Konya’nın Bozkır ilçesinde 1870 yılından bu yana geleneksel yöntemlerle tahin üretimi yapan Karabacaklar Tahin’in hala üretimine devam eden köklü markasıdır. Şu anda işletmeciliğini yapan Süleyman Karabacak‘ın 5. kuşak dedesi tarafından yaptırılmış.
En İyi Tahin Markası Hangisi?
Bir ürünü alırken mutlaka baktığımız şeylerden birisi de firmanın veya markanın kaç yıldır faaliyette olduğudur.Baktığımızda 100 yıllık firmaların markaları aslında bu açıdan bir otoriteye sahip olduğunu sanırım hepimiz hem fikiriz, çünkü firmanın yaşının çok büyük olması bizlere güven duygusuyla hızlı bir şekilde ürünlere ulaşmamızı sağlar.
Buradan yola çıkarak tarihi eskilere uzanan tahin üretimini devam ettiren bir marka ile sizleri tanıştırmak istiyorum. Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Sorkun kasabasında yaklaşık 150 yıldır geleneksel usullere göre tahin üretimini devam ettiren nadide bir marka olan Karabacaklar Tahin’i kısaca anlatacağım.
Karabacaklar Tahin’den geçen yıl hediye tahin pekmez gelmişti, hemen aşağıdaki linke tıklayıp resim ve videolarımıza bakabilirsiniz. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/150-yillik-firma-karabacaklar-tahin-aldik.html
1870 yılından bu yana geleneksel yöntemlerle tahin üretimi yapan Karabacaklar Tahin’in hala üretimine 5. kuşaktan Süleyman Karabacak tarafından devam ediyor.Karabacaklar Tahin’in yılda 40-50 ton tahin öğütüp piyasaya sürüyor.
SUSAMDAN TAHİN NASIL YAPILIR?
Bilmeyenleriniz olabilir diye kısaca bilgi vermek istiyorum.Tahin ham maddesi Susam olup, Karabacaklar Tahin, üretiminde yerli susam olan Manavgat ve Muğla yöresinde yetiştirilen susamları kullanıyor.
Tahin yapım aşaması ise şu şekildedir;
Çuvallar halinde gelen susamlar önce elekten geçirilir ve tuzlu su havuzlarına yatırılır ve kabuklarının dibe çökmesi sağlanır. Susamın taneleri suyun üstüne çıkar. Tuzlu suyun içinde yaklaşık 12 saat bekletilen susamlar, yabancı maddelerden tekrardan ayrılmak üzere eleklerden geçiyor.Sonra özel makinelerin içerisinde (değirmende) usul usul kavrulur.Bu 1. kavurma işlemi olup çifte kavrulmuş tahin bu işlemin bir kez daha tekrarlandıktan sonraki haline deniyor.Tekrar elenip 2. sefer kavruluyor ve değirmen taşında sıkılarak tahin elde edilmiş oluyor.Böylece kepeksiz tahin dediğimiz tahin elde edilmiş oluyor.
TAHİN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Tahin alırken biz tüketiciler açısından, normal kavurmuş mu yoksa çifte kavrulmuş tahin mi olup olmadığını sormalısınız.Çifte kavrulmuş tahin daha lezzetli olup, üreticiler açısından bu bir maliyet olduğunu bilmenizde fayda var, yani size bir sefer kavrulmuş tahini çifte kavrulmuş gibi satmak isteyenler olabilir, dikkat etmenizi öneririm.
DEVAMINI OKU
Tahin üretim tekniği de araştırmanız gereken bir diğer konudur.Elektrikle çalışan değirmenler yerine geleneksel yöntemle yani su değirmeniyle tahin üretimi yapan firmaları tercih etmenizi öneririm.Çünkü su değirmeniyle yapılan tahinler daha lezzetlidir.
Kepekli Tahin ve Kepeksiz Tahin tercihini size bırakıyorum, aradaki farkı damak tadınız belirlediği için sadece şu notu sizlerle paylaşmak isterim.Beyaz Tahin genel olarak Akdeniz sahil şeridinde oturanlar tercih ediyor, Kepeksiz Tahini ağırlıklı İç Anadolu tercih ediyor, Kepekli Tahini de her bölgeden talep edilebiliyormuş.
KAÇ ÇEŞİT TAHİN VARDIR?
Üç çeşit tahin vardır, bunlar kepekli tahin, çifte kavrulmuş tahin ve beyaz tahin diye sınıflandırılıyor.Sizlere bu tahinleri kısaca tarif etmek isterim.
KEPEKLİ TAHİN
DEVAMINI OKU
Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları %10 oranında alınarak, eski usul odun fırınında kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek son halini alır. Kepekli tahin kıvam olarak daha yoğun ve yerken damağınızda kokusunu daha yoğun olarak hissedersiniz. Akışkanlık oranı ise yoğun olduğundan daha azdır. Tahin aromasını daha fazla hissederek yemek isterseniz tercihinizi kepekli tahinden yana kullanabilirsiniz.Renk olarak kepekli tahin daha koyu renklidir.
ÇİFTE KAVRULMUŞ TAHİN
DEVAMINI OKU
Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları %50 oranında alınarak, eski usul odun fırınında kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek son halini alır. Kepeksiz tahin kıvam olarak daha akışkan ve yerken damağınızda kokusunu daha az olarak hissedersiniz. Kepekli tahine kıyasla daha akıcı ve daha az yoğundur. Tahin aromasını kepekli tahine oranla daha az hissederek yemek isterseniz tercihinizi kepeksiz tahinden yana kullanabilirsiniz.
BEYAZ TAHİN
DEVAMINI OKU
Havuzlarda ıslatılan susamlar yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kabul alma makinesine aktarılır. Kabuk alma makinesinde susam kabukları tamamen alınarak, eski usul odun fırınında daha az kavrulur ve yine eski usulde değirmen taşlarında öğütülerek beyaz tahin halini alır. Beyaz tahin veya diğer adı gri tahinin susamı az kavrulur. Bundan dolayı bir diğer ismi ise çiğ tahindir. Helva yapımında kullanılan beyaz tahin helvanın ana maddesidir.
Karabacaklar Tahin İletişim Bilgileri
Adres: Sorkun Mah 24 Nolu Sokak NO:13/1 BOZKIR/KONYA
Telefon: (0537) 794 91 20 (0537) 326 54 82
www.karabacaklartahin.com
facebook.com/KarabacaklarTahin/
instagram.com/memleketten_bozkir_tahini/
facebook.com/groups/AnadoludanSofraniza/
Karabacaklar Tahin Fotoğrafları
Tahinli Kabak Tatlısı Tarifi (Video Anlatımlı)
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/tahinli-bal-kabagi-tatlisi-tarifi.html
150 YILLIK FİRMADAN “KARABACAKLAR TAHİN” ALDIK
150 Yıllık Taş Değirmende üretimi yapan tahin firmasını sitemizde detaylıca anlattım, detaylar için tıklayın. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/150-yillik-firma-karabacaklar-tahin-aldik.html
Çifte kavrulmuş ve sade beyaz tahinin kilogram fiyatı ne kadar kaç kgr. kadar kargoyla gönderebiliyorsunuz
Vahap bey,
ben tahin satmıyorum, sadece aldığım ve memnun kaldığım bir tahini sitemde paylaştım.
dilerseniz karabacaklar tahin sitesinde fiyatları öğrenebilirsiniz.
Sipariş için facebook ve instagramdan da verebiliyorsunuz.
iyi geceler dileriz