Fuardan İlk Defa Organik Bir Bal Aldım. 3 yıldır Ankara Akm fuarlarında sıkça gördüğüm Özlü Organik Bal firmasının ürününü bu yıl alıp denemeye karar verdim.

Fuardan İlk Defa Organik Bir Bal Aldım, Özlü Organik Kelkit Balı

Fuardan İlk Defa Organik Bir Bal Aldım

Ankara Akm fuarlarında takipçilerim de iyi bilirler, bazı ürünler bir çok fuara misafir katılımcı olarak katılırlar.İşte onlardan birisi de Gümüşhane Kelkit ilçesinde organik sertifikalı bal üretimi yapan Özlü Bal Çiftliği.Öyle lafta organik değil TV reklamlarındaki gibi, adamlar fuarlarda her yıl yeniledikleri organik üründür sertifikasını yanlarında taşıyıp ziyaretçilerin gözüne gözüne sokuyorlar.Öyle kolay da değilmiş organik sertifikası almak, çok masraflı bir aşamadan sonra yetkili sertifikasyon firmasının onayıyla alınabiliyormuş.Hatta bir çok arıcı organik sertifakası ve organik bal üretimi çok zor olduğu için, ya doğal bal sertifikasına dönüyormuş yada bildiğiniz normal sertifikası falan olmayan üzerinde etiketli bulunan bal üretimi olarak devam ediyormuş.

Fuardan İlk Defa Organik Bir Bal Aldım

Organik bal sertifikası alabilmesi için arı kovanın malzemesinden tutunda yerden kaç cm yüksekte olması gerektiğine kadar dikkat ediliyor, tabi arı kovanlarının 15 km uzaklığında yerleşim olmayacak, tarım veya ilaçlama yapılmayacak yerlerde koloninin bulunması isteniyormuş.Hatta arı hastalıkları tedavisinde kullanılacak ilaçlara bile dikkat ediliyormuş, öyle normal arıcılıkta kullanılan ilaçların bir çoğu yasakmış, organik arıcılık için farklı ilaçların kullanılması gibi bir çok kafa ağrıtan şartları sağladıktan sonra ürünün bir de laboratuvar analizinden tam not alıp organik bal sertifikası almaya hak kazanıyormuş.Bu işlem her üretim döneminde bütün aşamalar tekrarlanarak yenileniyor.Tabi süzme bal makinesinde bile kullanılan krom / nikel sanırım onun oranına kadar bütün aklınıza gelecek malzemeler organik sertifikasına uygun olması gerekiyormuş.

Sözün özü şu her doğal ürün, organik ürün diyenin lafına değil, hemen sertifikasını sorun var mı yok mu diye! Görüyorum fuarlarda bolca tutturmuşlar bir doğal, organik türküsü söylüyorlar, sorsak organik veya doğal nedir diye çoğu bilemez.Neyse kafanızı fazla ağrıtmak istemiyorum.Aşağıda firmaya ait resimler var, eğer daha fazla bilgi isterseniz şu linke tıklayıp fuarlarda ara ara çektiğim videoları ve resimleri bir araya getirdim onları inceleyebilirsiniz. LİNK: https://isacoturoglu.com.tr/genel/bal/ozlu-organik-kelkit-bali-ankara-akm-fuarlarinda.html

Fuarda “Özlü Organik Kelkit Balı” Resimleri
Fuarda "Özlü Organik Kelkit Balı" Resimleri

Fuarda "Özlü Organik Kelkit Balı" Resimleri

Fuarda "Özlü Organik Kelkit Balı" Resimleri

Fuarda "Özlü Organik Kelkit Balı" Resimleri

SONUÇ: Evde balı kestim dilimledim şu aralar bolca bal yiyiyoruz, tadı nasıl derseniz ben baldan pek anlamam ama kardeşim biraz bu konuda seçicidir, daha önceki yediği ballarla rahatlıkla mukayese edebiliyor, o beğendi yani o beğendiyse balın iyi olduğunu söyleyebilirim. Tabi ki dilimizin içinde laboratuvar gibi analiz yapma imkanımız yok ancak bu kadar oluyor, merak eden tahlilde ettirebilir.Benim için en önemli olan kısım üretim aşamasıydı diyebilirim.Bir de alırken süzme bal yerine petek alın bu da benden size ufak bir tüyo olsun.Arıcılık fuarında duymuştum sanırım, arı peteği mühürlediği gibi ilk kullanan siz olun çünkü hava ile temasa başladığı andan itibaren bal yavaş yavaş özelliğini kaybetmeye başlar.Ne kadar baldan etkin faydalanmak isterseniz aklınızda bulunsun o kadar az işlemden geçirilen ürünü almaya gayret edin, sağlıcakla kalın 😉

Yazımızı beğendiyseniz aşağıda yıldızlı puan vererek sitemize destek olabilirsiniz.