Bir zamanlar önünde kuyruklar oluşan yeni nesil lokmacı furyası bitti. İstanbul Şekerciler ve Pastacılar Odası yetkilerinin verdiği bilgilere göre, şu an İstanbul’da açılan üç lokmacıdan biri kapandı. Dükkanını devredenler 25 bin TL’ye satın aldıkları tezgâhlarını 10 bin TL’ye bırakıyor.
Yeni Nesil Lokmacılar Neden Kapanıyor?
İstanbul Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası’ndan aldığı bilgilere göre İstanbul’da odaya kayıtlı bin 100+ dükkan bulunuyor. Yine odadan verilen bilgilere göre, İstanbul’da açılan üç lokmacıdan biri kapandı. İşi yapanlar bir lokmacı dükkanı açmanın maliyetinin 100 bin TL’ye kadar çıktığını söylüyor. Bir lokma tezgahının maliyeti 25 bin TL’yi buluyor. Dükkanını kapatanlar tezgahlarını 10 bin TL’ye satıyor.
Lokmacı Dükkanı Ne kadar Kazanıyor?
Bir lokmacı dükkanı açmak, iç dekorasyonu ve malzemeleri ile birlikte yaklaşık 100 bin liraya mal ediliyor. Günde ortalama 80-100 kişinin geldiği bir dükkanda, porsiyon başı 15 liradan günde ortalama 1200-1500 Türk lirası kazanç elde ediliyor.
İstanbul İkitelli’de lokma tezgahı üreticileri, haftalardır tek bir sipariş dahi alamadıklarını söyledi. Nisan, mayıs aylarında siparişlere yetişemezken, 1 ay sonrasına randevu veriyordu. Şimdi kimse lokma tezgahı yaptırmıyor aksine insanlar bu tezgahlarını bir an önce elden çıkarmaya çalışıyor. Bir lokma tezgahı 25 bin TL’den başlıyor. İkinci eli ise 10 binlere kadar düşüyor.
Yeni Nesil Lokmacılar Neden Kapanıyor?
Lokmacıların malzeme kalitesini düşürmesi ve kalitenin çok bozması ve rekabetin fazla oluşu başı çekiyor. Lokmacılığın artık capslere konu olması, skeçlerinin bile yapılması gibi nedenleri de unutmamak lazım, bu şekilde piyasa kendini çok hızlı tüketti. Benzer durum çiğ köfte sektöründe de yaşandığını hatırlatmak isteriz.Kısaca Lokmacı sektörü bir balondu ve patladı.Önümüzdeki yaz ayında İstanbul’da lokmacıların bir elin parmak sayısını geçmeyeceğini tahmin ediliyor.
Lokmacılar Neden Kapanıyor?
Yunanistan’da başlayıp ülkemizde devam eden Yeni Nesil Lokmacıların kapanmasının sebeplerini aşağıda paylaşıyorum…
1- Yatırımı uygun olduğu için işten anlayan anlamayan herkesin lokmacı açması,
2- Fizibilite çalışması yapmadan, yüksek kiralı dükkanlar tercih edilmesi
3- Saçma sapan isimler konulması ve markalaşma üzerine gereken önemin verilmemesi
4- Çikolatalı soslu lokmanın 25 yaş altı gençlere hitap etmesi
5- Çoğu dükkanlar lokmayı yan ürünle ( çay, kahve….) destekleyememeleri
6- İlla Belçika çikolatası kullanacağız diye,lokmaya uygun olmayan ağır çikolatalar ve soslar kullanılması, gibi birçok neden sıralayabiliriz.
Keçiören Etlik Lokmoda
Yeni nesil lokma açan, bir kaç firmayla da bizde fuarlarda karşılaştık, işte onlardan birisi de Keçiören Etlik’te bulunan lokmacı, tamamen 2 bayanın bir araya gelip açtığı, ve aile bireylerinin de destek verdiği küçük bir işletme olmuşlar. Sadece burada çikolata soslu lokma değil, waffle, gözleme, börek, çay gibi geniş ürün yelpazesi bulunuyor.Hatta yazın -40 tava dondurma satışı bile yapıyorlar. Bu lokmacı piyasada tutunmaya devam edecek işletmeler arasında olacağını düşünüyorum.Kadın dayanışması bir çok engelin üstesinden gelirler.Ayrıca sosyal medya hesabına bakınca doğum günleri gibi özel günlerin kutlamak isteyenlerce de tercih edildiğini görebilirsiniz.
Bu yazı gerçekten bilgilendirici! YouTube üzerinde abone ve izlenme artırma konusunda 2024 için önerilerinizi görmek harika. Denediğim bazı siteler gerçekten…