Safran Mucizesi (SARGEM) Suat Yıldırım
Geçtiğimiz 2017 yıllında Ankara Atatürk Kültür Merkezinde her zaman olduğu gibi yine bir ilimizin tanıtım günlerine youtube kanalım için vlog çekmeye gitmiştim.İlginç bir stant dikkatimi çekmişti, stantta Safran Araştırma Geliştirme Merkezi yazıyordu, Suat Yıldırım ile ilk defa orada karşılaştım.Ve stantta safrandan yapılmış olan bir çok ürün olduğunu ilk defa orada görmüştüm, daha önceden safrandan yapılan sabunu biliyordum.Diğer safrandan yapılan ürünler bir hayli dikkat çekiciydi. Suat Yıldırım ile ayak üstü kısaca ürünleri anlatmaya çalıştı, kalabalıkta pek de rahat bir video çekemedik, ara ara müşteriler bir şeyler sorduğu için yarım yamalak 7 dakikalık bir video olmuştu. Safran Araştırma Geliştirme Merkezi ve safran mucizeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Suat Yıldırım’la tekrardan sözleştik, fakat 1,5 yıl bir araya gelme fırsatımız olmadı.
SARGEM “Safran Araştırma Geliştirme Merkezi” Suat Yıldırım Anlatıyor
Kendisini tesadüfen 2018 Agrotec Ankara Tarım fuarında olacağını öğrendim ve fuara gittim tüm detaylarıyla Safran Araştırma Geliştirme Merkezi ve safran mucizeleri hakkında daha detaylı bir video çektim.Aşağıdaki videolara göz atmanızı öneririm.
Safran Araştırma Geliştirme Merkezi
Dünyanın en çok taklit edilen ve fiyatı yüzünden sahtekarlığı en fazla yapılan bitkinin safran olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız bu konuda farkındalık oluşturmak ve vatandaşları bilgilendirmek için 2006 yılında kurulan Safran Araştırma Geliştirme Merkezi sizlere gerçek safran mucizesini anlatmaya çalışıyor.Suat Beyin safran üzerine yazdığı 2 tane kitabı bulunuyor.
Safran’ın Tarihçesi
Safran yetiştiriciliğinin tarihçesi 3.000 yıl öncesine kadar uzanır.Uzmanlara göre safrandan bahseden ilk doküman M.Ö. 7. yüzyıldan kalma Asurlular döneminde Asurbanipal tarafından toplatılan bir botanik kaynakçasıdır. Bundan sonra 4.000 yıl boyunca safranın 90 kadar hastalığın tedavisinde kullanıldığına dair dokümantasyon ortaya çıkarılmıştır. O tarihlerden beri Akdeniz bölgesinde hem baharat hem de ilaç olarak kullanılan safran yavaş yavaş Avrasya’nın diğer bölgeleriyle Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmıştır. Son yıllarda safran üreticiliği Okyanusya kıtasına da uzanmıştır.
Safran üretiminin çoğu batıda Akdeniz’den doğuda Keşmir’e kadar uzanan bir kuşakta yapılır. Dünya çapındaki safran üretimi yıllık 300 ton civarındadır.Sırasıyla İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan, Azerbaycan, Fas, ve İtalya önemli ölçüde safran üreten ülkelerdir. Yarım kg kuru safran elde etmek için 55.000–80.000 çiçek gerekir ki bu bir futbol sahası büyüklüğündeki bir alandan toplanır. 150.000 çiçeği toplayabilmek için kırk gün boyunca gece gündüz çalışmak gerekir.Safran kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyayabilir. İran ve Hindistan safranının Batı ülkelerine ulaşması çok zordur. ABD, İran safranının ithalatını yasakladığı gibi, Hindistan’da ülkesinde üretilen üst sınıf safranın ihracatını yasaklamıştır.
Osmanlı Döneminde Safran’ın Yeri ve Önemi
Osmanlı döneminde, 1858 yılında 10 ton safran ihraç ettiği resmi kayıtlarda yer alıyor, Anadolu’da yetiştirildiği bölgeler ise Safranbolu, Tokat, Adıyaman, Adana, İzmir, İstanbul ve Urfa gibi bölgelerde üretiliyor.Osmanlı Döneminde safran ticaretinin yapıldığı yerlerde aynı isimle kurulan hanlar bulunuyordu. Ankara Ulus samanpazarı’ndaki Safran Hanı 2016 yılında Koç gurubu tarafından restorasyonu bitirilerek hizmete açıldı.Ayrıca 1600 yıllarında İstanbul’da da safran ticaretinin yapıldığı Küçük Safran Hanı, Büyük Safran Hanı adında bölgelerde varmış.Dünyada safran adı verilen iki şehir vardır, bunlardan birisi Karabük’ün ilçesi olan adı safran ile özdeşleşmiş Safranbolu olup diğeri ise İngiltere’de bulunan Saffron Walden isminde bir kasabadır.
Safranın Antibakteriyel Özelliği
Safran gerçekten mucizevi bir bitki olup, Evliya Çelebi seyhatnamesinde Kayseri’de kuzuların üzerine safran sürüp sattıklarını not düşmüş.Safranı etin üzerine sürdüklerinde bozulmayı engellediğini biliyor muydunuz? Çünkü safran antibakteriyel özelliğinden dolayı bozulmayı önlediği bilimsel olarak da ispatlanmış.
Türkiye’de Safran Üretimi ve Safran İthalatı
Türkiye’de üretilen safranın talebi karşılamaya yetmediği için yurt dışından safran ithal edildiğini belirten Suat Yıldırım, Türkiye’deki işsizliği ve safran ihraç edilerek büyük gelişmeler sağlanabileceğini belirtiyor.Ayrıca Suat Yıldırım’ın bu konuda bir proje hazırlığında olduğunu belirtiyor.Türkiye’de 1 yılda 1ton safran tüketiliyorken üretim 20kg / 25kg civarında olup son zamanlarda farklı illerde de safran üretimi için çeşitli projeler geliştiriliyor.
Usta tarihçi Halil İnalcık’ın editörlüğünde hazırlanan ‘Osmanlı Araştırmaları’ projesinin 2005 yılında yayınlanan 26. Bölümü safran bitkisine ayrılmış. Proje kapsamında Ömür Ceylan imzasıyla yayınlanan ‘Taşranın Altın Çiçeği Safran’ başlıklı araştırmada, 16 ve 18. yüzyıllarda Safranbolu’nun kırk civarındaki köyünde üretilen safranın, Bizans döneminde ise İzmir’de yetiştirildiği belirtiliyor. Yalnızca 1858 yılında İngiltere’ye satılan safran miktarının 9705 kg olduğu kaydedilen araştırmada, 1913 yılında safran üretimin 500 kilograma düştüğü bilgisi verilirken, Türkiye’nin günümüzdeki yıllık safran tüketiminin ise bir ton civarında olduğu vurgulanıyor.
Isparta Eğirdir ilçesine bağlı Sorkuncak köyünde geçtiğimiz yıl safran üretimine başlandı. Eğirdir Gölü’ne bakan yamaçlardaki tarlalarda deneme ekimi yapılan safran soğanları, güz yağmurlarıyla birlikte yüzleri güldüren sonuçlar vermeye başladı. Mor çiçekleriyle üreticinin umudu olan ve önümüzdeki günlerde ilk hasadı yapılması beklenen safran, Isparta’da gül, lavanta ve zambaktan sonra önemli bir bitkisel ürün olmaya aday. Kardeşleme dediğimiz safran soğanı çoğalması ortalama 3 ile 5 iken Sorkuncak köyünde 7-8 kardeşleme sayısına ulaşarak bir sezonda diktiğimiz safran soğanın iki katı sonuç alınmış.
Safran Araştırma ve Geliştirme Merkezi SARGEM Ankara Tarım Hayvancılık Fuarı 2018 AGROTEC
Aşağıdaki videoda SARGEM Safran Araştırma Geliştirme Merkezi hakkında kısa bir bilgiler bulabilirsiniz.
Elbisede 10 Gün Kalan SAFRAN KOLONYASININ Faydaları Nelerdir? Astıma İyi Gelen Kokular?
Deri yüzeyindeki yaralara sıkıldığında safran kolonyası tentürdiyot gibi görev görür, kaşıntılara iyi gelir.Ayrıca Astım rahatsızlığı olanlar sadece safran kullanabiliyorlar.
Yüzdeki Lekelere İyi Gelen Sabun – Keçi Sütlü Maske Sabunu (SARGEM)
Safran Sabunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Safran Araştırma Geliştirme Merkezi Ürünleri (SARGEM)
%99 Başarılı Egzamaya İyi Gelen Vazelin Denediniz Mi
Yalancı Safran (Aspir) Nedir?
Safran Sabununa Yurt Dışından Yoğun Talep Var
Geçtiğimiz yıllarda yukarıdaki çekmiş olduğumuz videolar sayesinde hatırı sayılır bir müşteriye ulaştığını belirten Suat Yıldırım ile Ankara Ekmek Festivalinde ayak üstü kısaca bir röportaj yaptık. Endonezya ve Çin’e safranlı maske sabunu satışlarında patlama yaşadıklarını belirten Suat Yıldırım, şu sıralar Avrupa’dan da ciddi talep gördüğünü belirtiyor.Detaylar için aşağıdaki röportajımızı izleyebilirsiniz
Safran Araştırma Geliştirme Merkezi İletişim
WhatsApp Sipariş: 05324130591
instagram.com/safran_mucizesi/
www.safranmucizesi.com
ANKARA Mamak Gökçeyurt Lavanta Bahçesi
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/ankara-gokceyurt-lavanta-bahcesi.html
Dinarelli Lavanta Ürünleri 2019 Ege İlleri Tanıtım Günlerinde
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/dinarelli-lavanta-dinar-kaymakamligi.html
EVDE SAKSIDA SAFRAN YETİŞTİRMEK
ANKARA AKM’DE KARABÜK GÜNLERİ
Ankara Akm’de Karabük Günleri hakkındaki detaylara öğrenmek için tıklayın.
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/ankara-karabuk-safranbolu-gunleri.html
Safranbolu Gezilecek Yerler
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/safranbolu-gezilecek-yerler.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…