İshak Paşa Sarayı’nı yaptıran İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen “Abdigor Köftesi” Anadolu’nun en eski diyet yemeği olarak biliniyor.
Abdigor Köftesi Tarihi ve Hikayesi
Yaklaşık 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için arayışa giren dönemin aşçılarının yaptığı Abdigor köftesi günümüze kadar gelmeyi başardı.17. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar Doğubayazıt mutfağında pişirilen Abdigor köftesinin Anadolu’nun bilinen en eski diyet yemeği olarak kayıtlarda geçiyor.
Abdigor Köftesi Hikayesi
Abdigor köftesinin İshak Paşa’nın 1634-1680 yılları arasında yaşayan ve kör olduğu için ‘Kör Abdi’ olarak anılan babası Çolak Abdi Paşa’nın midesindeki rahatsızlığın artması nedeniyle sarayın aşçıları tarafından hazırlanmış bir yemektir.Kuşaktan kuşağa anlatılan bu diyet yemeği yani Abdigor köftesi, Doğubayazıt’ın geleneksel mutfağıyla özdeşleşmiş durumdadır. 17. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar Doğubayazıt mutfağında pişirilen Abdigor köftesi, şimdilik Anadolu’nun bilinen en eski ve lezzetli diyet yemeğini oluşturmaktadır.
Yapılışı zahmetli olan yemeğin düğünlerde ve davetlerde konuklara ikram edilmektedir. Abdigor köftesi bir diyet yemeği olmasına karşın, en çok aranılan lezzetli yemeklerin başında gelmektedir. Yapılışının zahmetli olması ve büyük bir maharet istemesi, hemen her mevsimde yapılmaması bu yemeği daha da cazip kılmıştır.
Abdigor Köftesi’nin Yapılış Hikayesi
Türkiye’nin En Büyük Köftesi “Abdigor Köfte” Nasıl Ortaya Çıktı? sorusunun cevabını merak edenler bu bölümü okusunlar.
Kuşaktan kuşağa anlatılanlara göre, İshak Paşa’nın babası kör Abdi hastalanmış, yediği yemeklerin hemen hepsi dokunduğundan ne yerse midesi kabul etmiyormuş. Konusunda uzmanlaşmış aşçılar, etle yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerin Kör Abdi Paşa’ya dokunması üzerine yeni arayışlar içine girmişler. Aşçılar, kuşaktan kuşağa anlatılan ve yalnızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini daha özenli bir şekilde yeniden yapmaya karar vermişler. Düve, toklu veya genç sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin geleneksel yöntemle, tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenli bir şekilde ayıklanmasıyla pişirdikleri köftelerin Abdi paşaya dokunmaması üzerine bu yemek oldukça sık pişirilmeye başlanmıştır. Kör Abdi paşa bu yemeği o kadar çok beğenmiş ve o kadar çok isteyerek yemiştir ki, yüzlerce yıldan beri yalnızca hastalara yapılan bu diyet yemeği günümüze kadar Abdigor köftesi adıyla anılmaya başlanmıştır.
Abdigor Köftesi’nin Tarifi
Abdigor köftesinin düve, toklu veya genç sığırın taze, yağsız ve sinirsiz bacak kısmından yapıldığı, yağsız etin, et taşının üzerinde tahta tokmakla dövülüp macun gibi dövülmüş et bıçakla sürekli karıştırılarak sinirleri ayıklanır. Et bu şekilde yaklaşık 2 saat tokmaklanarak hamur gibi yapılır. Tokmakla dövülen et kıvama geldiğinde içine soğan ve tuz eklenerek yoğrulur.
Devamını okumak için tıklayın
Her bir köfte 200-250 gram ağırlığında, küçük bir elma büyüklüğünde top haline getirilir. Köfteler içinde kaynar su bulunan güveç veya tencere içine konulduktan sonra tandır veya ocakta pişirilir. Köfteler kaynar suyun üzerine çıkmışsa pişmiş demektir. Köfteler güveç veya tencere içinden çıkarıldıktan sonra bu et suyunun içine dağ ve yaylalardan toplanan ince kıyılmış yabani nane, kekik ve pirinç katılarak pilav yapılmaktadır. Oldukça lezzetli olan pilavın üzerine de köfteler konularak servise sunulmaktadır.”
Saray Lokantası Abdigor Köfte İstanbul (Cengiz Deniz)
Cengiz Bey, 2018 ve 2019 yıllarında Ankara Akm’de düzenlenen Ağrı Tanıtım Günlerine İstanbul’dan gelip katılan tek Abdigor Köftecisi olduğunu söyleyebilirim.Fuarda çektiğimiz videoları aşağıda paylaşıyorum izlemeyi unutmayın 😉
Adres: Cömertkent Sitesi / Davutpaşa / İstanbul
Telefon: 0535 023 33 88 / 0538 408 73 35
Ağrı Tanıtım Günleri 2018
Ağrı Tanıtım Günleri 2019
Doğubayazıt Abdigör Köftesi Nerede Yenir?
Doğubayazıt’a gidenler Abdigor Köftesini en iyi nerede yenileceğini sıkça sormuşlar işte o yapılan önerileri bir araya getirdik.
Okumak için buraya tıklayın
Ergül’ün Mutfağı
Ismail Besikci Caddesi, Doğubeyazıt, AĞRI +90 472 312 54 40
Asmalı Konak
Buyuk Agri Caddesi , Yolalti Sokak 3 | Van Duragi karsisi, Doğubeyazıt, AĞRI
Beyazıt Restorant
Dr. Ismail Besikci Caddesi | Garanti Bankasi Yani, Doğubeyazıt AĞRI +90 472 312 58 50
Saray Harman Kebap
Evin Restorant
Çiftepınar Mahallesi, Sanat Sk, Doğubayazıt AĞRI
Doğuş Restorant
Belediye Cad. No:10 | Doğubeyazıt, Agri, Türkiye +90 472 312 73 48
Abdigor Köftesi Resimleri
Resimlere Bakmak için buraya tıklayın
İshak Paşa Sarayı Hakkında Kısa Bilgiler
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ishak-pasa-sarayi-hakkinda-cok-kisa-bilgiler.html
AĞRI TANITIM GÜNLERİ 2019
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/2-agri-tanitim-gunleri-2019.html
AĞRI ALADAĞ BALI – SÜRMELİ BAL
https://isacoturoglu.com.tr/genel/bal/agri-aladag-bali-aydin-zeki-surmeli-bal.html
DOĞUBEYAZIT SEDİR ŞARK KÖŞESİ MODELLERİ
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/dogubeyazit-sedir-sark-kosesi-modelleri.html
Kıtlama Şeker Nedir? Kıtlama Şekerin Hikayesi?
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/kitlama-seker-nedir-kitlama-sekerin-hikayesi.html
Türkiye’nin En Büyük Köftesi “Abdigor Köfte” Nasıl Ortaya Çıktı?
https://isacoturoglu.com.tr/yorum/abdigor-koftesi-tarihi-ve-hikayesi.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…