Bugüne kadar severek tükettiğiniz çorbaların hikayesini hiç düşündünüz mü? Gelin özellikle kış mevsimlerinin vazgeçilmezi olan tarhana çorbasının hikayesinden başlayalım.Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim (1.Selim), bir ramazan ayını Edirne’de geçirir. Bilirsiniz, ramazan ayında herkes evine konuk davet eder iftar açmak için…
Tarhana Çorbasının İlginç Hikayesi
Bir gün Yavuz Sultan Selim, yanından hiç ayırmadığı yakın dostu Hasan Can’la kıyafet değiştirir, birlikte Edirne’yi gezmeye çıkarlar. İftara yakın saatlerde sokak sokak dolaşırlar. Yavuz Sultan Selim, Hasan Can’a şöyle der: “Bak Hasan, iftar topu atılır atılmaz hangi evin önündeysek o eve konuk olalım, iftarı o evde açalım.” Her evin önünde ev sahibi ya da o evden bir genç, kapısını açmış, konuk beklemektedir. Yavuz Sultan Selim’i ve Hasan Can’ı kimse tanımamakta, fakat herkes evine çağırmaktadır. Bu sırada iftar topu atılır.
Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can o anda tek katlı, kerpiç bir evin kapısı önündeler. Ev sahibi, hiç görmediği bu konukları içeriye buyur eder. Girerler. Ortada bir tahta sini, üzerinde buram buram tüten, tüttükçe iştah açan bir kâse çorba… Kenarında sıcak sıcak pideler. Tüm yiyecek bu.. Sofraya otururlar. Ev sahibi sevinçlidir, önce tuzla iftarı açar, sonra çorbaya başlarlar. Bir ara Yavuz Sultan Selim konuşmaya başlar. Hasan Can da dalgınlıkla ve dil alışkanlığı ile“Evet sultanım, öyledir hünkârım”, deyince, ev sahibi şaşırır. Padişahın sofrasında olduğu anlar. Ne var ki, fazla bir şey ikram edemeyeceği için üzgündür. Padişah, üzüntüsünü gidermek için: “Bu akşamki kısmetimiz ne güzel, ne lezzetli çorba bu..” diye iltifat eder. Ev sahibi elinden bu kadar geldiğini anlatmak için:
Dar Hane Çorbası
“Dar hane çorbasıdır, kusura bakma sultanım”, der. Yani fakir hane çorbası demek ister. O günden sonra bu çorbanın adı “darhane çorbası” olarak kalır. Bugün “tarhana” dediğimiz çorba… Sofraların da, çorbanın da baş tacı olur tarhanamız.
Kültürel Gastronomi Mirasımız “Tarhana Çorbası”
Tarhana Çorbası; bulgur gibi Türklere özgü bir gıda maddesidir. Yaz aylarında üretilir ve kışın tüketilmek üzere stok edilir. Yüksek besin değerinin yanı sıra tadı ve kokusuyla beğenilen ve ülkemizde tüketimi fazla olan bir çorba çeşididir.
Tarhana Çorbasının Faydaları ve Özellikleri
Tarhana genellikle kabuğu soyulmuş buğday kırması veya un ile yoğurt, süt, soğan,domates, kırmızı biber, tuz ve çeşitli baharatlar katılarak elde edilir. Tarhana kolay sindirilen, pişmeye hazır bir besindir. Yani hazır çorbaların da atasıdır.Bir porsiyon tarhana çorbası ( içine katılan malzemelere göre değişmekle birlikte) yaklaşık, 132 kalori, 49 protein, 20 mg. kalsiyum, 0,6 mg demir, 200 iu A vitamini,0,03 mg B1 vitamini, 0,05mg B2 vitamini , 0,09mg niasin sağlar.
Kastamonu Fermente Yaş Tarhanasını Hiç Denediniz Mi?
Kastamonu günlerinde yaş fermente tarhana görmüştüm, normal tarhana ile aynı fiyata yani 20₺ den satılıyordu. Markette satılan ve yöresel denilen tarhanalarla mukayese bile etmek istemiyorum, lezzet bakımından hazır tarhanalardan 10 kat daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim.Yaş tarhanaya bayıldım, bayıldım gerçekten, kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet.Üstelik yaş tarhana hala mayalanma süreci devam ettiği için probiyotik bakımından kuru tarhanaya göre daha fazla olduğunu da hatırlatmadan geçmek istemiyorum.Yani ne kadar az işlem yapılıyorsa o kadar çok probiyotik fazla diyebilirim. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/fermente-gidalar-hangileridir.html
Uşak Belediyesi Tarhana için Festival Düzenliyor
Tarhana çorbasının tarihi 1500 yıllara kadar uzanmakta olup, Türkiye’de Tarhana Çorbası bir çok ilde farklı amaçlarla satılıyor.Fakat tarhanaya ayrı bir önem veren il hangisi diye soracak olursak bunların başında Uşak ili diyebiliriz.Uşak Tarhanası diye fuarlarda özellikle bir çok tarhana markası gördüm.Uşak Tarhanaları Türkiye için bana göre bir markasal değere ulaştığını söyleyebilirim.Aşağıda videolarını izlemenizi öneririm.
Tarhanaya Gönül Veren Bir İsim “Tarhana Baba”
Uşak Şemsioğlu Tarhana Fuarda
Maraş Cips Tarhanasını Denediniz Mi?
Tarhananın cipsi de olur mu demeyin evet Maraşlılar yapmış harika da olmuş, ekşi yoğurt kıvamı daha yoğun hissettiğiniz bu lezzeti fuarda gördüğünüzde mutlaka tatmalısınız.
Aşağıdaki video 2017 yılına ait video ve Ankaralılar ilk defa maraşın cips tarhanasını deneyimliyorlar.
Yukarıda video da izlediğiniz Sarıgül İmamoğlu Firik Cips Tarhana bir önceki yıl Ankara’da Maraş Günleri fuarına tek katılan cips tarhana firmasıydı, 2018 yılında ise daha fazla cips tarhana markası katılım sağlamış.
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…