Özkonak yeraltı şehrinden çıkıp Hacı Bektaş Veli Müzesine doğru yola çıkıyoruz.Yolda tur rehberimiz bize Alevilik hakkında bütün detayları ön bilgimiz olması açısından anlatıyor.Alevilik hakkında öyle şeyler duydum ki tur rehberinden ağzım açık kaldı gerçekten, hatta en ilginç ve garip geleni Hacı Bektaş Veli Müzesine gelip hacı bile olunuyormuş, evet yanlış duymadınız.Aşağıda 2 tane video var yaklaşık 30 dakikalık videolar var mutlaka izlemenizi öneririm.

Alevilik ve Hacı Bektaş Veli Hakkında Kısa Bilgiler

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Vlog

Hacı Bektaşı Veli Müzesine girişten itibaren gezmeniz gereken yerler hakkında genel bilgileri aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Gezilecek Yerler

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Gezilecek Yerler

Bektaşi tarikatının kurucusu Hacı Bektaş Veli 13. Yüzyılda temeli hoşgörü olan, Allah, kul ve kainat sevgisiyle yoğrulmuş.Hacı Bektaş Veli, bölgeye 13. yüzyılda Horasan’dan gelmiş olup Mevlana Kapadokya’nın güneybatısında, Hacı Bektaş Veli ise kuzeybatısında (Ankara Bölgesine) yerleşmiş.

Hacı Bektaş Veli Türbesi sadece ebedi istirahatgah değil, aynı zamanda bir ‘Pir Evi’ ve diğer pirlerin hikayeleriyle de bezenmiş farklı yapılar ile 3 ana bölüme ayrılmış Hacı Bektaş Müzesinden oluşuyor.  Dergahın ve türbenin içinde bulunduğu külliye 1964 yılında müzeye dönüştürülmüş. Etnografya müzesi gibi düzenlenmiş külliyede sadece mimari ve sanatı değil, aynı zamanda Bektaşilerin günlük yaşamında kullandıkları eşyaları, hat örneklerini, el yazmalarını görebiliyorsunuz.

Hacı Bektaş Müzesindeki külliye tarzı mimarinin üslubu olarak  3 avlulu bir düzende, 1. avlu (Nadar Avlusu), 2. avlu (Dergah Avlusu) ve 3. avlu (Hazret Avlusu) etrafına konumlanmış yapılarla çevrilmiş. Bu yapılardan her biri ise Pir Evi’nin ihtiyaçlarına göre ‘ocak’ gibi teşkilatlandırılarak ‘at evi’, ‘ekmek evi’, mihman evi gibi farklı birimlere ayrılmış. Birimlerin başlarında bir baba (ekmek evi babası, at evi babası vb.) ve maiyetinde ‘canlar’ diye anılan dervişler bulunurmuş. Birimlerin başında bulunan babalar ise Pir Evi’ndeki Dede Baba’nın maiyetine tabiymiş.

Hacı Bektaşı Veli Nadar Avlusu

Hacı Bektaşı Veli Nadar Avlusu

1. avlu ‘Altın Avlu’ anlamına gelen Nadar Avlusu olup Çatal Kapı’dan giriliyor.

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Üçler Çeşmesi

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Üçler Çeşmesi

Nadar Avlusu’nda  en dikkat çeken yapılardan biri de Feyzi Baba Çeşmesi olarak da anılan Üçler Çeşmesi. Bu anıtsal çeşmeyi 1902 yılında Sadrazam Halil Paşa’nın zevcesi Fatma Nuriye Hanım yaptırmış. Renkli taşlarıyla göze çarpan çeşmenin üzerinde ise Arapça kitabeyle birlikte bir de altıgen yıldız şeklindeki Mühr-ü Süleyman motifi bulunmakta.  Mühr-ü Süleyman motifi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kılıçlarda, sancaklarda, mezar taşlarında ve cami duvarlarında kullanılmakta olup, gücü, bereketi simgelermiş.

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Aslanlı Çeşme

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Aslanlı Çeşme

Hacı Bektaş Veli Müzesi avlusundaki Aslanlı Çeşme, adını veren Aslan heykeli İskenderiye mermerinden yapılmış ve 1850 yıllarında dergaha getirilip çeşmeye dönüştürülmüş. Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret eden herkesin bu çeşmenin suyundan içmeden gitmediğini de özellikle belirtelim.

Kahveci Baba Mezarı Neden Ayaklar Altında?

Kahveci Baba Mezarı Neden Ayaklar Altında?

Hacı Bektaş-ı Veli’nin yaşadığı dönemde dergahta kahveci olarak görev yapan Kahveci Baba’nın vasiyeti üzerine mezarının ayak altında olduğuna inanıldığı, kendisinin isteği üzerine buraya gömüldüğü belirtiliyor. Kahveci Baba’nın, ”Kahve döverken çıkardığım seslerle herkesi rahatsız ettim, öldükten sonrada mezarıma basarak beni rahatsız etsinler” dediği rivayet ediliyor.

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Atatürk Rölyefi Hazret Avlusu

Hacı Bektaşı Veli Müzesi Atatürk Rölyefi Hazret Avlusu

2. avludan 3. avluya geçiş çift kanatlı Altılar Kapısı’ndan yapılıyor. Kapıdan girişte 1919 yılında dergaha geldiğinde dinlendiği mekanda bir Atatürk rölyefi karşılıyor sizi.Girişin tam karşısında ise Hacı Bektaş Veli Türbesi, doğusunda Balım Sultan Türbesi ve dergah çalışanlarının mezarları bulunmakta. Kızılca Halvet de dahil edildiğinde Bu bölüm sekizgen külliyenin çekirdeğini oluşturuyor.

Hazret Avlusu’nun doğusundaki yapılardan piramit külahlı Balım Sultan Türbesi’ne, önünde üç kemer olan üstü kapalı bir girişten giriliyor. Balım Sultan’ın ölümüyle yerine geçtiği öne sürülen Kalender Çelebi’ye ait. Kalender Çelebi’nin Balım Sultan’ın oğlu veya torunu olduğu söyleniyor.

Balım Sultan Türbesinin önünde bulunan asırlık karadut ağacı ise Hacı Bektaş Veli’ye gölge ettiği düşünülen ağaç olduğu için kutsal bir yere sahip.Hazret Avlusu’ndaki Hacı Bektaş Veli Türbesi yani Pir Evi’ne, Ak Kapı denilen mermer taştan yapılmış bir kapıdan giriliyor.

Hacı Bektaş Veli Müzesi Balım Sultan Türbesi Dut Ağacı Hikayesi 

Hacı Bektaş Veli Müzesi Balım Sultan Türbesi Dut Ağacı Hikayesi

Aleviler, Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan’dan fırlattığı kökten yetiştiğine inanılan 700 yıllık kara dut ağacı altında dilek tutuyor.

Rivayete göre; Türkistan’da Hac Bektaş-i Veli’nin yetiştiği ocak olan Hoca Ahmet Yesevi Ocağı’nda, Hoca Ahmet Yesevi yanmış bir kök fırlatıyor ve kendisinden sonra gelecek olan zatın o kökün düşerek yeşerdiği yeri bulup orayı yurt edinmesini istiyor. Bunun üzerine Hacı Bektaş-i Veli Türkistan’dan yola çıkıyor, Arap Yarımadası’nda ve Anadolu’nun bazı yerlerinde bu kökün düştüğü yeri arıyor. İnanışa göre; Hacı Bektaş-i Veli, Türkistan’dan Hoca Ahmet Yesevi’nin fırlattığı yanmış kökü Hacıbektaş ilçesinde buluyor. O kök zamanla büyüyerek şimdiki halini alarak büyük bir kara dut ağacına dönüşüyor. Hacı Bektaş-i Veli de daha sonra ocağını buraya kuruyor .

Hacı Bektaş Veli Türbesi Delikli Taş

Hacı Bektaş Veli Türbesi Delikli Taş

Hacı Bektaş’ın 3 km. doğusuna düşen Delikli Taş Mağarası meyilli bir tepede yer alıyor.inanışa göre delikten geçemeyenler sadece adakta bulunarak delikten geçebileceklerine inanıp, adak kurbanlarını burada kesiyorlar.

Hacı Bektaş Veli Türbesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Hacı Bektaş Veli Türbesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Vefatından sonra bulunduğu köye de adı verilen Hacı Bektaş Veli Türbesi Nevşehir’e 60 km. mesafede, Ankara – Kırşehir – Nevşehir yolu üzerinde. Hem Alevilerin hem de Sünni Müslümanların uğrak yeri olan türbe ve müze, Hacı Bektaş ilçesinin tam merkezinde bulunuyor.

Hacı Bektaş’a Nevşehir Merkez’den, Mucur ve Kırşehir’den yarım saatte bir Hacı Bektaş Koop ve Has Hacıbektaş firmaları ulaşım hizmeti veriyor. Adres: Hacıbektaş, Savat Mahallesi, Nevşehir Tel: (384) 213 42 60

Hacı Bektaşı Veli Türbesi Ziyaret Saatleri

Hacı Bektaşı Veli Türbesi Ziyaret Saatleri

Hacı Bektaş Veli Müzesi yazın 19:00, kışın 17:00 saatlerinden sonra kapalıdır.Kısaca kapanış saati olarak yassı ezanından sonra kapanıyor.Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ve Hacı Bektaş Müzesi’ni her gün ücretsiz gezebiliyorsunuz.
Hacı Bektaş Veli Müzesi (Yaz saatleri) 15 Nisan-2 Ekim
08:00 – 19:00
Hacı Bektaş Veli Müzesi  (Kış saatleri) 3 Ekim -14 Nisan
08:00 – 17:00

Böylece 2. Gün Gezimizi de tamamlamış olduk, akşam üzeri 7 gibi otele giriş yaptık.

Ankara Çıkışlı Kapadokya Turu

ANKARA ÇIKIŞLI KAPADOKYA TURU

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-cikisli-kapadokya-turu-kapadokya-gezilecek-yerler.html

Kapadokya Turizm Haritası

KAPADOKYA TURİZM HARİTASI

https://isacoturoglu.com.tr/gezi/kapadokya-turizm-haritasi.html