Başkent Ankara’da Hatay Tanıtım Günlerinde Erzin Belediyesi’nin standında bolca limon ağaçları gördük ve uzmanına Türkiye’de yetişen limon çeşitleri ve özellikleri hakkında kısa bilgiler aldık, aşağıda video olarak limon türlerini paylaşıyorum, keyifli seyirler.
Türkiye’de Yetişen Kaç Çeşit Limon Var? Limon Türleri Nelerdir?

Türkiye’deki Limon Türleri Nelerdir?
Özellikle ülkemizde Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen limonları birçok farklı türü vardır…Aşağıda sizlere lamas limon, kara limon, enterdonat limon, kütdiken limon, kıbrıs limonu, lizbon limon, mayer limon, misket limon ve molla mehmet limon gibi türlerinden söz edeceğiz…
Mayer Limon Türü (Suyu En Çok Çıkan Limon Hangisi?)
Mayer Limon dört mevsim çiçek açar, ağacında her mevsim meyve bulmak mümkündür. Eylül-Ekim aylarında yeşil ve sulu; Ekim sonu ve Kasım aylarında sarı, ekşi ve sulu; Aralık ayında ise turuncu, tatlımsı ve sulu meyveler verir. Çekirdeklidir ve ince kabuğu vardır. Asit oranı diğer çeşitlere göre daha düşüktür. Mayer limonu dikiminde 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Evlerin güneş gören kısımlarında saksılarda bile yetiştirilmesi mümkündür.
Lamas Limon Türü
Lamas limon türü Akdeniz’de Mersin’in batısında Erdemli-Silifke bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de üretilen en kaliteli limon çeşidi olan lamas limonun özelliği ise sulu, üstün tat ve kokuya sahiptir. Meyve orta büyüklüktedir ve belirgin memelidir.
İtalyan Memeli (Kara) Limon Türü
İtalyan kökenli olduğunu sanılan ve çok eskilerden bu yana ülkemizde yetiştirilen bir limon çeşididir. Batı Akdeniz’de demre dikensiz ve kara limon olarak adlandırılırken, Doğu Akdeniz’de İtalyan memeli limon olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de en çok üretilen çeşitlerden olan kara limon son derece verimlidir ve her yıl ürün verir.
Enterdonat Limon Türü
Dünyada en çok Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Enterdonat limon yetiştirilmektedir. Ülkemizde 450.000 ton kadar üretimi yapılmaktadır. Meyvesi diğer çeşitlere göre büyüktür. Meme başı yana yatıktır ve meyvenin kabuğu açık yeşil renge sahiptir. Çekirdek sayısı azdır, kabuğun içindeki kısım yeşilimsi sarıdır. Erkenci bir türdür. Ağaçları dikensiz sayılabilir. Erkenci bir türdür ve depolama için elverişsizdir.
Kütdiken – Yediveren Limon Türü
Ülkemizde üretimi ve depolaması en fazla yapılan Kündiken (Yediveren) Limon çeşitlerdendir. Meyvesi kaliteli olup meyve kabuğu düzgün, parlak, meyve etine sıkı bağlı, yeşil sarı veya limon sarısı renktedir. Çekirdekli olan meyvenin meme kısmı fazla gelişmez. Son derece suludur ve asitlidir. Verimi iyidir ve düzenli olarak meyve vermektedir.
Kıbrıs Limonu Türü
Kıbrıs limonu Alanya ve Anamur bölgesinde yaygındır. 1920’li yıllarda ülkemize getirildiği söylenmektedir. Meyvenin memesi yok denecek kadar küçüktür. Meyve kabuğu sarı renkli, parlak, düzgün, dalgalı ve kalınlığı 5,24 mm’dir. Meyveleri oval-silindirik şekillidir. Kalitesi yüksektir. Asit içeriği %7-10 civarındadır. Ağaçları oldukça verimlidir. Depolamaya elverişsizdir.
Lizbon Limon Türü
Lizbon Limon en erkenci bir tür olan Enterdonat Limon, dünyada en çok Türkiye’ nin Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat Limon üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye’ dir. Meyvesi büyük, uzun ve silindirik biçimindedir. Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci bir tür olduğu için depolamaya elverişli değildir. Ağaçları orta kuvvetli ve dikensize yakındır.
Misket Limon Türü
Misket Limon, Yeşil limon olarak da bilinen misketin oldukça iyi tadı vardır; kokteyl ve içecek yapımlarında değerlendirilmektedir. Yemek ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Diğer limonlara göre boyu küçüktür.
Molla Mehmet Limon Türü
Molla Mehmet Limon Mersin’de yaygındır. Meyveleri sarıdır. Kabuk girintili çıkıntılı, orta kalınlıktadır ve kalınlığı 5,54 mm’ dir. Meyvenin memesi kaba bir yapıya sahiptir. Asit oranı %6-10 civarındadır. Yerli limonlar arasında önemli bir yeri işgal eder.Molla Mehmet Limon verimi yüksektir ve düzenli olarak ürün verir.
Evde Saksıda Kamkat Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda kamkat ağacını veya fidanını rahatlıkla Türkiye’nin her bölgesinden rahatlıkla yapabilirsiniz.Eğer bulunduğunuz bölgede sıcaklık sıfırın altında yer alıyor kışın mutlaka kamkat ağaçlarınızı iç mekana almanız gerekir fakat sıcalık sıfırın altına düşmüyorsa saksıda kamkat fidanlarınızı dış mekanda bırabilirsiniz. Saksıda kamkat ağacı yetiştirmek için ilk yapmanız gereken bir aşılı kamkat fidanı satın almaktadır.Burada bizim size tavsiyemiz saksıda yetiştiriciliğe göre tacı verilmiş olan kamkat fidanı satın almak veya boyu küçük olan ve aşağıdan tacı verilebilecek yapılada aşı boyu olan bir kamkat fidanı almak en uygunu olacaktır.
Aşağıdaki videoda fuarda karşılaştığımız beyfendi, Ankara’da evinde kamkat ve limon yetiştirmeye çalıştığını ve sürekli kuruduğunu belirtiyor son çare cam balkon yaptığından bahsediyor.Evde kamkat yetiştirmek isteyenlere güzel fikirler verecek bu videoyu mutlaka izlemenizi öneririm.
6.Uluslararası Urla Enginar Festivali 2020
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/urla-enginar-festivali-2020.html
Yoğurtlu Kereviz Salatası Tarifi
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/yogurtlu-kereviz-salatasi-tarifi-kerevizin-faydalari.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…