Tokalı Gıda Ltd. Şirketi’ne ait, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınmanın desteklenmesi yatırımları, 12’nci etap projelerinden yüzde 50 hibe destekli, “Siyez Buğdayı Anavatanı Seydiler’de Depolanacak” isimli, 6 bin 500 metreküplük çelik silo tesisi açılışı Vali Yaşar Karadeniz’in katılımlarıyla Seydiler’de gerçekleştirildi.
Siyez Buğdayı Anavatanı Olan Seydiler’de Kurulan Dev Depo Açıldı
Açılışa ayrıca AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Seydiler Kaymakam Vekili Fatih Kayabaşı, Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güran Ünal, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Yaman, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Sanık Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, kurum amirleri ve davetliler katıldı.
“İstiklal Yolu Siyez Ürünleri” Kastamonu Günleri Fuarında
SİYEZ ÜRETİMİNDE SON DÖNEMDE İYİ BİR GELİŞME VAR
Kastamonu’nun sahip olduğu varlıklarla çok büyük çeşitlilik sunan bir il olduğunu ifade eden Vali Karadeniz; “Kastamonu ile ilgili bir logo çalışması yapalım dedik o kadar çok şey çıktı ki bunların hangisini logoya yerleştireceğinizi bilemiyorsunuz, bu zenginlik bu çeşitlilik ancak Kastamonu’ya ait başka bir ilde bu kadar çeşitlilik olabileceğine ben ihtimal vermiyorum. Bunları gün yüzüne çıkarmak, değerlendirmek ve ekonomik değer haline getirme aşamasında Kastamonu yeni yeni yola çıkmış ama bu yolda hızlı bir şekilde ilerliyor ve bu yolda elini güçlendiren en önemli ürünlerinden biriside siyez belki de Taşköprü sarımsağı ile siyez bu işin lokomotifi durumunda. Siyez son yıllarda gerçekten gündemde, özellikle insanların değişik hastalıklardan ve modern çağın olumsuzluklarından korunmak için tekrar doğala dönme arzusu taşımaları bu tip ürünleri tüm ülkemizde dünyada öne çıkarıyor ve öne çıkaran ürünlerin başında da ülkemizde siyez geliyor. Siyez üretiminde ilimizde gerçekten son dönemde iyi bir gelişme var. Üstelik bunu işlenmiş ürün haline getirerek paketlenmiş olarak sunuma hazırlamak ayrıca artı bir değer. Başka illerde siyez üretimi ile ilgili çalışmalar yapıldığını da duyuyoruz. İlimizin birçok ilçesinde siyez öndedir ama İhsangazi’de biraz daha öne çıkmış gibi görünüyor. Afyonkarahisar’da böyle bir proje başlatıyor, İhsangazi’ye en yakın isim olarak ilçesi hangisi İhsaniye orada bu projeyi başlatıyor. Trakya’da Kırklareli’nde benzeri bir çalışma var. Tanınırlığın artması ve fiyatının yükselmesi başka illerimizi de piyasaya ürün ağzı yapmaya yöneltiyor. Kastamonu onlardan 5 adım daha önde ve daha avantajlı. Siyez deyince Kastamonu öne çıkıyor. Bu avantajı da iyi kullanmak zorundayız. Özellikle gelişeceğiz büyüyeceğiz derken onun özelliklerini özünü bozmadan ve o şekilde piyasaya sunma konusundaki kararlılığımızı sürdürmemiz lazım. Bu şekilde yapılan çalışmalarla o illerin ancak Kastamonu takipçisi olmak durumunda kalacağını ben şahsen inanıyorum. Bu tesisin Seydiler ilçesinde yapılması da bana göre önemli. Şuanda Seydiler Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunuyoruz. Bu Organize Sanayi Bölgesi belki kuruluş ve gelişim itibari ile Tosya ve Kastamonu merkez organize sanayi bölgelerinden sonra üçüncü sırada yer alıyor ama gelecekte gelişime en uygun sanayi sitesi olduğu kanaatindeyim her şeyden önce çevresindeki alan buna müsait” dedi.
LİMANA EN YAKIN BÖLGEMİZ SEYDİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLACAK
Vali Karadeniz, konuşmasının devamında: “İkinci olarak İnebolu Limanı devreye alındığında limana en yakın organize sanayi bölgemiz Seydiler Organize Sanayi Bölgesi olacak. Buda ciddi bir avantaj sunuyor onun için burada halen daha boşluk parsellerin olduğunu biliyoruz buraya yatırım yapan firmalara inanıyorum ki daha avantajlı duruma geçecekler ve bu avantajı şimdiden değerlendirmek adına da burayı seçtiklerini düşünüyorum ben yatırımı burada gerçekleştiren yatırımcımıza teşekkür ediyorum bol kazançlar diliyorum ayrıca bu projenin hayata geçmesinde destekleri olan Tarım İl Müdürlüğümüze ve Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum katılımlarınızdan dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum tesisimiz ilimize ve Seydiler ilçesine hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Yetkililerden alınan bilgiye göre; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde, doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin arttırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı uygulanmaya konuldu.
MAKİNA-EKİPMAN ALIMI PROJELERİ DE DESTEKLENMEKTEDİR
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve örgütlenmeyi geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini arttıran ve çeşitlendiren, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan projelerin yanı sıra kırsal altyapının rehabilitasyonuna yönelik projeler ile üretime yönelik makina-ekipman alımı projeleri de desteklenmektedir.
Başkent’te Kastamonu Günleri 11-14 Kasım 2021
Başkent’te Kastamonu Günleri 11-14 Kasım 2021 Altınpark Fuar Ala6. Başkent’te Kastamonu Günleri’nin 11-12-13-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Altınpark Fuar alanından düzenlenecek. https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/baskentte-kastamonu-gunleri-2021.html
kastamonu’dan siyez unu sipariş ederek ekmeğini yapıyoruz evde. birkaç dilimi insanı doyuruyor ve mideye taş oturur gibi oturmuyor. devletin beyaz un üretimli ekmeklere el atıp siyez unu gibi sağlıklı buğdaylardan imalata teşvik vermesi gerekiyor. disbiyozis olanlar, mide sorunları yaşayanlar kesinlikle siyez tüketmeli.
pazarlama tuzağı. bildiğimiz buğday işte. normal bir ürünün %1 fazla protein içeren türünü mucizevi protein kaynağı diye pazarlayan kapitalizmin eline düşmüştür. neyse dolandırılmak isteyenin de pek önüne geçilmez.
dün itibariyle ilk kez ekmeğini yediğim buğday. yani gerçek manada bundan yapılmış ekmek yedim… eğer o ekmekse bizim bu zaman kafar yediğimiz nedir ey sözlük.. mükemmel birşeydi..
Canan KARATAY kesinlikle siyez için faydalı dememiştir, sadece gluten intoleransı olmayanlar az miktarda tüketebilir demiştir. Gluten veya şeker hastalarının kesinlikle kullanmaması gerektiğini belirtir.
Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir. Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Özellikle siyez unu ile hamur işleri ve ekmek siyez bulguru ile de sağlıklı yemekler yapılıyor.
İlk defa güneydoğu Anadolu bölgesinde Karacadağ’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın da önermesiyle de insanlar tarafından tercih edilmeye başladı.
siyez bulgurundan yapılma siyez ekmeğini aldık tad olarak daha güzel ama çok bi farklılık yok ekşi maya ekmeği ile
içinde gluten olmadığı için daha kolay dağılıyor bu bayat olduğundan değil glutenin yapıştırıcı etkisinden
diğer her türlü buğdayın bağırsak florasına verdiği zarar düşünüldüğünde kesinlikle yenilmeli ve üretimi arttılarak daha çok kişiye daha uygun fiyatlı ulaşması sağlanmalı üç ekmek ( normal ekmeklerden oldukça büyük olsa da) kargo ücreti dahil 75 tl. düzenli yemek için oldukça pahalı ve sürekli kargo parası ödemek zorundasınız. şimdilik büfelerde satılmıyor benim bildiğim
Ama biz bilimsel olarak, Latince olan Triticum Monococcum ismini kullanıyoruz. Onun dışında ülkemizde siyez buğdayı olarak biliniyor ve bir atalık tür bizim için
Siyez, kaplıca ya da einkorn, Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir
Siyez buğdayı için önemli bir gelişme olmuş
Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
so many options out there that I’m totally
overwhelmed .. Any recommendations? Cheers!
Hello! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking
at many of the articles I realized it’s new to me.
Anyhow, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and.
Anadolunun en eski buğdaylarından birisidir siyez buğdayı
Adını Canan karatayla duyduğum buğdayın adıdır siyez 🙂