Yerli Taşköprü Sarımsağı ile İthal Çin Sarımsağı Nasıl Anlaşılır?

Kastamonu Taşköprü sarımsağı bu günlerde pazara çıktığına göre, Çin tohumu sarımsak ile karşılaştırma yapalım ki tüketicimiz iyice bilinçlensin, tongaya düşmesin.

 Yerli Taşköprü Sarımsağı ile İthal Çin Sarımsağı Nasıl Anlaşılır

Yerli ve İthal Sarımsak Nasıl Anlaşılır?

Yukarıdaki görselde bulunan üst sıradaki Çin tohumu sarımsak, alt sıradaki ise yerli olan Kastamonu Taşköprü sarımsağı bulunuyor.

Sarımsak alırken dikkat edilecek noktalar;
1) Çin tohumu sarımsak yükseklikten daha basıktır. Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise daha küreseldir.
2) Çin tohumu sarımsak yatayda kestiğinizde ortası boşluklu veya odunumsu çubukludur. Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise ortası asla boş olmaz, diş bulunur.
3) Çin tohumu sarımsakta dişler krem rengi iken, Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise pembe-alacadır.
4) Çin tohumu sarımsakta dişler birbirine yakın boyutta ve simetriktir. Bir veya iki sıra çembere dizilmiş gibidir. Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise dişler irili ufaklıdır ve dizilişinde bir uyum yoktur.
5) Çin tohumu sarımsakta dişlerin yan yüzeyleri geniş ve düzdür. Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise dişlerin net bir geometrik tanımı yoktur.

Çin tohumu sarımsak Mayıs’ta hasat edilip, ömrü 5 aydır.

Kastamonu Taşköprü sarımsağı ise Temmuzda hasat edilir ve 9-10 ay dayanır. Selenyum ve kükürt bileşenlerinin çokluğundan dolayı Kastamonu Taşköprü sarımsağının aroması çok daha keskindir.

Yavuz Dizdar Kaliteli Sarımsak Nasıl Anlaşılır?

Yavuz Dizdar Kaliteli Sarımsak Nasıl Anlaşılır?

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, besin değeri yüksek sarımsağın kabuğundan anlaşılacağını söyleyerek “Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur, dişleri  küçük olur ve buram buram kokar” dedi.

Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, “Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar. Dışarıdan gelen ithal sarımsağın dişleri iridir, kolay soyulur ama iki dişte koysanız yemekte tadını ve kokusunu alamazsınız” diye konuştu.

Yavuz Dizdar Kaliteli Sarımsak Nasıl Anlaşılır?

Çin’den gelen sarımsakların çok büyük dişli olduğunu ve  rahat soyulduğunu dile getiren Dr. Dizdar, “Çin sarımsağı iri dişlidir, çok kolay ayıklanır, ama kokusu yok denecek kadar azdır, bir başı Taşköprü’nün bir dişi etmez. Dolayısıyla zengin sülfür kaynağı alınacaksa kaliteli sarımsak kullanılmalıdır.Neredeyse sıkıldığı zaman içinden sarımsağın kendisi çıkıyor. İnsanlar da kolay soyuluyor diye onu alıyor ama hata ediyorlar. İnsanların vücutlarına almaları gereken bir takım maddeler var. Bu maddelerin bir kısmı bizim ihtiyacımız karşılıyor, bir kısmı da dengeyi sürdürüyor sarımsak bunlardan bir tanesi. İnsan vücudunun düzenli kalabilmesi için sülfür gerekiyor, kükürt yani ama bu dışarıdan kaşıkla alabileceğiniz bir şey değil. Organik forma geçmesi lazım, yani kullanılabilir biyolojik hale dönüşmesi gerekiyor. Bunun da maksimumunu sarımsak içeriyor ama soğanda da var” ifadelerini kullandı.

Yavuz Dizdar “Yerli Sarımsak” Nasıl Anlaşılır?

Sülfür insan vücudu için önemlidir?

Sülfür’ün insan vücudu için önemini vurgulayan Dr. Dizdar şunları söyledi:

“Bağışıklık sisteminin merkezi bütün kaynakların havuzunu oluşturuyor o da sülfürden meydana geliyor B vitamini sülfürden meydana gelir, vücudun DNA’sını kontrol eden amino asitlerin aktarıcıları sülfür içeriyor o yüzden sülfür çok fazla kıymetli. Sülfür bulamazsanız vücudunuzun çatısı bozulur.”

Sarımsağın kükürt bakımından zengin bir toprakta yetişmesi gerektiğini aktaran Dr. Dizdar,  “Bu da volkanik arazilerde oluyor. Taşköprü sarımsağı Türkiye’de en çok bilinir dünyanın en iyi sarımsaklarından biri, iyi bir sarımsağın kabuğunun çok rahat soyulmaması gerekiyor.Baya bir uğraştırır gerçeğinde, çünkü kabuk zaten yapışıktır.Ve o keskin kokuyu da bulursanız bu iyi bir sarımsaktır” dedi.

Kastamonu Taşköprü Sarımsağının Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Kastamonu Taşköprü Sarımsağının Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Kastamonu Taşköprü’nün coğrafi işaretli ünlü sarımsağı bölgedeki pazarlarda 6-15 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken, İstanbul’da market raflarında bu fiyat 24-39 lira seviyesine yükseliyor. Türkiye’nin yıllık sarımsak üretimi en fazla 90 bin ton seviyesine çıkıyor. Bunun ortalama 25 bin tonu Taşköprü’de üretiliyor. Dünya sarımsak üretim ve ihracatında ise Çin liderliği açık ara elinde bulunduruyor.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Taşköprü sarımsağının coğrafi işaretli bir ürün olduğunu ve korunması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Çin’den gelen ürünler yerli sarımsağı tehdit ediyor. Bu ürün üreticinin elindeyken yüksek fiyatlara alıcı bulursa bir kıymeti olur. Aksi halde üretici kazanmadan bu işi yapamaz. Üstelik yine aracılar kazanır. Türkiye’de üretilenin 5-10 katı Taşköprü sarımsağı diye satılıyor. Bu da bir nevi tağşiş yapmaktır” dedi.

Taş Köprü Sarımsağı Kastamonu Tanıtım Günlerinde

Şahsar Sarımsak Ekstraktı Nedir?

https://isacoturoglu.com.tr/yorum/sahsar-sarimsak-ekstrakti.html

Kastamonu Taşköprü Sarımsak Festivali 2019 Ne Zaman?

Kastamonu Taşköprü Sarımsak Festivali 2019

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/kastamonu-taskopru-sarimsak-festivali-2019.html

Cide Sarı Yazma Festivali 2019

24. Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali 2019

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/cide-sari-yazma-festivali-2019.html

Başkentte Kastamonu Tanıtım Günleri 2019

BAŞKENTTE KASTAMONU TANITIM GÜNLERİ 2019

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/15-baskentte-kastamonu-gunleri-2019.html

2.Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 2019

2.Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 2019

Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, en değerli ve en kapsamlı organizasyon olan 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium’da düzenlendi https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/uluslararasi-cografi-isaretli-urunler-zirvesi-2019.html