Türkiye’nin ilk ve tek bal koleksiyoneri olan Atilla Yusuf Özcan ile 2019 sonunda Ankara Altınpark fuar alanında yapılan Ankara Bal Günlerinde karşılaştım ve çok şaşırtıcı derecede bilgisi ve merakı olan birisiydi.Atilla Bey için Türkiye’nin ulaşılması en zor ballarını toplayıp bir araya getirdiği koleksiyonu Dünya Bal şampiyonalarında dereceye girdiğini de belirtmek isterim ve bu işi severek büyük bir heyecanla hobi olarak yapıyor.
Türkiye’nin İlk ve Tek Ünlü Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan Kimdir?
Atilla Yusuf Özcan başka bir işle meşgul olup boş vakitlerinde hobi olarak bir tutkuya dönüşen bal koleksiyonu merakı hepimizin ağzını açık bırakacak türden olduğunu söyleyebilirim.Yıllık izinleri de dahil tüm boş vakitlerini bu işe adamış birisidir.Ankara Bal Günlerinde çektiğim ilk videoyu aşağıda sizlerde izleyin ve bu tanınması gereken çok önemli ve sıradışı koleksiyonerimizden bilgiler edinerek gen kültürümüzü genişletelim…
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan 2019 Ankara Bal Günleri Fuarında
Bal Kolesiyoneri Atilla Yusuf Özcan Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günlerinde
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan Rize Hamsi Festivalinde
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan İletişim No
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan’a ulaşabileceğiniz bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Atilla Beyin teknoloji ile arası pek iyi değil bu yüzden sosyal medyayı pek aktif kullanmıyor, hatta instagramı da biraz da bizim zorumuzla açtı diyebilirim, eğer kendisine ulaşmak isterseniz sosyal medyadan facebook dan ulaşabilirsiniz veya whatsap 05336131688 nolu hatta mesaj atıp arayabilirsiniz.
facebook.com/atila.ozcan
instagram.com/atillayusufozcan/ (aktif kullanmıyor mesaj atmayın!)
Whatsapp 05336131688
Bu Balla Şifa Bulduk Diyen Müşteri
Bal koleksiyoneri Atilla beyden bal alan bir müşteriyle fuarda karşılaştık, bakın neler söyledi…
200 Yıllık Kaya Balı ve Arı Ekmeği
Artvin Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan
Atilla Yusuf Özcan namı diğer Bal koleksiyoneri ile festivalde karşılaştık, yine her zaman olduğu gibi bize engin bilgisiyle etkiledi. Atilla Yusuf Özcan ayrıca youtube videolarımıza sponsor reklam veren 15 firma arasında yer aldığını da belirtmek isterim…
Türkiye’de 5000 Yıllık Bal Bulundu
Türkiye’nin Tek Bal Kolesiyoneri Atilla Yusuf Özcan, Dünya’nın en eski balının Artvin’de Tunç madedinin içinde bulunan mağarada olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.Bu buluş için aylarca çalışma yapıldığını, uydu görüntülerinin yanı sıra fiziki araştırmalar da yaptıklarını belirtti.Tunç madeninin kırılmasının çok zor oluşundan dolayı mağara ulaşmanın çok zaman alacağını belirten Atilla Yusuf Özcan, tahminlere göre 5000 yıllık bal olduğunu tahmin ettiklerini belirtiyor, tabi bunu yapılacak analizlerle kesin sonuca ulaşılacak.Ayrıca biz röportajımızda bal sağımı yapılırken belli bir hesaplamaların neden yapıldığını, güneşin hangi vaktinde alınacağını sorduk çok özel açıklamalarda bulunan Atilla Yusuf Özcan, bizlere herkesin bilmediği çok özel bilgileri paylaştı, aşağıdaki videomuzu mutlaka izlemelisiniz.
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan Fuar Röportajları
Artvin Sarı Çayır Balının Kilosu 5Bin Euro
Fransa’da yapılan tahliller sonucu ‘Erişilmez Bal’ ünvanına sahip olan, içindeki 4 bin 800 çiçek çeşidi, 5 bin Euro fiyatı ile dudak uçuklatan Artvin Şavşat’da üretilen Sarı Çayır Balı Ankara Bal Günlerinde satışa sunuldu. Türkiye’nin ilk ve tek bal kolesiyoneri olan Atilla Yusuf Özcan yurt dışında yaptırdığı 6-7 tahlilde 1923 yılından günümüze içinde bu kadar çok çiçek barındıran bir başka bala rastlanılmadığını belirtti.
Dünyanın En Kıymetli Balı Hangisi? Bal Koleksiyonerine Sorduk?
Bal üreticileri Artvin’de kayalıklarda elde edilen bu balı vakumlu damacanalı kavanozlarda 11 sene bekletip kavanozlarda yıllandırdıktan sonra arı sütü alta çöküp üst kısmının sıvışalması ile elde ettikleri şurubu ise “Bal şarabı” olarak hastalara satıyor. Bu bal şarabının hastalara verildiğinde çok büyük değişimler görüldüğünü iddia eden üreticiler insanların çok acil olmadıkça bu özel üretimlere fazla ilgi göstermediğini belirtti.
Dünyanın En İyi Balı Ödülünü Şavşat Balı Aldı
Artvin Sarıçayır mevkiinde Atilla Yusuf Özcan tarafından üretilen “Sarı Çayır Sönmüş Kovan Balı” dünyanın en iyi balı seçilmesinden sonra Atilla Yusuf Özcan, kendisinin ve ekibinin yaptırmış olduğu araştırmada özellikle Şavşat bölgesi ve yaylalarımızla ilgili çiçek sayımı türler ve çiçek familya türleriyle ilgili yapmış olduğu araştırmaları anlattı. Şavşat Sarıçayır yaylasında üretilen bir balı öncelikle alıp Hacettepe Üniversitesinde Muğla Gıda Akredite laboratuvarında ve Ege Üniversitesi laboratuvarlarında ve büyük bal toplantıcıları laboratuvarlarında incelemesini yaptırdıktan sonra Avrupa’nın en büyük laboratuvarı Fransa’nın CETAM laboratuvarlarına göndermiş.
Türkiye’deki yapılan araştırmalarda Şavşat balı, 6 tür 8 familya üzerinden Türkiye’nin en kaliteli balı konumuna geçti. Ülkemizde ve bölgemizde isim yapmış diğer ballarla kıyasladığımız zaman bu bal hepsinden daha üstün kalitede çıktığı anlaşıldı. Contiktivilerine gelince (bilimsel gerçeklere) anzer balı 100 bin üzerinden 9 bin ile 11 bin polen sayımı var. Sarı çayır balında ise 17 bin polen sayımı çıktı. Familyalar Anzer de 6 tür 6 familya (endemik Türler) Sarıçayır da ise 6 tür 8 familya her familyada 600 tür çiçek olduğu anlaşıldı. Bu şekilde CETAM labaratuvarlarının dünyanın bin küsür yerlerinden gelmiş olan ballar arasında 1587 bal kalitesi (contiktivite) çıktı (Bu Anzerde ise 1500 dür). Üretim olarak Anzer 1350 kg. çıkıyor. Bunun 1000 kg Amerika, İsviçre ve Almanya kilogram bedeline 2012 yılı itibariyle 13 bin avro’dan satın aldılar. Geri kalan 350 kg ise yurt içinde; vergilendirmek maksadıyla kooperatif çıkışlı satışa sunuldu. Sarıçayır balı yıllık rekortesi (üretim miktarı) 170 kg. ile 340 kg. arasında değişiyor.
Şavşat balı 6 yıl yıllandırılıp nem oranı çekildikten sonra satışa sunuluyor.Geç sağıldığı zaman bal sıvı halden kurtulup yoğunlaşıyor nem oranı çekildikten sonra sağıldığı içinde tamamen saflaşmış oluyor. Bu iş çok çileli iş herkesin bunu başarabileceğini zannetmiyorum. Çünkü siz bir balı sağacaksınız ve onu satmak için 5-6 yıl bekleyeceksiniz sonra satışa sunacaksınız. Bu yükü herkes kaldıramaz. İnsanlar istiyorlar ki ballarımız üretildiğinde hemen satalım nakite çevirelim istiyorlar…
Peri Balı ve Sönmüş Kovan Balı Nedir?
Arılar kovanda ölürler veya kovanı terk ederler. Arıların yaşamış olduğu bölgede kalan bala sönmüş kovan balı denir. Peri Balı ise, sönmüş kovan hiçbir katkı maddesi yemeyen kayalarda ve tamamen tabiatta yaşayan ağaç kovukları ve mağaralardaki ballardır. Peri Ballarını kayalardan zor şartlarda belki bazen ölüm tehlikesi geçirerek bulduklarını, rekolte olarakta 2 yılda ortalama 12kg olduğunu belirtiyor.Ve bu balların bir ayı, o ayın bir günü, o günün de bir gecesi, o geçeninde belli başlı bir saati varmış.Bu sırrı bilen Türkiye’de 5-6 tane profösörün olduğunu belirten Atilla Yusuf Özcan peri balın hepsini sağacak olsak biz üretici değil sadece bir ticaret erbabı olurduk diyor.Hastalar üzerinde gözlemledik ki bu bildiğimiz sırla üretmiş olduğumuz sönmüş kovan balının 7 ve 8 tahta kaşığı 7-8 günde en muzdarip kanser hastalarını bile tedavi ettiğini belirtiyor.
Mısır Piramitlerinde 3 Bin Yıllık Bal Bulundu
Mesela iki sene önce Mısır piramitlerinde üç bin yıllık bal bulundu ve kesinlikle bozulmamıştı. Hakiki bal bozulmaz donabilir ama bozulmaz.
2015 yılında Mısır’da mezar kazan arkeologlar tarafından 3,000 yıl öncesine at bal bulundu ve bal yenilebilir durumda olması dikkat çekti. Uzmanlara göre, Mısır’da bulunan 3000 yıl öncesine ait balın hala yenilebilir olmasını az su çok şeker içermesine bağlıyorlar. Suyu az şekerin fazla olması bakterilenmesini önlüyor. Bal, ayrıca, mikropların gelişmesini önleyen az miktarda hidrojen peroksid barındırıyor.
Bal Koleksiyoneri Atilla Yusuf Özcan Resimleri
Resimleri görmek için buraya tıkla
Pirinç Tanesine Ayet’el Kürsi Yazdı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/pirinc-tanesine-ayetel-kursi-yazdi.html
Fermente Gıdalar Hangileridir?
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/fermente-gidalar-hangileridir.html
Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/bamya-tohumunun-faydalari.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…