150 Yıllık Firmadan “Karabacaklar Tahin” Aldık

Konya’nın Bozkır ilçesinde 1870 yılından bu yana geleneksel yöntemlerle tahin üretimi yapan Karabacaklar Tahin’in hala üretimine devam eden köklü firmalardandır.Şu anda işletmeciliğini yapan Süleyman Karabacak‘ın 5. kuşak dedesi tarafından yaptırılmış.

Karabacaklar Kepeksiz Tahin

İlk kurulduğu yıllardaki orjinalliğini devam ettiren değirmen,  ilk kurulduğu yıllarda tahin üretimi az olduğundan, senenin belirli zamanlarında un da öğütülüyormuş, günümüzde ise sürekli tahin üretmektedir. Karabacaklar Tahin’in yılda 40-50 ton tahin öğütüp piyasaya sürüyor.

Karabacaklar Kepeksiz Tahin

Geçtiğimiz 2017 yılında Karabacaklar Kepeksiz Tahin almıştık, tadını beğendiğimizi söyleyebilirim, markette satılan tahinler gibi değil, daha kaliteliydi.

Aşağıda Karabacaklar Tahin’den gelen kargo siparişini video çekerek açtım ve kısa kısa ürünleri anlattım, yorumlamaya çalıştım, umarım beğenirsiniz.

TAHİN NASIL YAPILIR

Tahin Nasıl Yapılır?

Bilmeyenleriniz olabilir diye kısaca bilgi vermek istiyorum.Tahin ham maddesi Susam olup, Karabacaklar Tahin, üretiminde yerli susam olan Manavgat ve Muğla yöresinde yetiştirilen susamları kullanıyor.

Tahin yapım aşaması ise şu şekildedir;

Çuvallar halinde gelen susamlar önce elekten geçirilir ve tuzlu su havuzlarına yatırılır ve kabuklarının dibe çökmesi sağlanır. Susamın taneleri suyun üstüne çıkar. Tuzlu suyun içinde yaklaşık 12 saat bekletilen susamlar, yabancı maddelerden tekrardan ayrılmak üzere eleklerden geçiyor.Sonra özel makinelerin içerisinde (değirmende) usul usul kavrulur.Bu 1. kavurma işlemi olup çifte kavrulmuş tahin bu işlemin bir kez daha tekrarlandıktan sonraki haline deniyor.Tekrar elenip 2. sefer kavruluyor ve değirmen taşında sıkılarak tahin elde edilmiş oluyor.Böylece kepeksiz tahin dediğimiz tahin elde edilmiş oluyor.

Tahin Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Tahin Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tahin alırken biz tüketiciler açısından, normal kavurmuş mu yoksa çifte kavrulmuş tahin mi olup olmadığını sormalısınız.Çifte kavrulmuş tahin daha lezzetli olup, üreticiler açısından bu bir maliyet olduğunu bilmenizde fayda var, yani size bir sefer kavrulmuş tahini çifte kavrulmuş gibi satmak isteyenler olabilir, dikkat etmenizi öneririm.

Tahin üretim tekniği de araştırmanız gereken bir diğer konudur.Elektrikle çalışan değirmenler yerine geleneksel yöntemle yani su değirmeniyle tahin üretimi yapan firmaları tercih etmenizi öneririm.Çünkü su değirmeniyle yapılan tahinler daha lezzetlidir.

Kepekli Tahin ve Kepeksiz Tahin tercihini size bırakıyorum, aradaki farkı damak tadınız belirlediği için sadece şu notu sizlerle paylaşmak isterim.Beyaz Tahin genel olarak Akdeniz sahil şeridinde oturanlar tercih ediyor, Kepeksiz Tahini ağırlıklı İç Anadolu tercih ediyor, Kepekli Tahini de her bölgeden talep edilebiliyormuş.

Kaç Çeşit Tahin Vardır

Kaç Çeşit Tahin Vardır?

Üç çeşit tahin vardır, bunlar kepekli tahin, çifte kavrulmuş tahin ve beyaz tahin diye sınıflandırılıyor.Sizlere bu tahinleri kısaca tarif etmek isterim.

KEPEKLİ TAHİN

Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları %10 oranında alınarak, eski usul odun fırınında kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek son halini alır. Kepekli tahin kıvam olarak daha yoğun ve yerken damağınızda kokusunu daha yoğun olarak hissedersiniz. Akışkanlık oranı ise yoğun olduğundan daha azdır. Tahin aromasını daha fazla hissederek yemek isterseniz tercihinizi kepekli tahinden yana kullanabilirsiniz.Renk olarak kepekli tahin daha koyu renklidir.

Karabacaklar Kepeksiz Tahin

ÇİFTE KAVRULMUŞ TAHİN

Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları %50 oranında alınarak, eski usul odun fırınında kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek son halini alır. Kepeksiz tahin kıvam olarak daha akışkan ve yerken damağınızda kokusunu daha az olarak hissedersiniz. Kepekli tahine kıyasla daha akıcı ve daha az yoğundur. Tahin aromasını kepekli tahine oranla daha az hissederek yemek isterseniz tercihinizi kepeksiz tahinden yana kullanabilirsiniz.

BEYAZ TAHİN

Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları tamamen alınarak, eski usul odun fırınında daha az kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek beyaz tahin halini alır. Beyaz tahin veya diğer adı gri tahinin susamı az kavrulur. Bundan dolayı bir diğer ismi ise çiğ tahindir. Helva yapımında kullanılan beyaz tahin helvanın ana maddesidir.

Karabacaklar  Tahin İletişim Bilgileri

Karabacaklar  Tahin İletişim Bilgileri

Adres: Sorkun Mah 24 Nolu Sokak NO:13/1   BOZKIR/KONYA
Telefon: (0537) 794 91 20   (0537) 326 54 82

www.karabacaklartahin.com

www.facebook.com/KarabacaklarTahin/

www.instagram.com/memleketten_bozkir_tahini/

facebook.com/groups/AnadoludanSofraniza/

Karabacaklar Tahin Karabacaklar Tahin Karabacaklar Tahin Karabacaklar Tahin

Tahinli Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Geçtiğimiz gün semt pazarından aldığım Bal Kabağını bu gün youtube yayınlamak için hoş bir video çekmeye karar verdim ve keyifli ve detaylı bir video olduğunu düşünüyorum. Karabacaklar Tahin ile servisini yaptığım, keyifli seyirler ve afiyet olsun 😉

Tahinli Balkabağı tatlısı tarifimize ait detaylara ulaşmak için tıklayın.

https://isacoturoglu.com.tr/yorum/tahinli-bal-kabagi-tatlisi-tarifi.html