulurken 45 kadın 9 da erkek varmış. İlhan Koçulu, Kadınları eğittip, çamaşır makinesi dağıtmışlar. 23 kadın girişimci ülke çapında fark yaratmış. UNDP’den destek alınmış. Şimdi sistemi başka köylere de yaymaya çalışıyorlar.

 İlhan Koçulu ekmek festivali ankara

Boğatepe köyü Türkiye ve diğer ülkelerden yılın ilk üç ayında 7 bin kişi tarafından ziyaret ediyor. Bunda İlhan Koçulu’nun hayata geçirdiği “Dayanışmacı turizm” projesinin payı büyük. Proje, uluslararası ödüllere sahip olup Fransa’da Tamadi adındaki dernekle işbirliğinde yürütülüyor. Üç yıldır Tamadi’nin yönetim kurulunda olduklarını söyleyen İlhan Koçulu, yerel yönetimlerin de 27 ülkede yürütülen bu projede yer aldığını vurguluyor. Projeyle Boğatepe’ye 8 günlük programla turistler geliyor. 14 kişilik gruplar inek de sağıyor, erişte de kesiyor. Bunun için kişi başı 1.000€ ödüyorlar. Yemekler köylülerin evinde yeniliyor. Yaz aylarında da öğrenci grupları geliyor köye. Tarlada ve ahırlarda çalışıyorlar.

Kars Peynir Müzesi Boğatepe Köyü (Zavot) Eko Müze

Türkiye’nin İlk ve Tek Peynir Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek Peynir Müzesi, Kars’ın Boğatepe Köyü’nde bulunuyor. Gravyer peyniri ile ünlü Kars, bu ününü Boğatepe’deki Peynir Müzesi’nde gururla sergiliyor.1880 yılında inşa edildikten sonra uzun süre kullanılmayan bir mandıranın Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği öncülüğünde restore edilmesiyle açılan Peynir Müzesi’nde peynir yapımında kullanılan onlarca malzeme sergileniyor. Eko müze olarak adlandırılan Kars Peynir Müzesi’nde çeçil, gravyer ve kaşar peyniri haricinde Kars’ta bulunan toplam 30 çeşit peynirin envanteri bulunuyor. Müze sayesinde Kars’ın unutulmaya yüz tutan 6-7 çeşit peyniri de tekrardan pazara kazandırılmış durumda.

Asıl adı Zavot Eko Müzesi olan bu yer, Peynir Müzesi olarak biliniyor. Kars şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki müzenin içerisinde geleneksel peynir yapımında kullanılan 100 yıllık kreme çırpıcısı, yayık fıçısı, el yapımı ahşap kaşar sepeti gibi aletler sergileniyor. Müzede ayrıca bölgede yetişen yaklaşık 100 bitki türünün tanıtıldığı bir pano da yer alıyor. Panoda bitkilerin isimleri, görselleri ve ne için kullanıldıkları gösteriliyor.

2005 yılında hizmet vermeye başlayan Zavot Eko Müzesi, Kars’ta gezilecek yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte Kars Ani Harabeleri ve Kars Sarıkamış Kayak Merkezi de görülmeye değer turistik yerlerden.

Kars Ani Harabeleri / Kars The Ani Ruins

KARS ANİ HARABELERİ GEZİLECEK YERLER

Gerçek ismi Ani Medeniyeti olup bakımsızlık nedeniyle Ani Harabeleri olarak anılır olmuş.Ani Harabeleri Kars’a 48 km. uzaklıkta yer alıyor. Ocaklı Köyü yakınında,Türkiye-Ermenistan sınırına yakın… www.isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-ani-harabeleri.html

Kars Gezilecek Tarihi Yerler

Kars Gezilecek Tarihi Yerler

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-gezilecek-tarihi-yerler.html

Kars Turizm Haritası

KARS TURİZM HARİTASI

isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-turizm-haritasi.html

Atlı Kızakla Kars Ani Harabeleri Turu

ATLI KIZAKLA KARS ANİ HARABELERİ TURU

Hazır Çıldır Gölü kızak turundan bahsetmişken aynı hizmeti Kars Ani Harabelerinde de alabileceğinizi biliyor muydunuz.Evet Ani Harabeleri Atlı Kızak Turu hakkında detaylar için tıklayın. www.isacoturoglu.com.tr/gezi/atli-kizakla-kars-ani-turu.html

Kars Ardahan Igdır Tanıtım Günleri 2022

6. Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 2022

6. Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 24-27 Kasım 2022 tarihleri arasında Başkent Millet Bahçesinde Ankaralılarla buluşacak… https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-ardahan-igdir-tanitim-gunleri-2022.html

2.Uluslararası Ekmek Festivali 2018 Cer Modern Ankara

2.Uluslararası Ekmek Festivali 2018

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/2-uluslararasi-ekmek-festivali-2018-cer-modern-ankara.html

CENNETTE İLK SOFRA KİTABINI YAZAN BİLGE KADIN “MİNE ATAMAN”

CENNETTE İLK SOFRA KİTABINI YAZAN BİLGE KADIN “MİNE ATAMAN”

https://isacoturoglu.com.tr/yorum/cennette-ilk-sofra-kitabini-bilge-kadin-mine-ataman-yazdi.html

Kars Tanıtım Günleri 2018

Kars Tanıtım Günleri 2018

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-tanitim-gunleri-2018-ankara.html

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri

Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri 2017

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-ardahan-igdir-tanitim-gunleri.html

4.Kars Ardahan Iğdır Günleri Tanıtım Günleri 2020 Ankara

4.Kars Ardahan Iğdır Günleri Tanıtım Günleri 2020 Ankara

Başkent Ankara’da 4. kez düzenlenecek olan Kars Ardahan Iğdır Günleri Tanıtım Günleri 23-26 Ocak 2020 tarihleri arasında Altınpark fuar alanında ziyaretçileriyle buluştu https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-ardahan-igdir-gunleri-tanitim-gunleri-2020-ankara.html