Poşet Kanunu 2019 Resmi Gazete son dakika açıklaması yapıldı ve 1 Ocak itibari ile uygulamaya koyuldu.2019 yılında manav, ekmek ve şarküteri reyonlarında poşet ücretsiz olacak. Diğer ürünlerde ise plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruşa satılacak. Poşet satışı alışveriş fişinde de yer alacak.

Alışverişte Poşet Yerine Bez Torba ve File Dönemi Başladı

Alışverişte Poşet Yerine Bez Torba ve File Dönemi Başladı

Yukarıda kısaca açıkladığımız durumla birlikte artık hayatımızda bazı değişiklikler olacağını sizlerde anlamışsınızdır.Artık marketten alışveriş yapmaya giderken yanımızda file veya bez torbamızı alıp öyle gitmemizde fayda var.Markette poşede para vermek istemeyenler ise çareyi bez torba ve file almakta bulsa da bez torba ve file fiyatları talepten dolayı uçuşa geçmiş durumda.Bu konuyla ilgili aşağıda sizlere kısa bir öneri videosu hazırladım.

Alışverişte Poşet Yerine Bez Torba ve File Dönemi Başladı VLOG

Market poşetlerine parayla satarak çevrenin korunmayacağı gayet ortada olup, bunun aslında ipteki cambaza bak denilerek cebimizi çarpma politikası olduğunu unutmayalım.Madem öyle  manavdan veya ekmekçiden alınan poşetler çevreyi kirletmeyecek mi! Ortada çok absürt bir durum var, bilmem anlatabiliyor muyum?

Bez Torba 1₺ Gümüşhane Ceza Evi Standında

En Ucuz Bez Çanta 1 TL

Geçtiğimiz yıl Ankara’da yapılan İş Yurtları Fuarında Gümüşhane Ceza Evi standında gördüm teliz bezinden yapılan bez çantalar 1₺ satıldığını görünce 2 tane aldım.Ve hemen arkamdaki meraklı kalabalık bez çantalara hucum etmişti.İşte o bez çantalarla bu gün alışverişte kullandım. https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/is-yurtlari-fuari-2017.html


Bez Torba 1₺ Gümüşhane Ceza Evi Standında Bez Torba 1₺ Gümüşhane Ceza Evi Standında

 

Bim Market Bez Çanta Kaç TL?

Bim Market Bez Çanta Kaç TL? diye merak edenlerin heveslerini kursağında bırakmak istemem ama bu gün gittim 4,25₺ ve 6,95₺ şeklinde iki tane alışveriş çantası gördüm, ayak üstü videosunu çekmeye çalıştım.Bana bez çanta fiyatları çok pahalı geldi.Aşağıda kısa videoyu izleyebilirsiniz.

 

Naylon poşetin yasaklandığı 8 ülke

Naylon poşetlerin içerdiği polietilen ve polipropilen maddelerinin çevreye verdiği zararın birçok araştırmayla kanıtlanması bu alanda bir dönüm noktası oldu.

Almanya:

Almanya’da süper marketlerde naylon poşet yasak değil, ancak genelde ücrete tabi. Bu nedenle tüketicilerin çoğu alışverişe giderken yanına bez poşetleri veya alışveriş çantalarını almayı tercih ediyor. Almanya’da 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren plastik poşetlerin %e 6o’ının ücretli olması bekleniyor. 2020 yılından itibaren kişi başına yılda 90 naylon poşet kullanılmasını hedefleyen bir AB direktifi nedeniyle ücretlerin de poşet başına 20 cente yükselmesi gündemde.

İtalya:

İtalya’da naylon poşet 2011’den bu yana yasak. Poşet kalkınca tüketicilerin birçoğu kendi bez torbası ya da bavuluyla alışverişe çıkar oldu. Vazgeçmeyenler, adet başına 15 cent ödeyerek kağıttan üretilmiş ya da “biyolojik” poşetlerden edinebiliyor. Yasağa hâlâ bazı küçük işyerleri ve pazarlarda uyulmadığı görülüyordu. Bunun önüne geçmek için 2014’te yeni bir yasa daha çıkarıldı. Düzenleme naylon poşet yasasının ihlali durumunda 25 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.

Fransa:

Fransa’da geçen yıl  1 Temmuz’dan beri süpermarketlerin kasalarında naylon poşetler yasaklandı. Buna karşılık sebze ve meyve reyonlarında naylon poşet kullanımı devam ediyor. 2017’den itibaren poşetler oradan da kalkacak. Fransa Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre 2014’te kasalarda 5, sebze ve meyve reyonlarında ise 12 milyar naylon poşet dağıtılmış

İngiltere:

İngiltere’de geçen yılın ekim ayında naylon poşetler ücretli hale geldi. 6-7 centlik ücret yalnızca büyük marketler için geçerli. Bakkal ve büfeler buna tabi değil. Hükümet, süpermarketlerde naylon poşet kullanımını böylece % 80 oranında azaltmayı hedefliyor. Kasiyerler ücretin etkisini göstermeye başladığını, birçok kişinin çantasıyla alışverişe geldiğini belirtiyor.

Norveç:

Poşet başına yaklaşık 10 cent ücret ödemek zorunda kalmaları Norveçli tüketiciler üzerinde caydırıcı olmadı. Hemen her alışverişte naylon poşet edinmeye devam ediyorlar. Alışverişe bez torbalarını getirenler ise şaşkınlıkla izleniyor. Norveç’te naylon poşet tüketimi böylece her yıl 1 milyar adede ulaşıyor. Bu, kişi başına 3 kilo plastik anlamına geliyor. Ancak poşetler doğaya bırakılmıyor, %80’inden fazlası çöp torbası olarak kullanılıyor.

ABD:

Naylon poşet, ABD’de tüketimin adeta ayrılmaz bir parçası. Hâlâ ülkenin geniş kesimlerinde ücretsiz olarak dağıtılıyor. ABD’de naylon poşet kullanımı yılda ortalama 100 milyar adeti buluyor. Ancak son 10 yılda, özellikle yerel düzeyde bu alanda bir değişim gözleniyor. Toplam 20 eyaletteki yaklaşık 180 şehir ve kasabada naylon poşetler ya yasaklandı ya da ücretli hale geldi. San Francisco başı çeken büyük şehirlerden oldu. Los Angeles ve Chicago da onu izledi. Washington DC’de poşet başına 5 cent ücret gelince tüketim de yüzde 60 oranında düştü. New York’ta da benzer bir düzenlemeye gidilmesi gündemde.

Hindistan:

Hindistan’da naylon poşetler “utanç verici nesneler” olarak görülmüyor. Hintliler alışverişten sonra boşaltıp çekmecelere sıkıştırmak yerine, poşetleri içindekilerle birlikte evin sağına soluna bırakmayı ya da duvara asmayı yeğliyor. Daha ince naylon poşetler çöp torbası olarak kullanılıyor. Son yıllarda gerek merkezi hükümet gerekse bazı eyalet hükümetleri naylon poşetle ilgili bazı düzenlemeler çıkardılar. Buna göre belli ebatlardaki naylon poşetlerin üretimi ve belli mekânlarda dağıtımı yasaklandı. Örneğin kutsal Ganj nehrinin 2 kilometre yakınına poşet sokulmasına izin verilmiyor. Gözlemciler, yasakların etkisini cılız olarak değerlendiriyor.

Çin:

Çin’de naylon poşetler 2008 yılının haziran ayından beri ücretli. Marketten alışverişini naylon poşetle taşımak isteyenler poşet başına 2 – 5 cent arasında ücret ödüyor. Müşterilerine bedava poşet dağıttığı saptanan iş yerlerini ise bin 370 euro gibi ağır para cezası bekliyor. Poşetlerin ücretli olmasının kullanımı önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Yine de Çin naylon poşetlerin neden olduğu çevre kirliliğinden kurtulamadı.

Dünyadaki Plastik Poşet Yasağı Olan 32 Ülke

Plastik poşeti kimi ülkeler yasaklıyor, kimileri ise ücretlendirip sınırlandırıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece iki eyalette yasak. Hawaii ve California’da marketlerin ücretsiz olarak plastik poşet dağıtmasına izin yok.10 eyalette ise plastik endüstrisinin zaferi söz konusu. Lobi faaliyetleri sonucu, plastik poşet yasağının önüne geçildi.Bazı eyaletlerde ise kısıtlı kullanım için adımlar atıldı.

Dünya genelinde ise en az 32 ülkede plastik poşet yasağı var. Bunun neredeyse yarısını Afrika’daki ülkeler oluşturuyor.Kenya’da naylon poşetleri üreten, satan ya da ithal edenler 19 bin dolar para cezası ve 4 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalabiliyor.

Çin’de ise marketlerde naylon poşet kullanımı 2008 yılında yasaklandı veya kısıtlandı.
Bu girişim sonucu poşet kullanımı %60 oranında azaldı. Yine de Çin, kirlilikten kurtulamadı.

Poşet kullanımı ücretli olan 18 ülke

Sınırlandırmayla birlikte kullanım oranları İrlanda’da yüzde 90 , Portekiz’de yüzde 85 düştü.
Almanya’da süper marketlerde naylon poşet yasak değil ancak genelde ücrete tabi. Avrupa’da en az plastik kullanımı ise Danimarka’da. Ülkede yılda kişi başına sadece 4 poşet düşüyor.

Evde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır Videoları

Geri dönüşüm çöp değildir

Evde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

https://isacoturoglu.com.tr/yorum/geri-donusum-cop-degildir.html

Avrupa’nın En Büyük Biyogaz Tesisi: Seleda Biyogaz Gübre

Seleda Biyogaz firması aslında geleceği çok parlak bir geri dönüşüm firması diyebilirim.Bizim mutfaklardaki çöpleri alıp çeşitli işlemlerden geçirip gübre yapıyor.


Evde Atık Yağ Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır? I Bizim Hikayemiz

EVDE ATIK YAĞ GERİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL YAPILIR?

Evde fazla kızartma tarzı ürünler yapmasak da evdeki kızartma yağlarını küçük su şişelerinde biriktirmeye başladım.Böylece bizim de evde atık yağların geri dönüşüm hikayesi doğmuş oldu.Detaylar için tıklayın. https://isacoturoglu.com.tr/yorum/evde-atik-yag-geri-donusumu-nasil-yapilir.html

YERLİ ÜRETİM KIZARTMA YAĞI TEMİZLEME FİLTRESİ

YERLİ ÜRETİM KIZARTMA YAĞI TEMİZLEME FİLTRESİ

İş yerleri için geliştirilen kullanımı son derece pratik olan bu ürün Türkiye’de rakipleri içinde bir ilk olma özelliğine sahip olup, fiyatıyla da dikkatleri üzerine çekmiş durumda.Bizde bu ürünü sizlere daha yakından tanıtmak için keyifli bir video çektik.

https://isacoturoglu.com.tr/yorum/fritclean-kizartma-yagi-temizleme-makinesi.html