Akman Pastanesi Neden Kapandı?
Ankara’nın İlk pastane markası olan Akman Pastaneleri geçtiğimiz yıllarda kapanma sürecine girip hayranlarını üzmüş olsa da, Akman Bozası Ankara’nın bir çok zincir marketinde ve 400 den fazla satış noktasında kolayca ulaşılabilirliğiyle hala boza severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Akman Boza Ankara Lezzet Festivalinde
Ankara’nın en eski boza markalarından birisi olan Akman Boza ile Ankara Lezzet Festivalinde karşılaştık, firmanın 3. kuşak isimlerinden olan Eren Akman ile kısa bir röportaj yaptık, firmayı daha yakından tanımak isteyenler videomuzu izleyebilirler. Yukarıda bahsettiğim gibi Akman Pastaneleri ekonomik nedenlerden dolayı sanırım kapandı, fakat Akman Boza Gimat’ta bulunan fabrikasında üretime son sürat devam ediyor.
Bozanın içinde ne var?
Boza hammadde olarak genellikle mısırdan yapılmakla birlikte nohut ve pirinç gibi ürünlerden de boza yapan firmalar var. Tahıldan yapılan ve soğuk tüketilen bir Balkan içeceği olan bozayı yaklaşık 80 yıldır orijinal yöntemi ve değişmeyen lezzetiyle üreten Akman Boza ise hammadde olarak bulgurdan yapmakta olup içerisinde kimyasal madde içermemektedir. Boza yapımının 48 saat süren çok meşakkatli bir iş olduğunu hatırlatalım.
Akman Boza’nın Sahibi Numan Akman Vefaat Etti
1920’lerden beri aynı lezzet ve kıvamda ürettikleri bozayla Ankara’nın en eski markalarından biri olan Akman Boza ve Pasta Salonu’nun patronu Numan Akman 14 Mayıs 2021 vefat etti. Yıllar önce Hürriyet Gazetesine verdiği röportaj da “Hala 7’den 70’e boza müdavimlerinin olduğunu ama bozanın unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, bu içecek Amerika’nın elinde olsaydı her Starbucks’ın yanına bir bozacı açılırdı” sözü hafızalara kazınması gereken önemli sözlerinden birisi olmuştur.
Akman Bozanın Doğuş Hikayesi
Tarihi 1800’lere dayanan İstanbul’daki meşhur Vefa Bozacısından sonra Türkiye’nin yaşayan en eski bozacısı olan Akman Bozanın 1.Dünya savaşı öncesine kadar uzanıyor. Merhum Numan Akman’ın Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda Akman Bozanın doğuş hikayesini şöyle anlatıyor:
“Arnavut kökenli olan babam Vahap Akman ve amcam Muharrem Akman, Yugoslavya’da seyyar bozacılık yaparmış. 1910’ların sonunda 1. Dünya Savaşı’nın Balkanlar üzerindeki etkilerinden dolayı Yugoslavya’yı terk edip Bursa’ya göç etmişler. Orada 3-5 sene yaşadıktan sonra da 1920’lerde gittikçe önem kazanan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’ya yerleşmişler. 1920’lerin sonunda Ulus Meydanı’nda Anafartalar Çarşısı’ndaki ilk dükkanlarını açmışlar. Burada Anadolu, Osmanlı ve Balkan kültürlerini harmanlayarak, Balkanların geleneksel içeceği bozayı, Anadolu içecekleri olan salep ve şırayı, Osmanlı mirası olan su böreğini ve demirhindiyi sunmuşlar Ankaralılara. 1936’da babam ve amcam, ilk dükkanlarını kapatarak Zincirli Camii’nin karşısındaki Cihan sokakta Ankara’nın o zamanki ilk modern pastanesi olan ikinci dükkanlarını açmışlar. Üçüncü ve dördüncü dükkanın ardından ise 1960’da bugüne kadar gelen Ulus’daki beşinci dükkanı açmışlar. Akman Boza ve Pasta Salonu’nun tek şubesi olan Kızılay Akman’ı ise 1987’de açtık. Kızılay şubesinin işletmesini şimdi oğlum Alper yürütüyor. Bizim bu yönde herhangi bir telkinimiz olmamasına rağmen kendisi işletme eğitiminin ardından şirketin şubemizin başına geçti. Üçüncü jenerasyonun şirket yönetiminde yer alması bizim için büyük bir şans.” diyor.
Akman Bozanın Ünlü İsimlerden Oluşan Müdavimleri Kimler?
Merhum Numan Akman’ın Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda hatıralarını şöyle anlatıyor:
“1960’lar örneğin Opera ve Bale’nin, devlet tiyatrolarının şaşalı günleriydi. Akşamları saat 23.00’de opera dağıldıktan sonra papyonlu, smokinli, kürklü insanlar gelirdi. Çok güzel bir dönemdi. Siyasetçilerden sanatçılara, çok kaliteli bir müşteri topluluğu vardı. Sanatçı Taner Şener ve Yalın Tolga müdavimlerimizdi. İhsan Sabri Çağlayangil çok sık gelirdi. Celal Bayar ilk müşterilerimizdendi. Ben o zaman küçüktüm hatırlamıyorum, ama babamın anlattığına göre Bayar şoförüyle gelirmiş, araba beklermiş, hususi bardağıyla arabaya boza servis ederlermiş. Kendisi içer, bir miktar da hanımına götürürmüş. Bayar’ın bardağını bugüne kadar özenle sakladık, ama maalesef kısa bir süre önce kazayla kırıldı.” dedi.
Bozanın Faydaları Nelerdir?
Boza Cilt ve Saç Sağlığını Korur
Bozanın içerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller cilt sağlığı ve saç sağlığı için faydalıdır. Özelikle kuru ciltlerin dolaylı olarak nemlenmesini sağlar ve cildi yumuşatıcı özelliği vardır. Kuru ciltlerde meydana gelen dökülmeleri engelleyebilir. Cilde sağlıklı bir görünüş katar.
Boza Stresle Mücadele’de Yardımcı Olur
Bozanın hoş tadı ve kokusu yanında içerdiği maddeler sinir sitemi üzerinde de olumlu etkiler yapmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı yıpranmış ve yorulmuş sinir sistemini sakinleştirici özelliği vardır. B vitamini açısından zengin olduğu için zihinsel yorgunlukları gidermektedir.
Boza Enerji Vericidir
Soğuk Algınlığına Boza İyi Gelir
Boza Sindirim Sistemine Faydalıdır
Boza genel anlamda sindirim sitemi için faydalıdır. Hazmı kolaylaştırarak midenin aşırı yorulmasını engeller, bunun yanında içerdiği asitler sayesinde midedeki asit seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar. Aynı şekilde içerdiği asitler yardımıyla bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Boza Kanserle Mücadele Eder
Bozanın içerdiği vitamin ve mineraller genel anlamda bünyenin savunma sistemi için faydalıdır. Bunun yanında kanserle mücadele için savunma sisteminin gerek duyduğu besinler sağlar. Vücudun direncini arttırdığı için kansere neden olan unsurların ortadan kalmasına yardımcı olur.
Boza Kemik Sağlığını Korur
Boza Anne Sütü İçin Faydalıdır
Bozanın en bilinen faydaları arasında anne sütünü arttırdığı yer almaktadır. Bununla birlikte içerisinde ki zengin vitamin ve minerallerin anne sütü ile birlikte bebeğe geçtiği de göz ardı edilemez. Grip ve bunun gibi enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ya da nekahet dönemlerinin hızlı atlatılmasını sağlaması bozanın faydaları arasındadır. Ayrıca çocuğun sağlıklı bir kemik yapısının oluşması için gerekli vitamin ve mineralleri içermektedir. Annenin kemik sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
Bozanın Öksürüğe Faydaları
Boza dünya’da çok fazla bilinen bir içecek değildir, daha çok ülkemizde ve çok eski bir geçmişe ait içeceklerin başındadır. Bu yüzden tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Özellikle çocuklarda meydana gelen öksürük problemlerini ortadan kaldırmak için tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Doktorların önerdiği tedaviler dışında bu soruna Boza önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Boza çocuklarda görülen öksürük problemlerini içerisinde bulundurduğu bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri ile yardımcı olur. Mayalı içecek olan boza, demir, fosfor, niasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitaminleri yönünden oldukça zengindir.
ANKARA HAKKINDAKİ DİĞER YAZILARIMIZ
ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankarada-gezilecek-yerler-ankara-gezi-rehberi.html
ANKARA KALESİ GEZİLECEK YERLER
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-kalesi-gezilecek-yerler.html
PTT PUL MÜZESİ VLOG
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ptt-pul-muzesi-gezisi-ankara-2018.html
ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER “ANITKABİR GEZİSİ”
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/anitkabir-gezi-rehberi-notlarim.html
ERZURUM GEZİLECEK YERLER
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/erzurum-gezilecek-yerler.html
KARS GEZİLECEK TARİHİ YERLER
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-gezilecek-tarihi-yerler.html
ÇANKIRI’NIN GEZİLECEK YERLERİ NERELERDİR?
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirida-gezilecek-yerler.html
Kızılay Selanik caddesindeki yeri kapandıktan sonra bulamadım. Başka semtte pastanesi var mı. Yada akman bozayı hangi marketlerden temin edebilirim.
Ankara’nın tarihi bozacısı