Niğde’ye Özgü Patates Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

2018 yılında Ankara’da yapılan Niğde Tanıtım Günlerinde Niğde’nin meşhur patatesinden yapılan patates tatlısı görmüştüm ve garibime gitti.Patatesten tatlı olur mu dedim ve burada ilk defa tattık. Patates tatlısının üsdadı Aydın usta’dan tatlının tarifi hakkında bilgiler aldık.

Patates Tatlısının Hikayesi

Aslen Bozköy Kasabasından (Niğde iline bağlı Çiftlik ilçesinde yer alan bir kasabadır) olan Aydın Akyol, uzun yıllar İzmir de çalışmış. Patates tatlısını orada öğrenmiş ve memleketine döndüğünde ise patatesin bol olduğu Melendiz’de aklına patates tatlısını yapmak gelmiş. Sofralarımızın vazgeçilmez ürünü patatesi, tatlı yapımında da kullanmak için kollarını sıvamış.Ve Niğde’nin meşhur patates tatlısı ortaya çıkmış.

Niğde'ye Özgü Patates Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? AYDIN AKYOL

Niğde’ye Özgü Patates Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

Niğde Günleri’nde ilk kez denenmiş olan patates tatlısını ilk kez yapan aşçı Aydın Akyol, patatesi deneye deneye bulmuş ve Patent başvurusunda da bulunmuşlar.

Aydın Akyol, Patates tatlısı için tam bir ölçü vermiyor, kısaca göz kararı bir hamur yapmanız gerekiyor, işte patates tatlısının tarifi:

Patates Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

    • 1 kg patates
    • 1 paket pudra şekeri
    • 2 yemek kaşığı irmik
    • 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
    • Un (hamur kıvamı için sonradan istenilen oranda ilave edebilirsiniz)

Tatlının Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker

Patates Tatlısı Tarifi Yapılışı

Kullanmak istediğiniz kadar patatesi haşlayın, kabuklarını soyup rendeleyin, püre haline getirin.

Un hariç tüm malzemeleri kabımıza alıp karıştırın( 2 yemek kaşığı irmik, bir paket pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı ekleyip hamur gibi yoğurun ve ara ara un ekleyin)).

Püreye karışımına %20-25 kadar un ekleniyor.(Unu az atın hamur kıvamı için sonradan ilave edebilirsiniz).

170° önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriliyor.

Patates tatlısı fırında pişerken tatlının şerbetini hazırlamalısınız.Tatlı pişince fırından alıp sıcak şerbeti tatlıya dökün, şerbeti tatlı kadar bekletip servis edin.. Afiyet olsun.

Niğde'ye Özgü Patates Tatlısı

Patates Tatlısının Tadı Nasıldır?

Fuarda bizde patates tatlısının tadına baktık ve çok beğendik işte tatlı hakkındaki yorumlarımızı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

NİĞDE’NİN NEYİ MEŞHURDUR?

NİĞDE’NİN NEYİ MEŞHURDUR?

Niğde elması, Niğde gazozu, Niğde Tavası, Ayva Boranası, Elma Dolması , Mangır Çorbası, Halveter tatlısı, Tirit, Tahinli Ekmek, Bolkar Meydan Yaylası, Gümüşler Manastırı, Aladağlar, Taçlı Kadın Başı, Çiftehan Kaplıcaları, Roma Havuzu, El dokuma halıları çok meşhur olup fuarda bakalım yöresel ürünler çadırında nelerini göreceğiz.(Videoyu izlemeyi unutmayın)

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

 

Niğde Tanıtım Günleri Ankara 2018

Niğde Tanıtım Günleri Ankara 2018

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/5-nigde-tanitim-gunleri-ankara-2018.html