Kars Gezilecek Tarihi Yerler
Sevgili ziyaretçilerimiz;
Kars’da gezilecek birçok yer var.Fakat sizin zamanınız hangisini gezmeye yeter bilemem.Ben kars gezimi 2011 Mayıs ayı sonunda yaptım.Askerlikten terhis olduktan sonra bir daha kars’a gelme fırsatım olmayacağını düşünerek belli başlı yerleri gezdim ve bunları blogumda yayınlamaya karar verdim.Umarım gidecekler için fikir verir ve faydalı bir makale olur.
Kars Gezi Rehberi
Kars’a Doğu Eksperesi Treni İle Seyhat Etmek
Doğu Ekspres Treni Ankara Tren Garı’ndan kalkıyor ve Kars Tren Garı’na kadar gidiyor. Ara duraklar ise, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dan oluşuyor.Doğu Ekspres Treni, Ankara Garı’ndan her gün saat 18:00’de kalkıyor ve ertesi gün saat 18:30’da Kars Garı’na varıyor. Yani toplam yolcuğunuz 24,5 saat sürüyor.
Kars Ani Harabeleri Gezilecek Yerler
Gerçek ismi Ani Medeniyeti olup bakımsızlık nedeniyle Ani Harabeleri olarak anılır olmuş.Ani Harabeleri Kars’a 48 km. uzaklıkta yer alıyor. Ocaklı Köyü yakınında,Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.Ö. 350-300 yıllarına dayanıyor.Birçok uygarlığı üzerinde yaşatan Ani Harabeleri İpek Yolu üzerinde bulunan önemli konaklama noktalarından olması ayrı bir önem taşıyor.
Tarihimizde 93 harbi döneminde bölge… isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-ani-harabeleri.html
12 Havariler Kilisesi / Kümbet Cami Kars
Kars kalesine çıkarken 12 Havariler Kilisesinin önünden geçersiniz. Eskiden kiliseymiş. Sonradan camiye çevrilip ismini Kümbet Camii adını almış. Şimdi ise Kars’a gelenlerin mutlaka uğradığı noktalardandır. Diğer adı ise Doğunun Ayasofyası olarak nitelendiriliyor. Kesinlikle Kars’a gittiğinizde uğranılması gereken yerlerden birisi.Bence Kars’ın sembollerinden de birisi. Bolca fotoğraf çekebileceğiniz çok güzel manzaraya sahip ender yapılardan birisi olan 12 Havariler kilisesi günün her saati tur operatörlerini görebilirsiniz.
Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Evliya Camii
12 Havariler Kilisesinin hemen yanında çok güzel bir cami vardır.Adı Evliya camii olarak geçiyor.1579 yılında yapılan Evliya cami bir çok kez onarım geçirmiş olup içinde bir de Ebul Hasan-i Harakan-i Türbesi bulunmaktadır. Aşağıdaki Kars kışın bir başka güzel görselimizde kars kalesi, 12 Havariler kilisesi ve Evliya camisini rahatlıkla görebilirsiniz.
Kars Kışın Bir Başka Güzel
12 Havariler Kilisesi Ve Kars Kalesi
Kars Kalesi Gezi Notları
1152 yılında Sultan Melik İzzeddin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kaleyi 1386 yılında da Timur yerle bir etmiş, 1579 yılında tekrar III. Murat’ın emriyle Lala Mustafa Paşa yeniden yaptırmıştır.
Kısaca Kars kalesinin tarihinden de bahsettikten sonra bir kaç fotoğraf çekme önerisinde bulunacağım.Kars kalesinin içinde bir üst kata çıkarken dik merdivenler göreceksiniz.Bu merdivenlere oturup çeşitli açılardan fotoğraf çektirmenizi öneriyorum.Kars kalesinde herkesin yaptığı ve sizinde mutlaka yapacağınızı tahmin ettiğim diğer mekan ise arkanıza Kars merkezi alarak Kale burçlarından çekeceğiniz fotoğraflar olacaktır.
Not: Kars Kalesi giriş ücretsizdir.
Kars Arkeoloji Müzesi
Kars Arkeoloji Müzesi ücretsiz olup pazartesi günü kapalıdır!
Kars Arkeoloji Müzesinde;
*Orta çağdan olan zahire küpleri
*Eski paralar / sikkeler
*19.yy.dan kalan kilise kapıları
*1579 da yapılmış Osmanlı kitabesi………
sergileniyor.Kars Müzesi giriş ve teras kat olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Kars Ne Zaman Gezilmelidir?
Kars ne zaman gezilmeli diye düşünenler için bir kaç öneride bulunmak isterim.
İlk önerim kışın olabilir, özellikle Ani Harabeleri için farklı eşsiz bir doğa manzarası olacağını düşünüyorum.Ve atlı kızak ile gezme fırsatınız olur.
2. önerim ilk baharda gezebilirsiniz, her yer yemyeşil olur ve ne fazla ziyaretçi ve öğrenci kafilelerinin olduğu sezondur diyebilirim.
Kars ve Erzurum platosuna coğrafi yükseklik nedeniyle ilk baharda yağması gereken bahar yağmurları yazın yağmaktadır.Bu nedenle Kars Erzurum platosuna yaz sıcaklığı sonbahar başlangıcında gelir.Bu ayrıntı gezi bloglarının çoğunda yer almıyor, bu yüzden hatırlatmak istedim.
Kars Sarıkamış Şehitliği
Kars Sarıkamış’da 20 tane şehitlik bulunmaktadır.1.Dünya savaşında Kafkas Cephesinde resmi rakamlara göre 60Bin ve toplamda 78Bin askerimiz şehit olmuştur.Yukarıdaki şehitlik Erzurum/Kars karayolu üzerinde olup, Sarıkamış’a 6km uzaklıktadır.Kars’a geldiğinizde yolunuzu buradan geçirip şehitlerimize bir Fatiha okumanızı öneriyorum.
Kars Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars merkezine yaklaşık 50 km bir mesafede yer alır. Son yıllarda yoğun ilgi görmeye başlayan kayak merkezinin sezonu Aralık ve Nisan ayları arasındadır.
Çamurlu Dağı’nda yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde toplam 844 metre uzunluğunda bir teleski tesis mevcuttur. Teleski 750 kişi kapasitesindedir. Kristal kara sahip olan bölgedeki pistler sarı çam ormanları arasında yer alır. Kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Aynı zamanda konaklayabileceğiniz tesisler de mevcut.
Kars Kristal Kar
Kars genelinde kar kristal şeklinde net bir şekilde göründüğü için turistleri hayran bırakıyor.Kristal kar ile kardan adam yapılamıyor, toz gibi elden kayıp gidiyor.Bu özelliği ile kayakçıları daha fazla bölgeye çekiyor.Kristal karı ben de gördüm, kışın askerlik yaptığım için, çok güzel ve iri iri kar kristali olduğunu söyleyebilirim.Kar kristali çok net bir şekilde çıplak göz ile görülmeye değer olduğunu hatırlatmak isterim
Kars Namık Kemal Aşıklar Evi
Ünlü Şair Namık Kemal’in 1853-1854 yıllarında çocukluğunu geçirdiği ev, günümüzde Namık Kemal Evi olarak anılıyor. Restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülen ev, Kars kültürünü yakından tanımak için büyük bir fırsattır.
Kars yöresinin önemli gelenekleri arasındaki aşıklık kültürü, düzenlenen ‘Aşıklar Gecesi’ etkinliği ile yaşatılıyor. Etkinlikte türkü söyleyen, doğaçlama atışma yapan aşıklar, gülümsemek ve enerji depolamak için bire birdir.
Kars Taş Köprüsü
Kars’da gezilecek yerler arasında ve Kars Kalesine çıkmadan önce Aşıklar Evine çok yakın olan bu tarihi köprüyü görmelisiniz. Padişah III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu köprü üç kemerlidir.
Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı
Kars Ortakapı Mahallesinde yer alan Konak 19. Yüzyılın ilk çeyreğiende inşa edilmiş, Osmanlı Dönemi yapılarındandır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında (93 Harbi) Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargah Binası olarak kullanılmıştır. 2001 yılında Kars Valiliği tarafından restore edilen konak, galeri olarak hizmete açılmıştır.
İnternette gördüm bu konağın önünden Ani Harabeleri için yolcu olursa servis kalkıyormuş.
Kalkış saatleri 09:00 dönüş Ani Harabelerinden 11:30
Öğleden Sonra Kalkış 13:00 ve Ani Harabelerinden dönüş 15:30 olduğu söyleniyor.
Kars Defterdarlık Binası
Kars Defterdarlığı, 19 yy. Baltık mimarisi tarzında, ana bina ve misafirhane olmak üzere 2 binadan oluşan bir yapı. Aslında Ruslar tarafından tiyatro olarak yapılan U planlı 3 katlı bina Cumhuriyet’in ilanından sonra Kars Valiliği binası olarak kullanılmış. En sonunda 1983 yılında restore edilerek, defterdarlık binası olmuş. Halen de defterdarlık binası olarak kullanılıyor.
Kars Cheltikov Hotel
Cheltikov Otel 1894 yapımı, Rus Cheltikov ailesinin konağı.zamanında hem opera binası hem doğum evi hem depo hem de hekimevi olarak kullanılan bina en nihayetinde otel olmuş.Cheltikov Oteli dilediğiniz gibi içini gezebiliyorsunuz.
Kars Büyük Katedral (Fethiye Camii)
Kilisenin temelleri Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılmış ancak kilise eşi Katranide tarafından 1001 yılında bitirilmiştir. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesinin tamiratını yapan Tiridat ustadır. Katedral 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fetih etmesinden sonra camiye çevrilmiştir.
Kars Sarıkamış Kazım Karabekir Camii / Yanık Kilise
40 yıl süren Rus işgalinde Rus Çarı II. Nikola tarafından kilise olarak inşa ettirilen cami, Rusların 1917’de Sarıkamış’ı terk etmeleriyle önce Şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa tarafından ‘Şark Cephesi İbret Yeri’ adı altında tiyatro, daha sonra da sinema olarak kullanılmıştı. Camiye dönüştürülen tarihi yapı, 1970 yılında yangın geçirmiş ve 2008 yılında restore edilmiş.
Kars Sarıkamış Katerine Köşkü
Katerine Köşkü yapılış tarihi net olarak bilinmese de 1914 yılında Rus Çarı II. Nikola ve eşinin konakladığı köşkün, 1900-1902 yıllarında inşa edildiği düşünülüyor.Özgün mimarisi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Katerina Köşkü, bulunduğu konum nedeniyle Sarıkamış’ı gören harika bir manzaraya sahip diğer tarihi yapıdır.
Kars Yöresel Yemekler
Kars’a gezmeye gelince mutlaka denenmesi gereken lezzetler şunlardır.
Kaz yemeği çok meşhur olduğu için yanında servis edilirken bulgur pilavı ile gelebiliyor.Kaz yemeğinin tadanlar kırmızı et tadı aldıklarını söylüyorlar. Hangel ise bildiğimiz etsiz mantı gibidir.Kars Yöresel Lezzetler için ağırlıklı herkes Kars Kaz Evi Restorantı öneriyorlar.Diğer altarnetif ise Hanımeli Ev Yemekleri olarak ismi geçiyor ve butik tarzda bir yer.
Kars Balı Coğrafi İşaretini Aldı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/kars-bali-cografi-isaretini-aldi.html
Kars Peynir Müzesi Boğatepe Köyü (Zavot) Eko Müze
Kars’a 45km uzaklıkta olan Boğatepe köyü eski adı Zavot köyü Gravyer peynir üretim üssü konumundadır.1920 yılından sonra Kafkasya’da peynir işi yapan aileler bu köye yerleşmiş ve bu şekilde başlamış.
Kurulan ilk mandıra sonradan tadilata alınmış ve üst katı kültür merkezi olarak halka açılmıştır. 2012 yılında ise Kars peynirini yaşatmak için alt katına Peynir Müzesi’ni açmıştır.
Ziyaretçilerini kahvaltıya bekleyen Boğatepe Köyü’nün yolu kışın kardan dolayı kapanmadığı gibi, köydeki inekli tabela müzenin simgesi olarak misafirlerini karşılıyor.
İlhan Koçulu Bizim Neden “Bakteri Bankamız Yok” Konuşması
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/ilhan-koculu-bizim-neden-bakteri-bankamiz-yok-konusmasi.html
Çıldır Gölü Atlı Kızak Turu
Kars’a kadar gezmeye gittiyseniz biraz daha ileriye gidip Çıldır Gölünü görmeden gelmeyin.Hatta kışın gidiyorsanız mutlaka atlı kızak turu yapıp öyle dönün.
Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Doğu Anadolu’nun Van’dan sonra en büyük ikinci gölü olup kışları (Aralık-Ocak-Şubat sonu) göl donuyor.Çıldır Gölü girişinde “Atalayın Yeri” isimli balık restorantı var.Hem restorant için hemde kızakla ata binmek dışında, buzda balık avı deneyimi de yaşamak istiyorsanız önceden bu restorantı arayıp rezervasyon yaptırmalısınız.
Çıldır gölünde 5/ 6 tane atlı kızak var ve 10 dak. gezdirip sizi aynı noktaya getiriyor.Atlı kızaklar çift kişilik olup, kişi başı 15 TL (2017 güncel fiyat)
Çıldır Gölü Atalay’ın Balık Lokantası İletişim
Tel: +90 478 311 27 19 GSM: +90 535 211 03 48
Adres: Kars yolu üzeri, Çıldır’a 5 km kala, Çıldır Gölü Kenarı, Ardahan
Atlı Kızakla Kars Ani Harabeleri Turu
Hazır Çıldır Gölü kızak turundan bahsetmişken aynı hizmeti Kars Ani Harabelerinde de alabileceğinizi biliyormuydunuz.Evet Ani Harabeleri Atlı Kızak Turu hakkında detaylar için tıklayın.
isacoturoglu.com.tr/gezi/atli-kizakla-kars-ani-turu.html
Ani Harabeleri Kars Turu İndirim Kodu
2011 yılında Ani Harabelerini gezmiştim ve bloğumda bunları anlattım.Celil Bey’le de o zaman tanıştım.Ve şimdi bloğumuza özel indirim kodu verenler kervanındaki yerini aldı.Üstelik Kars Güngören Otel ile kontak kurarak indirim kodu veren yeni bir firma daha bize kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum.
Detaylar için tıklayın isacoturoglu.com.tr/sale/ani-harabeleri-kars-turu-indirim-kodu.html
Kars Miraç Hotel
Kars’da konaklamak için 2011 yılında Kars’ı gezmeye gittiğimde kaldığım Miraç Otel’i önerebilirim.
Detaylar için tıklayın isacoturoglu.com.tr/gezi/mirac-hotel-kars.html
Kars Turizm Haritası
isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-turizm-haritasi.html
Kars Gezi Notlarım
Ani Harabeleri Kesinlikle gezilmeli,
Kars Kalesine çıkılıp kuş bakışı şehir keşfedilmeli,
Doğu Ekspresi Treni ile gelinmeli
Çıldır Gölü tatile dahil edilmeli
Sarıkamış şehitliği ve kayak merkezine görülmeden dönülmemeli
Aşıklar Evinde, aşıklar atışması dinlenmeli,
Kars Peynir Evi Müzesi Boğatepe köyüne gidilmeli,
Kars’da “kaz yemeği” yenilmeli, Kars gravyer peyniri tadılmalı ve alınmadan dönülmemeli.
Ayrıca Kars’da ağaçlarda çok fazla kargaların olduğu dikkatimi çekti ve garibime gitti, bilmiyorum sizin de dikkatinizi çekti mi?
6. Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 2022
6. Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 24-27 Kasım 2022 tarihleri arasında Başkent Millet Bahçesinde Ankaralılarla buluşacak… https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-ardahan-igdir-tanitim-gunleri-2022.html
4.Kars Ardahan Iğdır Günleri Tanıtım Günleri 2020 Ankara
Başkent Ankara’da 4. kez düzenlenecek olan Kars Ardahan Iğdır Günleri Tanıtım Günleri 23-26 Ocak 2020 tarihleri arasında Altınpark fuar alanında ziyaretçileriyle buluştu https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kars-ardahan-igdir-gunleri-tanitim-gunleri-2020-ankara.html
Erzurum Gezilecek Yerler
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/erzurum-gezilecek-yerler.html
ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankarada-gezilecek-yerler-ankara-gezi-rehberi.html
Kapadokya Gezilecek Yerler BLOG
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-cikisli-kapadokya-turu-kapadokya-gezilecek-yerler.html
Çankırı’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirida-gezilecek-yerler.html
Ankara’da Gezilecek Yerler “Ptt Pul Müzesi VLOG”
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ptt-pul-muzesi-gezisi-ankara-2018.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…