Ankara’da Karabük Safranbolu Tanıtım Günleri
Ankara Akm’de 19-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Karabük Tanıtım Günlerinde çekmiş olduğumuz fotoğraflardan bir video klip yaptık.Fuarda en fazla ziyaret edilen stant Safranbolu Belediyesi standı olduğunu hatırlatmak isterim.
Safranbolu Belediyesi Karabük Tanıtım Günlerinde
Ankara Akm’de Karabük Günleri (Resim Slayt)
Ankara Akm’de Karabük Günlerini resim slayt video klip yaptık, aşağıdaki video genel fotograflardan oluşuyor, fuar hakkında bilgiler verecektir.
Safran Üreticisi Mustafa Dursun Karabük Tanıtım Günlerinde
Safran Üreticisi olan Mustafa Dursun Karabük Tanıtım Günlerinde kameralarımıza takıldı. Safranbolu’da çok sayıda safran üreticisi olmasına rağmen fuarda sadece bir tane safran üreticisi olarak kendisini gördük ve kendisine sorduk.Safran üreticilerinin çoğu tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları için, bırakıp gelemediklerini söyledi.Safran soğanı aldım ve evde saksıya diktim…
Evde Saksıda Safran Yetiştirmek
Fuarda aldığım safran soğanlarını evde saksıya diktim ve sizler için evde safran nasıl yetişir onu anlattığımız yazımızı okumak için tıklayın. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/evde-saksida-safran-yetistirmek.html
Safran Araştırma Geliştirme Merkezi
Safran Araştırma Geliştirme Merkeziden Suat Yıldırım ile fuarda karşılaştım ve safrandan yapılan ürünler hakkında bilgiler aldım.İlerleyen zamanlarda kendisi ile tekrar buluşup daha detaylı bir video çekeceğim.
Safran Çayı
Safran Çiçeği
SAFRAN ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Safranın üretimi çok zor olup kurutulmuş safranın bir kg fiyatı kalitesine göre 25.000₺ kadar çıkabiliyor.Fuarda safranın gram fiyatı 20 ile 30 TL arasında değişiyor.Son zamanlarda kanser tedavilerinde kullanılması adeta safranın değerine değer kattı.Safran üreticisinin elindeki ürünü satmakta hiçbir zaman zorluk çekmiyor.Safran kendi ağırlığının 100.000 katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, ilaç, kozmetik ve endüstri gibi bir çok sektörde kullanılıyor.
SAFRAN ÇİÇEĞİ KOLONYASI
Yukarıda izlemiş olduğunuz video da Mustafa Dursun bey ziyaretçilere Safran Kolonyası ikram ediyordu.Bana da safran kolonyasından ikram etti.Eve geldiğimde kardeşim sordu.Benden safran kolonyası olduğunu söyledim.Bu arada o parfüm tarzı şeyleri çok uzun uzun inceler bir çok markanın testerleri inceler karşılaştırır belki bir çoğumuzdan daha fazla bilgisi vardır.Parfümün alt notasıydı, üst notasıydı gibi..Kısaca kardeşim safran kolonyasını beğendi.Tabi ben de almadığıma pişman oldum.Safran kolonyası 2009 yılında Safranbolu’da üretilip sadece Safranbolu bölgesinde satılmaya başlanmış.Şimdilerde ise ünü il sınırlarını çoktan aşıp yabancı turistler tarafından bile dillendirilir olmuş.Fuarda görürseniz eğer siz siz olun bir tane alın, benim gibi pişman olmayın.Safran kolonyasının fiyatı ortalama 7,5 TL civarındadır.Çünkü safran pahalı olduğu için.
SAFRANLI SABUN
Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı standında Safranbolu Hatırası nitelinden bir çok çanta, tişört, kitaplar vardı.İçlerinden birisi de safranlı sabundu.Evde kullandık safranlı sabunu ben de kardeşimde beğendik ve safranlı sabuna olumlu not verdik, tavsiye de ediyorum.Safran pahalı olduğu için haliyle bu safranlı sabuna da yansıyor.Safranlı sabunu aldığım fiyat ise 5TL dir.
Eskipazar Belediyesi Karabük Tanıtım Günlerinde
Ankara Anıtkabir’deki sarı mermerlerin Eskipazar’dan getirildiğini fuarda öğrendim.
Safranbolu’dan Eflani’ye Katır Yolu
Katır yolu olarak adlandırılan Safranbolu – Eflani arasında ki taş döşeme bu yol; eskiden arabaların olmadığı, atlarla ve yaya olarak ulaşımın sağlandığı dönemde Eflani ve Safranbolu’yu birbirine bağlayan yoldur. Toplamda 33 kilometre olan yol üzerinde hanlar, tarihi köprüler ve onlarca çeşme bulunuyor. Yolun en güzel kısımlarından biriside Kirpe Kanyonu üzerinde bulunan tarihi Malagöz Köprüsüdür.Aşağıda Katır Yolu Haritası rotaları bulunuyor.
TEŞEKKÜRLER