Anıtkabir’e 2018 yılına kadar 3 defa uzun uzun aralıklarla gittim.Antıkabir’e ilk gelişim, üniversite yıllarıydı. Anıtkabir’e 2. gelişim 2010  yazı askerden geldikten sonra ve 3. gelişim sanırım 2 yıl sonrasında yeğenlerimle beraber gittik.Ankara’da yaşayıp Anıtkabir’e gitmeyen sanırım milyonlarca insan vardır, bu yazımız sayesinde daha fazla kitlelere Anıtkabir’e gitmenin çok kolay olduğunu anlatmak istiyorum.Yakın zamanda Anıtkabir’e gidip her detayını uzun uzun atlatacağım keyifli bir video çekip siteye eklemeyi planlıyorum.

Anıtkabiri Geziyorum Vlog

Ve 2018 Ocak ayının son günü güneşli bir gün olduğu için  Anıtkabiri Geziyorum isimli videomu çekmeye karar verdim.Video 3 bölümden oluşuyor, 1. bölümde Anıtkabir’e nasıl gidileceğini anlatıyorum, 2. bölümde Anıtkabir’de saygı nöbeti tutan askerlerin nöbet değişim töreni ve 3. bölümde Anıtkabir bölümlerini elimde mikrofon ile anlatıyorum.

Ocak ayı olmasına rağmen hava açık güneşli bir gündü, öğleden sonra 3 gibi gitmeme rağmen hala Anıtkabire ziyaretçi akını vardı.Bu gezi sayesinde internette olan eski bilgileri de görme fırsatım oldu, günceleyerek sitemde yer vereceğim, umarım gezi esnasında işinize yarar.

Anıtkabire Nasıl Gidilir

Anıtkabire Nasıl Gidilir? (1.Bölüm)

Anıtkabire metro, otobüs veya taksiyle gidebilirsiniz, bir en pratik ve kolay olan yoldan gittik.Ankara’nın ilk metro hattı olan Ankaray metrosunu kullandım ve eski adı Tandoğan yeni adıyla Anadolu metro istasyonunda indim.Anıt caddesinden yukarı doğru 3 dakikalık yürüyüşle Anıtkabir girişine ulaştım.Girişte askerler araçları kontrol ediyor ve çantalarınız x-ray cihazından geçiyor ve her yer kamera diye bilirim, biri bizi gözetliyor yarışmasına konuk olarak katılmış gibi hissedebilirsiniz, fakat bunlar güvenlik açısında gerekiyor.Hatta takım elbiseli görevlilerin önlerinde aksiyon kamerası var anlık kayıtlar yapılıyor.Aşağıdaki videoda metroya biniş ile aslanlı yol girişine kadar olan kısmı anlatmaya çalıştım.İlk kez şehir dışından gelecek ziyaretçiler Ankara ulaşımı hakkında kısa bilgilerin bulunduğu bu videoyu izlemelerini öneririm.

Anıtkabir'e Nasıl Giderim

Anıtkabir’e Nasıl Giderim? (Detaylı Anlatım)

Anıtkabir’e metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz.Ankara’ya otobüs veya YHT ile geldiğinizde, Anıtkabir’e nasıl gidilir sorusunun cevabı, ve ulaşım hakkında tüm detaylar bu bölümde topladım.Aşağıda Anıtkabir’e metro ile nasıl gidilir videomuzu izlemenizi öneriyorum.

Anıtkabir’ Nasıl Giderim Video Anlatım

Anıtkabir'e Nasıl Giderim

Ankara Kızılay’dan Anıtkabir’e Nasıl Giderim

Anıtkabir, Ankara’nın tam ortasında bulunmaktadır. En kestirme yol, Ego veya dolmuşlarla Kızılay meydanına gelip, oradan Ankaray metrosuna binip Anadolu (Tandoğan) durağında inmek gerekir. Anıtkabir Nizamiye  Giriş kapısı, Anadolu (Tandoğan) durağına 5 dakika yürüme mesafesinde Anıt Caddesi üzerindedir.

Anadolu (Tandoğan) metro durağı
Tandoğan isim değişikliği ile Anadolu Durağı oldu

Anıtkabir'e Nasıl Giderim

Aşti’den  Anıtkabir’e Nasıl Giderim

Ankara’ya şehirler arası otobüs yolculuğu yaparak gelecek olanların, ilk olarak Ankara Otobüs Terminalinde (AŞTİ) indikten sonra, terminal içerisinde bulunan Ankaray’a binerek  Anadolu (Tandoğan) metro durağında inmesi gerekir. Anıtkabir ziyaretçi giriş kapısıAnadolu (Tandoğan) metro durağına 5 dakika yürüme mesafesinde Anıt Caddesi üzerindedir.

Anıtkabir'e Nasıl Giderim

YHT  ile Anıtkabir’e Nasıl Giderim

Ankara Tren Garında indikten sonra, alt katta bulunan Tandoğan Çarşısı içerisinden yürüyerek GMK Bulvarı’na çıkıp, 50 metre ileride bulunan Anadolu (Tandoğan) metro durağı yanından Anıt caddesini takip ederek 5 dakika yürüyerek Anıtkabir’eulaşılabilir.
Sizlere fikir vermesi için bu konuda bir video çektim.Ankara YHT Garından Anıtkabir’e Nasıl Gidilir sorusunun yanıtını bu video da bulabilirsiniz.

Ankara YHT Garından Anıtkabir’e Nasıl Gidilir (Video Anlatım)

Ankara YHT Garından Anıtkabir’e nasıl gidiliri anlattığım bu video gibi bir tane de Kızılaydan Anıtkabir’e nasıl gidiliri anlatacağım.

Anıtkabir Nöbet Değişim Töreni

 

Anıtkabir Nöbet Değişim Töreni

Anıtkabir Nöbet Değişim Töreni her 1 saatte bir tekrarlandığı için, mutlaka karşılaşacaksınız. Hatta Anıtkabir Nöbet Değişim Törenini görmek için biraz etrafınızı kolaçan etmenizi öneririm.İşte saygı nöbeti tutan askerler hakkında detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Anıtkabir’in en çok ilgi gören seromonisinden birisi de Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Saatlerinde bu tören olup yoğun ilgi ile izlenmektedir.

Anıtkabir Nöbet Değişim Töreni

Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Saatleri Ne Zaman?

Atatürk’e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçilerinöbetleri boyunca hareket etmiyor. Mehmetçiğin iki saatlik nöbetlerinin ardından yaptıkları değişim ise yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor..

Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni
Anıtkabir’de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyorNöbetçilerin ikisi Asanlı Yol’un başında, ikisi bayrak direğinin bulunduğu alanda geri kalanları ise mozole binasının girişinde nöbet tutuyor. Anıtkabir’deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor..

Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni
Anıtkabir Muhafız ve Merasim Bölüğündesaygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin boylarının en az 1,80 metre olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmamasına dikkat ediliyor..Belirlenen birliklere giden Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı yetkililerince seçilen askerler, zorlu eğitimlerden geçiyor. Önce sağlık muayeneleri yapılan askelere aralarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor..

Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni

Saygı nöbetçilerinden oluşan tören askerleriAnıtkabir ve Devlet Mezarlığında düzenlenen törenlerde görev alıyor. Anıtkabir’deki törenlerden önce askerler tören kıyafetlerini giyiyor. Gıda takviyesi alan Mehmetçik, daha sonra bölük binasının önünde toplanıyor. Kıyafetleri bölükteki subaylarca kontrol edilen askerlerle tek tek ilgileniliyor. Herhangi bir rahatsızlığı olan asker, komutanlarınca hemen tören ekibinden çıkartılıyor, yerine yeni bir Mehmetçik görevlendiriliyor.Törene çıkmadan önce askerlere seslenen bölük komutanı, “Birazdan önemli bir törene çıkacağız. Kendisini kötü hisseden töreneçıkamayacak olan var mı?” diye soruyor. Yapılan son kontrollerin ardından tören askerleri, önce Aslanlı Yol’a, buradan tören yürüyüşüyle görev yerlerine doğru ilerliyor..

Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni Anıtkabir Asker Nöbet Değişim Töreni
Anıtkabir’deki törenlerin ardından Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı askerleri, eğitimlerinden kalan zamanlarını birlik içindeki farklı aktivitelerle geçirebiliyor. Akşamları bölük binasının yakınındaki çim sahada futbol oynayan askerlere masa tenisi ve mini golf gibi imkanlar da sağlanıyor.Askerlere verilen eğitimde erbaş ve erler 4 haftalık eğitime tabi tutuluyor. Bu sürede yanaşık düzen ve dayanıklılık eğitimi veriliyor. Eğitimlerinde başarılı olan erbaş ve erler, Atamızın huzurunda nöbet tutmaya hak kazanıyormuş.

Anıtkabir Nöbet Değişim Töreni

Anıtkabir Nöbet Değişimi Saatleri 2018

Anıtkabir’de nöbet tutan askerlerin nöbet değişim töreni saatleri için mail attım, eğer geri dönüş yapılırsa bu bölüme ekleyeceğim. Son edindiğim bilgi her saat başı nöbet değişimi yapılıyormuş.

Anıtkabir Gezisi 2018

Anıtkabir Gezisi 2018 (3.Bölüm)

Anıtkabir’i Aslanlı yoldan başlayıp tören alanı ve kulelerin olduğu bölümler dahil her yeri geze geze anlattım.Sadece vaktim olmadığı için müzeler bölümü ve hediyelik satış bölümü çok kalabalık olduğu için o bölüm kaldı.Güzel bir video oldu umarım faydalı bilgiler vermişimdir.

 

Anıtkabir Ziyaret Ücreti Nedir

Anıtkabir Ziyaret Ücreti Nedir?

Anıtkabir’de müzeleri gezmek ücretsiz olup, girişte bayrak direğinin yanında bulunan kafeteryadan temin edeceğiniz sesli rehberlik sistemi ücretlidir.Bunun haricinde Anıtkabir’e ziyarete gelen gruplar daha önce Anıtkabir Komutanlığı Protokol kısmından randevu aldıklarında ücretsiz olarak rehberlik hizmeti alabilirler.

 

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Anıtkabir belli aylarda ziyaretçi saatlerinde değişikliğe gidiyor.Aşağıdaki Anıtkabir güncel ziyaret saatlerine ulaşabilirsiniz.

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

01 Şubat – 14 Mayıs arası  Giriş 09:00 – 16:30 Çıkış
15 Mayıs – 31 Ekim arası  Giriş 09:00 – 17:00 Çıkış
01 Kasım – 31 Ocak arası  Giriş 09:00 – 16:00 Çıkış

Anıtkabir Güncel Ziyaret Saatleri

Anıtkabir Güncel Ziyaret Saatleri

Not: Resmi tören gibi özel günlerde saatlerde değişiklik oluyor.Resmi tören sonrası Anıtkabir ziyaretçi alımına devam ediyor.Örneğin 10 Kasım, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos gibi…

Not: Anıtkabir Komutanlığını şu telefon numarasından arayıp güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Telefon: (0312) 231 79 75 / (0312) 231 18 61 (Santral)

 

Anıtkabir Gezilecek Yerler Krokisi

Anıtkabir Gezilecek Yerler Krokisi

İlk defa Anıtkabir’e gidecekler için kafa karışıklına neden olmaması için, yukarıya basitce çizilmiş Anıtkabir gezilecek yerler krokisi tam aradığınız bir görseldir.Aşağıdaki görselleri dikkatlice incelerseniz Anıtkabir yerleşim planı hakkında genel manada bilgi sahibi olabilirsiniz.

Anıtkabir yerleşim planı

Anıtkabir Engelli Girişleri

Anıtkabir Engelli Girişleri

Anıtkabir engelli girişleri ile artık tüm engelli vatandaşların engelsiz bir şekilde ziyaret edebilmesini sağlıyor.

Anıtkabir Turları

Anıtkabir’e giderseniz 15 dakikalık sinevizyon gösterini izleyebilirsiniz.

Anıtkabir Sesli Rehber Hizmeti

Anıtkabir Sesli Rehber Hizmeti

Anıtkabir’e grup halinde geldiğinizde eğer önceden geleceğinizi haber verirseniz, size Anıtkabir’i rehber eşliğinde gezdirmek için  (ücretsiz) bir görevli belirleniyor.Ayrıca bireysel olarak da dijital sesli rehber çeviri hizmeti de satın alabilirsiniz.Anıtkabir sesli rehberleri Aslanlı yol girişince bulunan İstiklal kulesi ve müze girişinde bulunun bölümden alabiliyorsunuz.

Anıtkabir Sesli Rehber Ücreti

Anıtkabir Sesli Rehber Ücreti

Anıtkabir’de sesli rehber ücretlerinde çeşitli indirimler bulunuyor, bu fiyatlar 2018 ocak ayında gittiğimde gördüğüm fiyatlar olup zam gelse bile fazla değişeceğini düşünmüyorum, çünkü fiyatları gayet makul tutuluyor.

Tam sesli rehber 4₺
Öğretmen ve Öğrenciler için sesli rehber 2₺
5 ile 10 kişilik gruplara sesli rehber 3₺
10 kişi üzerinde gelenlere sesli rehber 2₺ fiyatından kiralayabiliyorlar.
Ayrıca gazi, şehit aileleri, engelliler ve 65 yaş üstü kişiler ücretsiz faydalanabiliyor.

Anıtkabir Gezi Rehberi Notlarım

Anıtkabir Gezi Rehberi Notlarım

Anıtkabir hakkında derleiğim son haliyle güncellenmiş bilgiler aşağıdaki gibidir…

Anıtkabir’in Ağırlığı kaç ton?

1944 yılında yapımına başlanan ve 1953’te tamamlanan Anıtkabir’in takribi ağırlığı 150 bin tondur.

Anıtkabir'in Yapım Aşaması ve Tarihçesi

Anıtkabir’in Yapım Aşaması ve Tarihçesi

Anıtkabir’in yapımına 9 Ekim 1944 yılında başlanmıştır. 1 Eylül 1953 yılında ise yapımı tamamlanmıştır. Yapımı yaklaşık 9 sene süren Anıtkabir’in yapım maliyeti 20 Milyon TL dir (O dönemin parası ile) Anıtkabir’in yapımında kullanılan pek çok malzeme ise Türkiye’nin çeşitli yörelerinden getirilmiştir. Özellikle bozkır ortasındaki Ankara’ya uygun düşen sarı taş Çankırı (Karabük İli Eskipazar İlçesinden) yöresinden, mermerler Bilecik ve Osmaniye’den sağlanmıştır.

Anıtkabir’in diğer önemli unsurlarından biride bayrak direğidir. 33,5 metre uzunluğundaki bu bayrak direği 1946 yılında Nazmi Cemal adlı kişi tarafından ABD den getirilmiştir.Anıtkabir’de bildiğiniz gibi Atatürk müzesi bulunmaktadır ve Atamızın pek çok eşyası burada sergilenir.

1944 yılında yapımına başlanan ve 1953’te tamamlanan Anıtkabir’in takribi ağırlığı 150 bin tondur.Anıtkabir yapımı 9 yıl sürdü ve 4. aşamada inşaatı tamamlanmıştır, aşağıda bu aşamaları inceleyebilirsiniz.

Anıtkabir İnşaatının Yapım Aşamaları

Anıtkabir İnşaatının Yapım Aşamaları

Anıtkabir 4 kısım olarak tasarlanmıştır.

1. Kısım inşaat (1944-1945) : Bu kısımda toprak seviyesi ayarlaması yapılmıştır. Ayrıca Atamızın kabirine doğru uzanan aslanlı yoldaki istinat duvarı yapılmıştır. Tüm bunların yapımı yaklaşık olarak 1 yıl sürmüştür.

2. Kısım inşaat (1945-1950) : Mozole ve törenin yapıldığı alanı kapsamaktadır. Ayrıca meydanın çevresindeki benzer amaçlarla kullanılacak binaların yapılmasınıda içerir. Yine 2. kısım’ın inşaatında anıt kütlesinin projeside tasarlanmıştır. Giriş kuleleri ve Anıtkabir’e uzanan yolun önemli bir bölümü bu aşamada tamamlanmıştır. Devamında arazide ağaçlandırma gerçekleştirilmiş, sulama sistemi yapılmıştır. Tüm bunların yapımı ise yaklaşık 5 yıl kadar sürmüştür.

3. Kısım inşaat (1950) : Anıta çıkan yollar ve aslanlı yol tamamlanmıştır. Ayrıca tören meydanı ile mozolenin üst döşemeleri ile Anıta çıkan merdiven basamakları yapılmıştır.

4. Kısım inşaat (1950-1953) : Artık Anıtkabir’in tamamlanması için son aşamadır. Şeref holü ve tonozlar yapılandırılmış, taş profiller ve saçak süslemeleri tamamlanmıştır. Bu inşaat aşamaları bittikten sonra Anıtkabir’in 9 yıl süren inşaatı son bulmuştur.

Anıtkabir müzesinde ayrıca Atatürk’ün özel kitaplığı da bulunmaktadır. Bu kitaplar arasında en önemli olanı Nutuk’tur. Orijinal metni müzede yer almaktadır. Ayrıca başta Türk ve İslam Tarihi, dil, edebiyat, sosyal bilimler ve birçok konuda yazılmış kitaplar bulunmaktadır. Türkçe, Osmanlıca, Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça, Slav dillerindeki toplam 3118 kitap müzede ziyaretçilere sergilenmektedir.

 

Anıtkabir Sarı Traventer Mermerler

Anıtkabir Sarı Traventer Mermerler Eskipazar’dan Getirilmiş

Bizde bilmiyorduk, Anıtkabir’de bulunan sarı traventer mermerleri Ankara’da Akm il tanıtım günlerinde Karabük günlerindeöğrendik.Eskipazar Belediyesine bağlı Budaklar köyü mermer ocaklarından 1944 yılında (o yıllarda Çankırı’ya bağlı olan Karabük ve Eskipazar’danBaşkent Ankara’ya getirilmiş.

 

Anıtkabir Gezisi Ankara

Anıtkabir’de Kimlerin Mezarı Var?

Gazi Mustafa Kemal, İsmet İnönü mezarı bulunuyor.Bir dönem 4.Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in de kabri vardı. 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de 1966 yılında devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir. (6 Kasım 1981 tarihli Devlet Mezarlığı Kanunu 1.madde 2.fıkra gereğince, 27 Ağustos 1988’de çıkartılmıştır). 1973’den beri İsmet İnönü’nün kabri de Anıtkabir’dedir.

 

Anıtkabir Gezisi Ankara

Ankara Anıtkabir Gezi Rehberi Notlarım

Anıtkabir’in 2 tane girişi bulunuyor ve XRAY cihazlarından geçerek giriliyor.Elinizde bulunan eşyaları Anıtkabir girişe emanet olarak bırakabiliyorsunuz ve çıkışta tekrardan alırsınız.Çünkü Anıtkabir büyük bir açık hava müzesi olmasından dolayı elinizdekileri taşımaya dermanınız kalmayacak, tahminim Anıtkabir’i gezmek en az 2 saat kadar sürüyor.

Anıtkabir Ziyaretçi Kuralları

Anıtkabir Ziyaretçi Kuralları

Anıtkabir Ziyaretçi Kurallarını genel anlamda kısa kısa başlıklar halinde toplamaya çalıştım.Anıtkabir gezisi öncesi bilmenizde faydası olacaktır.Aşağıdaki bölümde Türkçe ve İngilizce olarak 15 maddede Anıtkabir Ziyaretçi Kurallarını toplamaya çalıştım.

Detaylar için tıklayın

Anıtkabir Ziyaretçi Kuralları Nelerdir?

1. Anıtkabir’e bisiklet, motorsiklet, kamyon ve at arabası ile girilmez. 2. Anıtkabir’e el çantalarından başka hiçbir eşya, çanta, valiz, bavul, torba ve poşet alınmaz. getirilenler nizamiyelerdeki emanet dolaplarında muhafaza edilir. ancak bırakılan kıymetli eşyalarla ilgili sorumluluk kabul edilmez. 3. Anıtkabir’e asker ve polis gibi resmi görevli olarak gelenler dışında silahla girilmez. silahlar nizamiyelerdeki emanet dolaplarında muhafaza edilir.

4. Ziyaretçiler araçlarını sadece kendilerine gösterilen otoparkta çizgilerle belirlenmiş yerlere park edebilirler. park yeri kirletilmez ve araçta bırakılan kıymetli eşyalarla ilgili sorumluluk kabul edilmez. 5. Anıtkabir’in içinde piknik yapılmaz, ateş yakılmaz, çiçekler ve meyveler kopartılmaz, çimlere basılmaz. 6. Ziyaretçiler yanlarında kedi, köpek vb. evcil hayvanlar ile anıtkabir’e giremez. 7. Anıt bloğu içerisinde müsaade edilen yerler dışında oturulmaz, düşme tehlikesi olan yerlere yaklaşılmaz. 8. Anıtkabir Aslanlı Yol üzerindeki heykellerin üzerine çıkılmaz, oturulmaz. 9. Ziyaretçiler dinlenme salonu dışında hiçbir yerde sigara içemez, elinde yiyecek veya içecekle dolaşamaz, yerlere kabuklu yemiş artıkları ile, kağıt, ciklet vb. kirletici maddeler atamaz. 10. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi içinde fotoğraf çekilemez ve kamera ile kayıt yapılamaz. Ancak basin ve diğer kuruluşların Anıtkabir’i tanıtıcı film ve fotoğraf çekim talepleri özel izne tabidir. 11. Anıtkabir şeref holü’ne resmi üniformalı kişiler dışında şapka ile girilmez. 12. Anıtkabir içinde görgü ve terbiyeye aykırı harekette bulunulamaz, gürültü yapılamaz, slogan atılamaz. bildiri dağıtmak, siyasal ve toplumsal konularda basına demeç vermek ve topluluğa hitap etmek yasaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhına uygun davranışlar sergilenmesine özen gösterilir. 13. Ziyaretçiler müze içerisinde sergilenen vitrin, fotoğraf, tablo, rölyef ve büstlere dokunamaz ve yaslanamaz. 14. Kule içerisinde sergilenen otomobil, top arabası, fotoğraf ve diğer objeleri izlerken uyarı hatları geçilmez. 15. Grup ziyaretlerinde grubun başındaki rehber ve öğretmenler, gruplarının yukarıda belirtilen kurallara uymasından sorumludurlar.

Anıtkabir Visiting Rules

Anıtkabir Visiting Rules

*No one except uniformed officials can enter Hall of Honor wearing hats. (Şeref holüne resmi üniformalı kişiler dışında şapka ile girilemez.)

*No one can behave contrary to good manners, make noise or shout slogans in Anıtkabir. Distributing handouts, giving press declarations about political and social matters and addressing the crowd are forbidden. One must care for showing behavior that is in conformity with the dignity of the eternal resting place of Great Leader Mustafa Kemal Atatürk.  (Anıtkabir içinde görgü ve terbiyeye aykırı harekette bulunulamaz,gürültü yapılamaz,slogan atılamaz.Bildiri dağıtmak,siyasal ve toplumsal konularda basına demeç vermek ve topluluğa hitap etmek yasaktır.Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün edebi istirahatgahına uygun davranışlar sergilenmesine özen gösterilir)

*Visitors cannot touch or lean on showcases, pictures, paintings, reliefs and busts exhibited in the museum. (Ziyaretçiler müze içerisinde sergilenen vitrin,fotoğraf,tablo,rölyef ve büstlere dokunamaz ve yaslanamaz)

*One cannot pass lines of warning while watching cars, cannon cart, pictures and other objects exhibited in a tower. (Kule içerisinde sergilenen otomobil,top arabası,fotoğraf ve diğer objeleri izlerken uyarı hatları geçilemez)

*In visits of the groups, guides or teachers in charge of the groups are responsible for their groups to obey the rules mentioned above. (Grup ziyaretlerinde grubun başındaki rehber ve öğretmenler,gruplarının yukarıda belirtilen kurallara uymasından sorumludurlar)

 

Anıtkabir Aslanlı Yolun sırrı

Anıtkabir Aslanlı Yolun Sırrı

Anıtkabir’i gezmeye aslanlı yoldan başlamanızı öneririm.Aslan yolun sırları hakkında ve bilmeniz gereken diğer detaylar için tıklayın.

Anıtkabir Aslanlı Yol

Anıtkabir Aslanlı Yoldan Gezmeye Başlayın

Anıtkabir’i gezmeye aslanlı yoldan başlamanızı öneririm.Ayrıca özel araçlar ile de Anıtkabir’e girebiliyorsunuz, aracınızla girerken ehliyet kimlik isteniyor, ara aranıyor ve öyle giriyorsunuz.Bir seferinde Anıtkabir’de tur düzenleyen otobüslerin de olduğunu gördüm, hatta baya kalabalık turlar var, bir sürü otobüs vardı.Ankara’yı gezdirmek için gelen turistlerin uğrak noktalarından birisi de Anıtkabir olduğunu hatırlatmak da fayda var.

Anıtkabir Aslanlı Yolun Sırrı

Anıtkabir Aslanlı Yolun Sırrı

Anadolu’da uygarlık kuran Hititler’in sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri, kuvvet ve sükuneti de anlatır. Yol traverten taşları ile döşelidir. Taşların aralıklı dizilmesi sebebiyle yürüyenler, yere bakarak ilerlemek zorunda kalır ki bu da Anıtkabir’e yaklaşan kişinin başını eğik tutmasını sağlar.

Anıtkabir Aslanlı Yolu

Anıtkabir Aslanlı Yolda Neden 24 Aslan Var?

Ziyaretçileri Atatürk’ün huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanında, oturmuş halde 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Aslanlı Yol’daki 24 aslan heykeli ”24 Oğuz Boyunu”, aslanların çift olması ”birlik ve bütünlüğü”, kedi gibi yatmaları ise ”barışseverliği” temsil ediyor.

Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı

Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı

Daha önceki ziyaretlerimde Anıtkabir Tören Meydanı sarı mermer taşlar vardı.Sonradan fark ettim ki kilim desenli taşlar döşenmiş.Anıtkabir’in tören alanında bulunan kilim motifli zemin taşlarını ne anlama geldiğini öğrenmek için yazının devamını okuyun

Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı

Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı İnşatı

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde, Anıtkabir’in tören alanında bulunan kilim motifli zemin taşları, inşa edildiği 1953’ten günümüze kadar zamanın ve meteorolojik şartların etkisiyle yıprandı. Tören alanındaki olumsuz görüntülerin ortadan kaldırılması, ziyaretçilerin ayak burkulması gibi risklere maruz kalmaması için zemin taşlarının aslına uygun olarak yenilenmesine başlandı.
2 Eylül 2014’te başlayan yenileme çalışmalarının ise 29 Mayıs 2015’te bitirilmesi planlanıyor şeklinde not eklenmiş.

Anıtkabir Halı Desenli Taşların Anlamı

Anıtkabir Halı Desenli Taşların Anlamı

Tören Meydanı’nın zemininde siyah, kırmızı, sarı ve beyaz renkte traverten taşlardan 373 adet halı ve kilim deseni vardır. Anıtkabir’in 28 basamaklı tören meydanına giriş merdivenlerinin ortasında, tek parçalı yüksek bir direk üzerinde Türk bayrağı dalgalanır. 33.53 metre yüksekliğindeki bu direk, Avrupa’daki tek parça çelik bayrak direklerinin en yükseğidir. Bayrak direğinin kaidesinde yer alan kabartmada, meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir.

Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı Anıtkabir Halı Desenli Tören Meydanı

Anıtkabir Kafeterya var mı

Anıtkabir Kafeterya var mı?

Anıtkabir’in içinde 2 tane kafeterya bulunuyor.Anıtkabir’e gidip hakkında çok az şey bilinen o kafeteryalar hakkında detayları anlatacağım. Anıtkabir’in iki tane kafeteryası vardır.Birisi bayrak direğinin olduğu yerde, diğeri ise hediyelik ürün satış mağazasının arka tarafında kalıyor.İşte çok merak edilen ve pek konuşulmayan Anıtkabir Kafeleri hakkındaki detaylar…

Anıtkabir Kafeteryası ve Çocuk Parkı

Anıtkabir Kafeteryası ve Çocuk Parkı

İlk gittiğim yıllarda kafeterya Askeriyeye aitti ve fiyatları çok ama çok ucuzdu.Geçen yıllarda özel sektöre devretmişler, fiyatlarda hatırı sayılır artış olduğunu söyleyebilirim. Ama turistlik bir yer gibi aşırı pahalı da değil, normal sayılır.Yukarıdaki parkı hatırlamışsınızdır, haberlere bile konu olmuştu.Anıtkabir’e çocuk parkı yapıldığı için CHP mahkemeye vermişti.Şu an park kaldırılmış.

Anıtkabir Kafeteryası

Anıtkabir Kafe

Bayrak direğinin arkasında alt kısımda kalan 2. kafe bulunuyor.Bu kısımda ayrıca sesli rehberlik sisteminin olduğu bölüm olup, buradan ücret karşılığı kiralayabiliyorsunuz.

Not:Sesli rehber son değişiklikle kafe içinden alınıp müze girişine konulmuş.Diğer sesli rehber ise aslanlı yol girişinde İstiklal kulesinden alabiliyorsunuz.

Anıtkabir Kafeteryası ve Çocuk Parkı

Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları

Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları

Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları

Anıtkabir Kafeterya fiyat listesi

Anıtkabir Kafeterya Fiyat listesi Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları Anıtkabir Kafeterya Fotoğrafları

 

Anıtkabir İsmet İnönü Mezarı

Anıtkabir’de İsmet İnönü Mezarı

Anıtkabir’de İsmet İnönü Mezarı ve hikayesi, özel müzesi yılın hangi günleri ziyaret ediliyor gibi bir çok konu hakkında detaylar…

Kurtuluş Savaşı’nda Garp Cephesi komutanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün sembolik lahdi Anıtkabir’de yer almaktadır. İsmet İNÖNÜ, 25 Aralık 1973 tarihinde vefat etmiştir. 28 Aralık 1973’te Bakanlar Kurulu kararı ile Anıtkabir’e defnedilmiştir.

Anıtkabir İsmet İnönü Mezarı

İsmet İnönü Müzesi Ne Zamanları Ziyaret Edilebilir?

Her yıl İsmet İNÖNÜ’nün hayata gözlerini yumduğu gün olan 25 Aralık’ta mezar odası ve sergi salonu bir hafta süreyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ise 3 gün süreyle halkın ziyaretine açılmaktadır.

Anıtkabir İsmet İnönü Mezarı Anıtkabir İsmet İnönü Mezarı

Mezar odası alt kattadır. Mezar odasına ahşap bir kapı ardından bronz bir kapı ile girilir. Mezar odası kare olup, kesik pramidal tavanla örtülüdür. Beyaz granit kaplı zemin üzerinde kıble yönünde sanduka yer almaktadır.

4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de 1966 yılında devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir. (6 Kasım 1981 tarihli Devlet Mezarlığı Kanunu 1.madde 2.fıkra gereğince, 27 Ağustos 1988’de çıkartılmıştır). 1973’den beri İsmet İnönü’nün kabri de Anıtkabir’dedir.

 

Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası

Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası

Anıtkabir Türkiye haritalı çiçeklerin bulunulduğu yerde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.Fikir vermesi için aşağıda örnek fotoğraflar paylaştım.

Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası
Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası Anıtkabir Çiçekli Türkiye Haritası

Anıtkabir Hürriyet ve İstiklal kuleleri

Anıtkabir Hürriyet ve İstiklal kuleleri

Anıtkabir Aslanlı yol girişinde bulunan Hürriyet ve İstiklal Kuleleri bizlere Anıtkabir’in tarihi hakkında uzun uzun bilgiler vermektedir. Not: Saygı nöbeti tutan askerlerin nöbet değişim töreni buradan başlayıp yine burada son buluyor.

Anıtkabir Hürriyet kulesi

Anıtkabir Hürriyet Kulesi

Anıtkabir Hürriyet Kulesi içinde Anıtkabir için yapılan yarışma ve seçilen 3 eser hakkında bilgiler ve eserler hakkında detaylı örnek çizimler bulunuyor. Anıtkabir Hürriyet Kulesi dışında bulunan üç erkek heykel bulunuyor.Birisi rütbesiz asker, ortada bulunan Türk insanını resmeden köylü vatandaş, 3. heykel ise modern insanı (kitap okuyan ilim, bilim ve kültürlü insanı resmedilmiş)

Anıtkabir İstiklal Kulesi

Anıtkabir İstiklal Kulesi

Anıtkabir İstiklal Kulesi içinde Anıtkabirin bir maketi ve yapım aşamaları hakkında bilgiler veriyor. Anıtkabir’i gezecek ziyaretçilere küçültülmüş Anıtkabir maketiyle alan hakkında detaylı bilgiler paylaşılıyor.Anıtkabir İstiklal Kulesi dışında bulunan 3 kadın heykel bulunmaktadır.Elinde tabak ile Allah’tan rahmet diliyor, ortadaki kadın ağlıyor ve ağladığını göstermek istemiyor ve eliyle yüzünü gizliyor.Üçüncü kadın heykel ile birinci kadın heykel elleri arasında buğday başaklarından yapılmış bir örgü tutuyorlar, buğday bereketi temsil ediyor…

Anıtkabir Tören Alanı ve Müze Girişi

Anıtkabir Tören Alanı ve Müze Girişi

Anıtkabir Müze Girişi yukarıdaki görselde paylaştığım bölümde giriliyor ve içeride iç içe geçmiş müzelerden oluşuyor.Gazi Atatürk’ün kıyafetleri, hediye edilen eşyalar, Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi bölümlerden oluşuyor.Müze içinde video çekmeye izin yok sadece flaş kullanılmadan fotoğraf çekebilirsiniz.

Anıtkabir Maketi

Anıtkabir Maketi

Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere Aslanlı yolun devamında karşımıza çıkan tören alanı ve etrafında bulunun kuleleri kısa kısa anlatmaya başlıyorum.

Anıtkabir Müdafaa-i Hukuk Kulesi

Anıtkabir Müdafaa-i Hukuk Kulesi

Anıtkabir Müdafaa-i Hukuk Kulesinde bulunan kabartmada bir insan ve bir ağaç var.İnsan eliyle düşmana dur diyor ağaç ise yurdumuzu temsil ediyor.Bu kulenin iç tarafında hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz bölüm bulunuyor.

Anıtkabir Mehmetçik Kulesi

Anıtkabir Mehmetçik Kulesi

Anıtkabir Mehmetçik Kulesinde bir anne oğlunu askere gönderisi tasvir ediliyor, yani Anadolu’yu Anadolu yapan en önemli tasvirlerden birisi, Anıtkabir’deki yerini Mehmetçik Kulesindeki yerini almış.Kule içinde mini bir sinevizyon gösterisi oluyor, tabi öğleden önce gelirseniz izleyebilirsiniz.

Anıtkabir Mehmetçik Kulesi

Anıtkabir Zafer Kulesi ve top arabası

Anıtkabir Zafer Kulesi ve Top Arabası

Anıtkabir Zafer Kulesinin içinde bulunan top arabası, Dolmabahçe sarayından alıp Sarayburnu’na götüren araba burada sergileniyor.

Anıtkabir Barış Kulesi Lincoln

Anıtkabir Barış Kulesi

Anıtkabir Barış Kulesinin içinde bulunan Atatürk’ün Lincoln marka makam otomobili sergileniyor.

Anıtkabir 23 Nisan Kulesi ve Tekne

Anıtkabir 23 Nisan Kulesi ve Tekne

Anıtkabir 23 Nisan Kulesinde Çubuk barajı gölünde gezinti yaptığı tekne sergileniyor.

Anıtkabir Bayrak Direği

Anıtkabir Bayrak Direğinin Hikayesi

Anıtkabir yapıldığında Amerikadan gelen bayrak diğerinin ilginç bir hikayesi var. Anıtkabir’e 9 Kasım 1950’de dikilen ve 63 yıldır Türk bayrağının dalgalandığı bayrak direği, 2013 yılına kadar Anıtkabir’deydi.

Amerika’da yaşayan Makedonya doğumlu Türk Nazmi Cemal’in ürettiği ve karşılıksız olarak gönderdiği, zamanında Avrupa’daki en uzun bayrak direği, 9 Kasım 1950’de Anıtkabir’in Çankaya yönündeki merdivenlerine dikilmişti.Bayrak direğinin o zamandan bu yana geçen 63 yıllık süreçte, meteorolojik etkiler sonucunda zarar gördüğü ODTÜ’nün yaptığı çalışmalar sonucunda belirlendi. 4 metresi kaidenin altında bulunan direğin yenilenmesine karar verildi.

Anıtkabir Bayrak Direği

Düzenlenen törende görevli askeri personelin İstiklal Marşı söylemesi sırasında, kaideye 5 metre mesafede geçici olarak hazırlanan direğe bayrak çekildi ve sonraki süreçte yeni bayrak direği hizmete girdi.Eski bayrak direği ise Türkiye haritası çiçek desenli harita  bölümünde sergileniyor.

Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir / Anıtkabir

Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir / Anıtkabir

Anıtkabir mozole girişinde bulunan “Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” yazısı 1953 yılında Atatürk’ün naaşı buraya getirildiğinde bu kürsü üzerine konulmuş.

Anıtkabir Mozole Bölümleri

Anıtkabir Mozole Bölümleri

Yukarıda Anıtkabir’in mozole bölümlerini oklar göstererek çizdim.Mozoleye çıkarken merdivenlerin sol tarafında bulunan kabartmalarda Büyük taarruz (kurtuluş savaşı) kabarmaları, merdivenlerin sağ bölümünde ise Sakarya Savaşı kabartmalar ile anlatılmaya çalışılmış.

Mozole girişinde bulunan altın yaldızlarla yazılan iki adet yazı grubu önünde askerler nöbet tutuyor. Sağ bölümde bulunan Atatürk’ün 10.yıl Nutku bulunuyor ( Ey Türk Milleti diyerek başlar Ne mutlu Türküm diyene şeklinde son bulur). Sol bölümde ise Atatürk’ün Gençliğe hitabesi bulunuyor gelen tüm gençlerin buraya özellikle bakıp incelemesini tavsiye ediyorum.

Ve içeride bulunan alan ise resmi tören salonu olup, televizyonlardan izlediğimiz ve meşhur çelenk konulan yer burasıdır.İçeride bulunan büyük 40 ton ağırlığında ve tek parça olan mermer Osmaniye’den getirilmiş.Atatürk’ün kabri tam bu taşın  altında alt katta bulunuyor.Salondan çıkarken yazı kabartmaları olan bir bölüm göreceksiniz, orada Atatürk’ün Türk Ordusuna son mesajı bulunuyor.

Atatürk'ün Türk Ordusuna son mesajı

Atatürk’ün Türk Ordusuna Son Mesajı

Anıtkabir Atatürk ve İsmet İnönü son mesajları

Anıtkabir Misak-ı Milli Kulesi ve Müze Girişi

Anıtkabir Misak-ı Milli Kulesi ve Müze Girişi

Anıtkabir Misak-ı Milli Kulesi içinde gelen yabancı yetkililer burada bir defter açılır düşünceleri ve mesajlarını yazıp imzalarlar.Bunu sadece diğer ülkelerden gelen devlet yetkilileri için yapılan bir törendir, sizin dolduracağınız defter ise müze çıkışında bulunan ziyaretçi defteri olup ikisini karıştırmayalım.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Anıtkabir Misak-ı Milli Kulesi yanından girilen Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde bir çok kişisel eşya gözünüze çarpacak.Atatürk’ün 1920 den 1938 yılına kadar kullandığı eşyalar, madalyalar, hediye gelen eşyalar bulunuyor.Müze girişi loş ışıklı olduğu için hemen ilerlemek istiyorsunuz ve karşınıza Çanakkale cephesi, Sakarya savaşı ve Büyük taarruzu anlatan 3 boyutlu görseller ve özel ses efektleriyle canlandırma yapılıyor.Ziyaretçiler bu bölüme bayıldıklarını söyleyebilirim, görsellik ön planda olduğu için haliyle herkesin ilgisini çekiyor.

Atatürk'ün Kabrinin içi

Müze içinde koridorlardan ilerlerken mutlaka önünden geçeceğiniz yerde bir asker bulunuyor ve bu bölüm hakkında bilgiler veriyor.Ve hemen kalabalık oluşur ve sonum sessizce dinlenir.Bu bölümde bulunan kapı Atatürk’ün kabrinin bulunduğu bölüme açılır ve halka kapalıdır, sadece çok özel izinler alınarak girilebiliyor.

Atatürk'ün Kabrinin içi

Bu bölümü geçtikten sonra ilerlediğinizde karşınıza dijital kütüphane çıkıyor, fakat merak eden fazla olduğu için sıra beklemeniz gerekiyor.Bu bölümden çıkarken Anıtkabir ziyaretçi defterini doldurmadan ayrılmayın.Çıkışa yaklaştınız ve alt kata inen merdivenler sizi Anıtkabir kafeteryaya götürüyor, eğer düz devam ederseniz müze çıkışında bulunan hediyelik eşyaların satıldığı bölüme geçiyorsunuz.En kalabalık bölümlerden birisi de burası olduğunu söyleyebilir. Anıtkabir’e gelen herkes hediyelik bir şey alarak ayrılmak istiyor.Ve bir Anıtkabir gezisi bu şekilde son buluyor, sizlerinde yorumlarınızı aşağıya bekliyorum.

Anıtkabir Havadan Görüntüsü

Anıtkabir Havadan Görüntüsü

Anıtkabir Dışarıdan Görüntüsü

Anıtkabir Dışarıdan Görüntüsü

Anıtkabir Üzerinde Uçan TAİ TF-X Savaş Uçağı

Anıtkabir Üzerinde Uçan TAİ TF-X Savaş Uçağı

Anıtkabir 10 Kasım

Anıtkabir 10 Kasım

Anıtkabir 10 Kasım

Anıtkabir Gezisi Hakkında Merak Edilen Sorular Anıtkabir gezi notlarım

Anıtkabir Gezisi Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Bu bölümde sizlerin Anıtkabir gezisini daha keyifli hale getirmek için kısa kısa notlar halinde faydalı bilgiler vermek istiyorum.

*Mutlaka her saat düzenlenen asker nöbet değişim törenini izleyin.

*Kapalı alanda bulunan müzelerde video çekmek eskiden yasaktı, 2018 yılında gittiğimde öğrendim yasak kalkmış sadece sadece flaşla fotoğraf çekmeyin ve bir de canlı yayınla video çekmek yasak, son değişiklik bu şekildeymiş.

*Anıtkabir ziyaretçi sertifikası için önceden Anıtkabir danışmayı arayın.

*Anıtkabir’de grup halinde gelenler önceden randevu alırlarsa askerler özel tören düzenliyor ve şartlar için resmi web sitesinden bilgi alabilirsiniz, en çok dikkatimi çeken konu çelenk hakkında verilen koşullar olduğunu söyleyebilirim 🙂

*Anıtkabir’de grup halinde gelecek olanlar önceden randevu alırlarsa bir asker görevlendiriliyor ve Anıtkabri güzelce anlatarak gezdiriyor.Ayrıca sesli dijital rehber aparatı da kiralayabiliyorsunuz.Sesli rehberi Aslanlı yol girişinde bulunan İstiklal Kulesinden ve müze girişinden alabilirsiniz.Sizin için fiyatları da sordum;
Normal 4₺, indirimli (öğrenci vb.) 2₺, 65 yaş üstü + gazi ve engellilere ücretsiz digital rehberlik hizmeti.

*Anıtkabir’de en yakın WC bayrak direğinin yanında bulunan müze girişinin tam arka tarafında bulunuyor.

*Anıtkabir’de 2 tane Kafeterya bulunuyor.

*Anıtkabir’de otopark ücretsiz olup, yanında silah getirenler girişte danışmaya teslim etmesi gerekiyor.

*Anıtkabir ziyaretçi defterine mesajınızı bırakmayı unutmayın.

Yazımızı beğendiyseniz lütfen yorum bırakmayı unutmayın.

10 Kasım Resimli Mesajları

10 Kasım Resimli Mesajları

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/10-kasim-resimli-mesajlari.html

Ankara’da Gezilecek Yerler ve Ankara Gezi Rehberi [ Detaylı Anlatım ]

ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankarada-gezilecek-yerler-ankara-gezi-rehberi.html

PTT PUL MÜZESİ GEZİSİ ANKARA

Ankara’da Gezilecek Yerler “Ptt Pul Müzesi VLOG”

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ptt-pul-muzesi-gezisi-ankara-2018.html

Ankara Çıkışlı Kapadokya Turu – Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya Gezilecek Yerler BLOG

http://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-cikisli-kapadokya-turu-kapadokya-gezilecek-yerler.html

Çankırı'nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir

Çankırı’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

http://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirida-gezilecek-yerler.html

Ilgaz Dağındaki Oteller

Ilgaz Dağındaki Oteller

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ilgaz-dagindaki-oteller.html

Kars Ani Harabeleri / Kars The Ani Ruins

Kars Ani Harabeleri Gezilecek Yerler

isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-ani-harabeleri.html

Erzurum Gezilecek Yerlerin Listesi

Erzurum Gezilecek Yerler

http://isacoturoglu.com.tr/gezi/erzurum-gezilecek-yerler.html

Kars Gezilecek Tarihi Yerler

Kars Gezilecek Tarihi Yerler

http://isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-gezilecek-tarihi-yerler.html