Kara Çorbanın coğrafi işaret olarak tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu ‘Pınarbaşı Kara Çorba’ coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
Pınarbaşı Kara Çorba Coğrafi İşaret Tescilini Aldı
Çorbayı ilk görenlerin renginden dolayı önce yemek istemeyebilir, fakat tattıktan sonra kararınız değişecek hatta kara çorba bağımlısı olabilirsiniz.Kara çorbanın yapımında kullanılan kızamık bitkisi kullanımı ise Uzak Doğu’da çok yaygın kullanılıyor. Çin’de çay ve geleneksel tıpta, İran’da ise pilava katılmak sureti ile kullanılıyor. Ayrıca kızamık bitkisinde bol miktarda bulunan C vitamininin antioksidan etkisi yanında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor.
Kara Çorba Tarifi – Kara Çorba Nasıl Yapılır?
Kastamonu’nun Kara Çorba Tarifi için Malzemeler
*1 adet bütün tavuk (Haşlayıp süzün ve göğsünü alarak didikleyin, tiftik tiftik yapın
*4 yemek kaşığı un
*4 yemek kaşığı kızamık ekşisi (Pekmez kıvamında kızamık bitkisi özü)
*1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
*Yeterince tavuk suyu
Kastamonu’nun Kara Çorba Tarifi Hazırlanışı
okumak için tıklayın
Diğer yandan haşlanan tavuğun sadece göğüs kısmını alıp minik minik didikleyip bir kenara koyun. Ardından büyükçe bir tencereye 12-15 bardak tavuk suyunu koyun. Yetmezse, kaynar su ile tamamlayıp orta ısılı ocağın üzerine oturtun.
Çorba suyu kaynamaya başlayınca, unlu karışımı azar azar ve sürekli karıştırarak tencereye aktarın. Karıştırmaya devam ederek 10 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve didiklediğiniz tavukları da ilave ederek altını kısın.
15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Dilerseniz üzerine kızdırılmış pul biberli tereyağı gezdirebilirsiniz. Tarhana çorbası kıvamlı, çok koyu kahverengi çorbayı, sıcakken servise sunun.
Kastamonu Azdavay taraflarında da çokça yapılan bu çorbanın ana malzemesi kızamık bitkisidir. Kızılcığa benzeyen kırmızı renkli bu meyvenin halk arasında; antioksidan görevi gördüğü ve enfeksiyonlara karşı çok etkili olduğu söyleniyor.
Daday Etli Ekmeği Coğrafi İşaret Tescilini Aldı
Daday’ın 150 yıllık geçmişine sahip olan Daday etli ekmeği, coğrafi işaret tescil belgesini Ankara’da düzenlenen resmi törenle aldı.
Tosya Bıçkısı Coğrafi İşaret Tescilini Aldı
Kastamonu’nun Tosya İlçesi yaklaşık üç yüz yıllık geçmişe sahip olan Tosya Bıçkısı “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’’ aldı. Tosya Kaymakamlığı tarafından Coğrafi Tescil müracaatı yapılan Tosya Bıçkısı yaklaşık üç yüzyıllık tarihi ile köklü bir geçmişe ve emeğe sahip bir ürün. Manda boynuzundan yapılan Tosya Bıçkısının sap kısmı keserle yontularak şekil verilip daha sonra paslanmaz çelikten dişleri açılarak Tosya Bıçkısı imalatı gerçekleştirilmektedir.
Tosya Bıçkısı Nedir?
Sap kısmı manda boynuzundan, bıçak kısmı ise dövme çelikten oluşan, bir tarafı günlük kullanım için düz, diğer tarafı bağ bahçe işlerinde kullanılmak için testere dişli, tamamen geleneksel usullerle, el emeği göz nuruyla yapılan bir sanat eseridir
Kastamonu’nun Coğrafi İşaretli Ürünleri Nelerdir?
Kastamonu coğrafi işaret alan diğer ürünleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
Kastamonu çekme helvası 2018 yılında, Kastamonu Taşköprü sarımsağı 2010 yılında, Taşköprü kuyu kebabı 2016 yılında, Tosya pirinci 2018 yılında coğrafi işaret tescili aldı.
Böylece Kastamonu Coğrafi İşaretli ürün sayısı 7’ye yükseldi. Kastamonu Coğrafi İşaret için çalışmaları devam eden ürünler ise şu şekildedir;
Devrekani Hindi Banduması, Devrekani Cırık Tatlısı, Doğanyurt Kestane Balı, Siyez Bulguru, Tirit, Kastamonu Simidi, Kastamonu Pastırması, İnebolu Ekmeği, Fındık Şekeri, İnebolu Kızılcık Tarhanası, Siyez Unu, Taş Baskı ve Göce Çorbası olmak üzere 13 ürün için de Coğrafi İşaret çalışmaları halen devam ediyor.
Başkent’te Kastamonu Günleri 11-14 Kasım 2021
Başkent’te Kastamonu Günleri 11-14 Kasım 2021 Altınpark Fuar Ala6. Başkent’te Kastamonu Günleri’nin 11-12-13-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Altınpark Fuar alanından düzenlenecek. https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/baskentte-kastamonu-gunleri-2021.html
2.Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 2019
Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, en değerli ve en kapsamlı organizasyon olan 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium’da düzenlendi https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/uluslararasi-cografi-isaretli-urunler-zirvesi-2019.html
Tosya Sarıkılçık Pirinç Coğrafi İşaretini Aldı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/tosya-sarikilcik-pirincine-cografi-isaret-verildi.html
Kars Balı Coğrafi İşaretini Aldı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/kars-bali-cografi-isaretini-aldi.html
Sivrihisar Muska Baklavası Coğrafi İşaretini Aldı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/sivrihisar-muska-baklavasi-cografi-isaretini-aldi.html
Tarsus Sarı Ulak Zeytini Coğrafi İşaretini Aldı
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/tarsus-sari-ulak-zeytini-cografi-tescil-isaretini-aldi.html
Mut Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescilini Aldı
Tarihi, üretim miktarı, tadı ve aromasıyla ülkemizin önde gelen ürünlerinden olan Mut Zeytinyağı, Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle coğrafi işaretle tescillendi. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/mut-zeytinyagi-cografi-isaret-tescilini-aldi.html
Türk Patent Kurumu 23 Ürünü Coğrafi İşaretle Tescilledi
Aynı gün verilen diğer 23 coğrafi işaret alan diğer ürünler hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/turk-patent-kurumu-23-urunu-cografi-isaretle-tescilledi.html
Harika bilgiler paylaşmışsınız! 2021'deki takipçi artırma siteleri hakkında bu kadar güncel veriyi bulmak çok zor. Gözlemleriniz için teşekkürler, denemeye değer…