Ankara’da Bartın Tanıtım Günleri

Ankara’da Bartın Tanıtım Günleri 2-3-4-5 Haziran 2016 tarihleri arasında Akm fuar alanında gerçekleşti.Ankara’da Bartın Günlerinin 2. gününde gittim.Fazla zamanım olmadığı için 1,5 saat kadar zaman ayırabildim.Bartın Günlerinde en fazla gözüme çarpan şey peynir üreticileri, oteller ve Amasra ön plana çıkıyor desem haksızlık etmiş olmam.
Amasra salatası Ankara AKM'de

Salatadan yapılan sanat eseri: AMASRA SALATASI

Amasralılar gerçekten salatayı tam bir sanat eserine çevirerek hakkını vermişler. Amasra’ya veya Bartın’a yolunuz düşerse bunu tatmadan gelmeyiniz.Veya sahil kenarında bir balık lokantasına uğrarsanız zaten menü olarak balık+salata menüleri ağırlıktaymış.Ayrıca fuar alanında Amasra bölümünde Amasra salatası standında salata ikramı yapılıyor. Tabi biz öğleden sonra 4 gibi gittiğimiz için ikramlar bitmiş. Ama size denemenizi tavsiye ederim.


Altay Sucukları Bartın Tanıtım Günlerinde

Altay Sucukları Bartın Tanıtım Günlerinde

Ankara AKM’deki fuara iki tane yöresel sucuk markası katılmış.Fazla zamanım olmadığından sizlerle paylaşmak için sadece fotoğrafını çektim.Merak edenler internetten detaylıca inceleme yapabilir. Ayrıca sucuk firmaları marka tescili ® almış olmaları da gözümüzden kaçmıyor.

Avara Sucukları

Amasra’nın Peynir ve Yoğurt Markaları

Amasra’nın turizm kadar çok konuşulup kafa yorulması gereken şeylerden birisi de süt ve süt ürünleri markalarıdır. Bir kaç peynir markası ve Bartın manda  yetiştiricilerinin yoğurduyla tanıştım.Bunları kısaca özetlemek istiyorum.

Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği

Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği

Fuarda stant açan Bartın damızlık manda yetiştiricileri birliğinde 2,250 kg manda yoğurdu 20TL den satılıyor. Denemek amaçlı paraya kıyıp bir tane aldım. Merak edip internetten araştırdım. Bartın’daki manda yetiştiricileriyle ilgili haberleri okudum ve sizlerle de kısaca paylaşmak isterim.Manda birliği 2012 yılı Ekim ayında kurulduğunda  370 üyesi olduğunu 114’ü projeden yararlanıyormuş. 

Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri BirliğiManda yetiştiricileri birliği daha kaliteli süt için süt analiz cihazı alarak önemli bir atılım yapmış ve arkasından damızlık manda için “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi” ile haberlere konu olmuş. Buradaki amaç daha kaliteli süt kalitesi iyi olan mandalar yetiştirmek şeklinde belirtiliyor. Bartın‘da 2013 yılında 1.737 tane mandanın olduğundan bahsediliyor. 723 anaç manda 37 tanesi erkek manda toplamda 760 manda bu proje kapsamına girmiş.

Proje başladığında doğan 344 malak (manda yavrusu) bir yaşını dolduranlar proje kapsamına girerek destekleme almayı hak kazanmış. 2014 yılında ıslah projesinde bulunan 114 manda yetiştiricisine (760 mandaya) toplam 532.000 TL , projede bulunmayan manda birliği üreticiye (610 mandaya) 244.000TL ödeme yapıldığını kaydediliyor.

Ayrıca fiyatlar hakkında da bilgi verelim. Manda sütünün litresi 5 ile 14 TL  arasında, manda yoğurdunun kilosu 7 ile 19 TL arasında değişiyor. Fiyatlardaki bu değişikliğin nedeni ürünün kalitesi ve ulaşım olanaklarından kaynaklanıyor. Bartın’da üretilen manda sütünün fiyatını da sorduk. Manda sütünün litre fiyatı 8TLolduğunu söylediler.Aslında ben süt fiyatına yoğurt aldım diye bilirim.

AKM’ye fuara gelirseniz almadan gitmeyin.Çünkü bazı ürünler tanıtım fiyatı amacıyla indirimli satılıyor.Yani markette eş değer bir manda yoğurdu bulduğunuzu varsayarsak daha pahalıya alırsınız.Örneğin Atatürk Orman Çiftliğinde manda yoğurdunun fiyatı 17,90TL /kg den satılıyor.Evet burada tanıtım amacıyla 2,250 kg 20 TL den alabiliyorsunuz.

Türkiye’de manda yetiştiriciliği bölge olarak İstanbul’da çatalca bölgesinde yetişirken, Atatürk Ornam Çiftliği mağazalarında manda yoğurdunu satın alabilirsiniz.Türkiye’de en fazla manda sütü üretimiSamsun Bafra yöresine aittir.Bunun dışında manda yetiştiriciliği Bartın, Sinop, Amasya, Çorum, Samsun, Afyon, Balıkesir, Sivas, Diyarbakır ve Muş illerinde yapılıyor.

Son yıllarda manda sütünün organik oluşundan dolayı manda sütünde talep patlaması yaşanmış, bununla birlikte manda yoğurdu, manda peynir ve manda tereyağında da aynı durum söz konusudur. Dünyaca ünlü italyan peyniri mozzarella peyniri manda sütünden yapılıyor. Ve dünyada en fazla manda eti üretimi yapan ülke Filipinler olup üretiminin 2/3 ihraç ediyor.

Yeşilova Peynir Bartın Günlerinde

Yeşilova Peynir Bartın Günlerinde

Bartın günleri fuarında Yeşilova peynirle karşılaştım.Birkaç foto ve 30 sn lik mini bir video çektim.Kaşar peynirini yedim ve tavsiye edebilirim.

Nesli Üçel Peynir Tükova Peynir

Türkova kaşar peynirde tanıtım amaçlı indirim varmış. Evet ilk başta ben de şaşırdım. 11kg sütten 1kg kaşar peynir yapıldığını da hatırlatmak isterim. Türkova 1kg kaşar peynir 15TL den , 700gr olanlar ise tanıtım amacıyla 11,5TL den satın alabilirsiniz.Tavsiyem 1kg olandan almanızdır. Firma yetkililerinden Harun bey Ankara Gimartta yer ayarladıklarını ve yakında Ankara pazarına da girmek istediklerini söyledi.Yani kaşar peynirdeki indirimin nedenini bu olsa gerek.

4 Mevsim Bartın Sergisi

4 Mevsim Bartın Sergisi

Bartın günlerinde Satı Özdemir’in çektiği 4 Mevsim Bartın fotoğraf sergisine bir göz atmanızda fayda var.En güzel Bartın fotoğrafları sizin için seçiliş ve sergileniyor.

Çelikerler Minare

Çelikerler Minare Bartın Günlerinde

Firma yurt dışına ismini İsviçre’ye minare siparişiyle duyurdu. Ayrıca Birleşik Arab Emirliğinden Katar’a da çelik minare siparişiyle arab pazarına da giriş yapmış. Prefabrik bina ağırlıklı çalışan firmanın diğer uzmanlık alanı ise prefabrik minare yapımıdır. Bu konuda yurt içinde bir çok bölgeye ürün satıyor.Üstelik kataloglarına yaptıkları projeleri eklemişler ağzım açık kaldı.Detaylı bilgi almak isteyenler sitelerinden temin edebilirsiniz.

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı Bartın Günlerinde

Fazla zamanım olmadığı için bir kaç fotoğraf ve 50 sn bir de video çektim. Standa broşürler var. Özellikle doğa gezisi için düzenlenmiş bir harita var, onu almanızı öneririm.Çok detaylıca anlatılmaş bir harita. Küre dağları Türkiye’nin ilk Pan Parks (korunan alanlar ağı parkı) sertifası verilen ender parklardandır. Pan Parks logosohem doğayı hemde sürdürülebilir turizme en iyi örnek teşkil ediyor. 157 çeşit endemik bitkisi (sadece burada yetişen) ve 48 çeşit memeli hayvanını bünyesinde barındırıyor.Yazları yayla turizmi için alternatif bir örnek diyebilirim.Diğer detaylara çok güzel düzenlenmiş web sitesi olan www.kdmp.gov.tr den ulaşabilirsiniz.


Şanver Helva Bartın Günlerinde

Şanver Helva Bartın Günlerinde

Şanver helvanın helvasından tattım.Evet hevlası çok güzel.Zaten uzmanlığı bu olduğu için ve kuruluş tarihine bakacak olursak hakkını verdiği kesin.Ama yazın helvayı kim yer bilemem.Dikkatimi çeken bir şeylerden birisi kuruluş tarihi (1933)  diğeri ise Şanver helva reçel işine de girerek katma değer yaratma yoluna gitti dikkatimden kaçmıyor.Çok doğru bir tercih.İnternet sitesini kısaca inceledim. Şanver helva 4.kuşak tarafından yönetiliyormuş. Bartın’da 3500m²  kapalı alanda üretimi ve iki adet dükkandan butik satışına devam ediyor. Ayrıca fuardaki standında bir birinden güzel hediyelik paketlerde helvaları görünce içimin yağları eridi.Gittiğinizde bu standı incelemeden geçmeyin.

Somaklı Unlu Mamülleri Bartın Tanıtım Günlerinde

Somaklı Unlu Mamülleri Bartın Tanıtım Günlerinde

Darkwood Ayakkabılar Bartın Tanıtım Günlerinde

Darkwood Ayakkabılar Bartın Tanıtım Günlerinde

Alvit Seramik Bartın Tanıtım Günlerinde

Alvit Seramik Bartın Tanıtım Günlerinde

 

Kozcağız Salep Bartın Tanıtım Günlerinde

 

Canlı Balık Restaurant Bartın Tanıtım Günlerinde

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Bartın Tanıtım Günlerinde

Amasra Bartın Tanıtım Günlerinde

Amasra Bartın Tanıtım Günlerinde

Bartın iline bağlı olup ağırlıklı olarak geçimini turizm,balıkçılık ve tarımla geçimi sağlayan sahil kasabasıdır.Fatih Sultan Mehmet Amasra’ya kuş bakışı bakıp “Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola” (Dünyanın göz bebeği) dediği yerdir.Fatih Sultan Mehmet 1453 İstanbul fethinden sonra 1460 yılında savaş yapmadan kazandığı için ilk cuma hutbesini Fatih Sultan Mehmet bir elinde kılıç tutarak okumuş ve bu adet olarak süre gelmiştir.Bu gün bile aynı adete Fatih camisinde devam ediliyor.

Amasra salatası yörede yetişen 20 çeşit malzemeden yapılıyor ve çok meşhurdur.

Tarihi Bartın Evleri

Tarihi Bartın Evleri

Bartın yılın her ayı gidilebilir. Balık ve salatayı tatmak için en uygun yer Amasra ve en uygun mevsim ilk bahar (Mart,Nisan ve Mayıs) aylarında tercih edebilirsiniz. Eğer denize girmeyi düşünüyorsanız en uygun ay Temmuz ve Eylül arası öneririm.Mutlaka bir tekne turuna katılmadan tatilinizi tamamlamayın.Yemek olarak en çok tercih edilen Balık ve Meşhur Amasra salatasını önerebilirim.Bartın’da konaklama olarak otel,pnasiyon hatta apart daire bile tutabilirsiniz.Gitmeden önce tercihinize göre bir araştırma yapmanız gerekecek. Amasra’ya uğradınızda Şarkıcı Barış Akarsu’nun kabrini de ziyaret edilecekler listenize eklemenizi öneririm.Hatta Barış Akarsu’ya itafen her yıl Temmuz ayı boyunca düzenlenen Festivalin olduğunuda bilmenizi isterim.Bartın sahil plajları hakkında yorum yapmayacağım.Tercih size kalmış hangisinde güneşlenmek istediğine siz karar verin isterim.Bartın’da 200 yıldır kadınların üretmiş olduğu organik ürünlerin satışının yapıldığı Galla pazarı her salı ve cuma günü kuruluyor.Bartın’da sadece denize girerek tatil yapmanın yanında Küre Dağları Milli Parkında doğa yürüşü ile değişik bir tatille kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

ANKARA AKM FUAR TANITIM GÜNLERİ 2016

ANKARA AKM FUAR TANITIM GÜNLERİ 2016

2016 yılında Ankara Akm Fuar alanında hangi fuarlar oldu? Sorunun cevabını merak edenler için kısa bir gezintiye çıkmak isteyenler tıklasın.
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/ankara-tanitim-gunleri-2016.html