Türkiye’nin Yerli Gazoz Markalarının Tarihi
Türkiye’nin Yerli Gazoz Markalarının ilginç tarihinde sizleri zamanda yolculuğa çıkartacağımız bu yazımızı okumadan sitemizden ayrılmayınız.Osmanlının son dönemleri ve Cumhuriyetin ilk dönemleri arasında Türkiye’de yaklaşık binden fazla yerli gazoz markası olduğunu biliyor muydunuz?Biz duyunca sizin gibi çok şaşırdık ve araştırmaya başladık.İşte Türkiye’nin Yerli Gazoz Markalarının ilginç yok oluş serüveni…
Osmanlı Döneminde İlk Gazoz Markaları
Osmanlı’da ilk gazoz üretimi ‘Mısırlıoğlu’ markasıyla 1908’de yapılmış. Bu markayı sırasıyla Hasanbey, Neptün, Hürriyet izlemiş.
II. Abdülhamid Hangi Gazozu içti?
Hatta Başbakan arşivlerde Sultan II. Abdülhamid’in bilyeli gazozlardan içtiği kayıtlarda var.Türkiye’de meşrubatın üretimi ve yaygınlaşmasına dair çok bir bilgi olmasa da ilk üretim tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulamasam da bulduklarım ışığında Sultan II. Abdülhamit döneminde bazı gayrimüslimlerin İstanbul’da açtıkları gazozhane (meşrubat fabrikası) ile sürecin başladığını söylenebilir.
Cumhuriyet Döneminde İlk Gazoz Markaları
Cumhuriyet döneminde ilk gazoz, 1930 yılı Mayıs ayında Mehmet Hakkı Erbak tarafından Nilüfer Gazoz Fabrikası kurularak “Nilüfer” markası ile üretilmiştir. 1931’de Mehmet Hakkı Bey’in oğlu Nuri Erbak, Uludağ Gazoz’un orijinal formülünü bulmuş ve Uludağ gazozunu piyasaya sürmüştür.
Coca Cola ve Pepsi Türk Gazozlarını Nasıl Yok Etti?
Coca Cola gelene kadar Türkiye’de en yaygın meşrubat gazozdu. Ancak Türkiye çapında meşrubat pazarı henüz oluşmamıştı. İstanbul’da Çamlıca, Bursa’da Uludağ gazozları bölgesel pazar olarak Marmara’da biliniyordu. Ancak her şehrin kendi gazozları vardı. Alarko da bu dönemde soğuk oda ve depo işlerine başladı.
1960 yıllarda iş adamı Kadir Has’ın Coca Cola’nın Türkiye temsilciliği almasıyla, Türk Gazoz Markalarına ilerleyen yıllarda büyük bir darbe aldı. 1963 yılında The Coca-Cola Company ürünlerin şişeleme ve dağıtımını yapmak üzere İstanbul Meşrubat Sanayi Anonim Şirketi (İMSA) arasında Franchise anlaşması yaptı.İMSA başlangıçta, halkın alışkanlıkları nedeniyle Coca Cola Has Elvan Gazozları adında bir gazoz markasını piyasaya sürdü.Ardından 1969 yılında Pepsi de Türkiye piyasasına girmesiyle Türk Gazoz Markaları ikinci darbeyi yedi.Coca Cola’nın peşinden Türkiye’ye giren Pepsi Cola da aynı yolu izleyecek, Fruko Gazozları da ulusal pazara çıkartı.
Taçlı kapaklarda ilk zamanlarda conta olarak madeni para şeklindeki mantarlar kullanılmış, Akdeniz sahilinde yetişen mantar meşesinin kabuklarından üretiliyormuş.
Türkiye’de En Çok Gazoz Markası Olan 4 İl
İstanbul’da 70 adet gazoz markası,.
İzmir 68 adet gazoz markası,
Manisa 36 adet gazoz markası,
Gaziantep 30 adet gazoz markası varmış (bunlar tespit edilebilenler)
İlk Gazoz Reklamı Nasıl Yapıldı?
Gaziantep’te Sofdağ Gazozun sahibi olan Ömer Köylüoğlu‘nun fikri ile sinema salonunda film başlamadan önce mani okuyan bir kişiye sahne perdesinin önünde eline aldığı gazozu tanıtarak yapılmış.
Türk Gazozlarının Yok Olmasında Şişe Camın Payı Nedir?
1969 yılından sonra Sağlık Bakanlığı gazoz şişelerine logo basılmasını zorunlu kılmış ve Şişe Cam ise gazoz şişesi siparişi için en az 10.000 adet sınırı getirmesi Türkiye’nin yerli gazoz markalarına öldürücü darbeyi vurdu. 10 bin adedin üzerinde siparişi çoğu yerli gazoz markası veremediği için ya devretmiş yada kapısına kilit vurmak durumunda kalmış.Bu işten en karlı çıkan ise Coca Cola ve Pepsi firmaları olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye’nin Yerli Gazoz Markaları Ankara’da Hangimiz Sevmedik Cafede (Video)
Ankara kalesinin girişinde meydanda bulunan Hangimiz Sevmedik Kafe Türkiye’nin bir çok yerel gazozunu bulabilirsiniz. Türkiye’nin yerli gazozları hangi ilde üretiliyor? Yerli gazozların sloganları, şişeleri, içindeki aromaları ve hikayelerini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/hangimiz-sevmedik-cafe-ankara-vlog.html
Türkiye’nin Yerli Gazoz Markaları Ankara’da Hangimiz Sevmedik Cafede (Resimler)
Hangimiz Sevmedik Cafe Vlog
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/hangimiz-sevmedik-cafe-ankara-vlog.html
Ankara Kalesi Gezilecek Yerler
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-kalesi-gezilecek-yerler.html
ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
Ankara’da gezilecek yerler arasında tarihi anıtlar,eğlence yerleri, parklar ve dini mekanlar ve daha fazlasını okumak için tıklayınız. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-kalesi-gezilecek-yerler.html
Osmanlı İmparatorluğunda ilk gazozun varlığı 1890 senesinden çok daha öncelere uzanmaktadır. Gerek Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarından, gerekse eski gazetelerdeki ilan ve yazılardan ve akademik yayınlardan bunu kolayca görebilirsiniz. Bunun dışında internet ortamında görülen bilgilerin çok büyük bir kısmı doğru değildir.
Saygılarımla
Bilgilendirme için tşk ederim