Eve Alarm Sistemi Taktırmak
Öncelikle piyasada Ev Alarm Sistemi Fiyatı ortalama bir ev için 1000 tl gibi bir rakama ($ yükselişine göre değişmekle ve kullanılan malzeme kalitesine göre) alarm sistemine sahip olabilirsiniz. Üstelik Alarm firmaları kredi kartına 9 taksit imkanı bile sunuyorlar.Ayrıca yeni bir alarm sistemi satın alırsanız firmalar 1 yıllık ücretsiz alarm izleme hizmetini bedava veriyorlar.Tabi bu ücreti bedavaya getirmek isterseniz, firma ile görüşüp başkalarını da abone ederek bunu sağlayabilirsiniz.
Alarm Hizmeti Kaç Gruba Ayrılıyor?
Alarm sistemleri 2 hizmet grubuna ayırabiliriz. Alarm sistemi kiralama ve satın alma olarak ikiye ayrılıyor.
1) ALARM SİSTEMİ KİRALAMAK
Alarm kiralama için elinizde alarm paneli olmasına gerek yok.Her şeyi güvenlik firması getirip evinize kuruyorlar.Süresi bitince alarm sistemini söküp gidiyorlar.Siz her ay için para veriyorsunuz.Standart pakette ortalama 1 hareket dedektörü, 1 manyetik kontak, duman dedektörü, şifre paneli, Siren gibi ürünlerden oluşur.Ektra dedektör için 1$ veya 2$ gibi ücret ödeyerek dedektör sayısını artırabilirisiniz.Ektra dedektör ekstra para demek ve bunu her ay vermeniz demek oluyor.
Alarm kiralamayı genelde daha önce hiç kullanmayanlar deneme amaçlı kullanıyorlar.Memnun kalanlar genelde sıfır alarm sistemi satın alıyor.Alarm sistemi kiralamayı genelde firmalar yapıyor, çünkü fatura kesildiği için işyerlerine gider olarak gösterebiliyorlar.Alarm sistemi kiralamayı kısaca araç kiralama işine benzetebilirisiniz.Eğer uzun vadeli düşünüyorsanız, alarm sistemi kiralamak hiç matıklı değil, çünkü 2 yılda verdiğiniz kira parası ike orta halli bir alarm sistemi alabiliyorsunuz.Yani kiralama yerine satın aldığınızda sitem kendini 2 yılda amorti etmiş oluyor.
Alarm Sistemini Kiralamada Dikkat Edilecekler?
Avantaj kısmı ise alarm izleme için para vermiyorsunuz, kiralamanın içinde olduğu için.Fakat alarm sistemini söktürürken servis ücreti istenebilir, bu konu da dikkatli olun.Kiralama sözleşmesini dikkatlice okuyun, tahüt falan varsa ekstra para isteyeceklerdir.Ve son yıllarda kiraladığınız alarm sistemini size bir de para ile satıp, alarm izleme için yıllık izleme ücreti parası isteyebilirler.
Alarm Sistemlerini Firmalar Neden Kiraya Verirler?
Alarm sistemi kiralama da firmaların amacı ürünü kiraya vererek müşterinin ürün ile tanışmasını sağlamak ve ellerinde boşta duran alarm sisteminden de para kazanma istediğidir.Alarm sistemi kiralama işleminde tahütname imzalatma modası da var, dikkat etmenizi öneririm.
2) ALARM SİSTEMİ SATIN ALMAK
Alarm sistemi satın aldığınızda veya elinizde alarm sistemi varsa sistemin ürettiği sinyalleri izlemek için alarm izleme firmasına ihtiyaç vardır.Eğer alarm sistemi satın almadıysanız, çok dikkatli davranmanızı öneririm.Çünkü sistem düzgün montaj edilmediğinde sürekli asılsız alarmlar ile size bıtkınlık verebilir.
Amatör ve işgüzar bir firmaya alarm sistemi kurdurmuşsanız, bu gün geliyorum yarın geliyorum gibi şeylerle çok sık karşılaşırsınız.Sık yapılan hatalardan birisi de hayvan algılamayan dedektör yerine normal dedektör takılır.Bu da asılsız alarmlara neden olur.Eğer ev veya iş yerinizde evcil hayvan varsa bunu belirtin ve hayvan algılamayan dedektör taktırın.Normal dedektöre göre fiyatı biraz pahalıdır.
Alarm Satış Temsilcilerine Dikkat Edin
Kapınıza gelip size alarm sistemi sattıklarını söyleyen kişilerin sözlerine fazla itibar etmeyin(İstisnai kişiler hariç).Çünkü bu kişiler prim üzerine çalıştıkları için size alarm sistemi satmak için ellerinden geleni yapacaklar.Bunun için sunulmayan bir çok hizmeti sunduklarını da iddia edecekler.
İşte size bir kaç örnek….
Alarm izleme merkezinin başka derdi kalmadı da size çilingir hizmeti sunmasını beklemeyin.
Alarm sisteminde bu ay kampanya var bu ayın sonunda bitiyor tahüdden cayma bedelinizi biz ödüyoruz…
…gibi konuşanların lafında çok imza atacağınız tahütnamede size verilen şartlar bağlayıcıdır!
Tabiki sizi kandırarak ayıp bir hizmet sunmuş oluyor olmasına da bunun sonucunda sizin ne kadar dişli ve inatçı olmanız alarm firmasından bir şeyler koparmada en belirleyici etken olacaktır.Yoksa madur olmanız kaçınılmaz! Bunun nedeni piyasada 3 ay orda 2 ay başka işte çalışan çakallar bu sektöre de el atmış durumda olduklarından dolayıdır.Ve alarm firmaların satış olsun abone gelsin ama nasıl gelirse gelsin modunda olmasını da unutmamak lazım.
Bu tür işlerde öncelikli samimiyet olmalı, adı üstünde güvenmek ve güvenliği sağlamaya yardımcı olmak gerekirken her şeyin parayla ve satış yapılan adetlerle ölçülmesi çok büyük çelişki değil mi?
Alarm Sistemi Taktırırken Dikkat Edilecekler
Bu işi yapan bir çok merdiven altı düzeyde firmalar var ama alarm izlemesi olan firmaları tercih etmenizi öneriyorum.İnternette ikinci el alarm sistemi adı altında düşük kalitede ürünlere de para vermeyin! Bu işi o kadar çok yapan oldu ki alarm firmaları çok yüksek bir kar kazanmıyorlar emin olun!
Alarm firmasının kazanacağı şeyler montajdan biraz kazanır, servis verilirse servis ücreti, yanında kamera satarsa ondan biraz, birazda Alarm izleme hizmetinden yıllık aldığı para, zaten onuda telefonla alarm durumunda arayarak fazla bir şey kalmacağını düşünmüyorum.
Alarm firmaları en çok sürümden kazanarak kar elde ediyorlar. Sadece size değil kamu kurumlarına yangın sistemleri, kartlı geçiş sistemleri gibi ihalelere de girerek katma değer ve referans elde ediyorlar. Sizlerden alınan ücretler ise işleri yürütmek için firmaya gelen canlı para olarak bakılıyor.
Alarm Sisteminde İndirim Dönemi Ne Zamandır?
Bir kaç yıldır sektörde büyümeyle birlikte bu işi yapan alarm firması sayındaki artışla kıran kırana bir rekabet yaşanıyor.Alarm sisteminiz yoksa taktırmak için tam zamanı diyebilirim.Çünkü firmalar abone sayılarını artırmaya yönelmiş durumdalar.İlkbahar ve yazlık sezonunun açılışıyla birlikte tatile gidecekler gözü evde kalmaması için alarm firmalarını araştırmaya başlıyor.Alarm sistemini en avantajlı almak için zaman ilkbahar olduğunu hatırlayorum.
Alarm İzleme Ücretini Nasıl bedavaya Getirirsiniz?
Eğer elinizde alarm sistemi yoksa ve çevrenizdeki kişilere de alarm sistemi tavsiye ederek bu ürünlerden aldırırım diyorsanız yıllık alarm abonelik ücretinizi bedavaya getirme durumunuz var. Ama firmaları arayıp teklifde bulmanız gerekmektedir.
Veya elinizde alarm sistemi var tahüdünüz doldu başka bir alarm firmasını deneyenler en çok dikkat edip sık dokudukları konu yıllık alarm izleme ücretidir. Her alarm firması yıllık olarak en az 100$ dan başlayıp üstüne doğru fiyat tırmanıyor.
Evet buraya kadar okuduklarınızdan alarm sistemi kiralama mı / satın alma mı karar vermiş olmanızı ümit ederek diğer ayrıntılarla devam etmek isterim.Piyasada çok çeşitli alarm panelleri vardır. DSC, Paradox, Crow, caddx, Premier, Pima, Karel gibi. Burada şöyle bir durum var. Siz hangi firmadan alarm izleme için anlaşacaksanız onlarda hangi panelin bayisi ise size onu satacaktır.O yüzden kafanızı fazla yormayın bu konuya.
Alarm Sistemi Panel Çeşitleri
Merakınızı gidermek için bir kaç alarm paneli firmasının nerede üretildiğini kısaca bahsetmekte fayda var.
Crow Alarm Paneli
Crow alarm paneli İsrail menşeli olup Türkiye Distribütörü Elektromaks firmasındadır.
Paradox Alarm Paneli
Paradox Alarm Paneli Canada menşeli olup Türkiye Distribütörü Videofon firmasındadır.
DSC Alarm Paneli
DSC Alarm Paneli Canada menşeli olup Türkiye Distribütörü Bormet firmasındadır.
GE Alarm Paneli
GE Alarm Paneli Amerika menşelidir.
Neutron Alarm Paneli
Neutron Alarm Paneli P.R.C. yani Çin menşeli firmadır.
Pima Alarm Paneli
Pima Alarm Paneli menşei İsrail olup, Türkiye Distribütörü Çam Gruba geçti.
Alarm Sistemi İzleme Merkeziyle Nasıl Haberleşir?
1.Telekom Hattı dediğimiz karasal hattır. Genelde fax,post cihazı makinasıyla ortak kullabilir.
2.GPRS veya GSM (ekstra aparat satın alarak ortalama 200$ civarında) kablosuz haberleşme
3. ADSL internet hattından haberleşme sağlanabilir.
Karasal hat ve Adsl hatlarda alarm sistemi kurulduktan sonra en çok karşılaşılan sorun iletişim kopması olarak tarif edilen “veride sinyal yok” veya “Sinyal uzun süre yok” bilgisidir.Bunun nedenlerinden birisi aynı anda iki farklı bilgiyi sistem gönderemez biri gider diğeri gitmediği için sistem telefon hattını meşgul olarak görür ve atması gereken test siyalini atamaz.Bu yüzden sistemler gelmeyen test sinyalinin yerine sinyal yok bilgisi alarm izleme personelinin ekranına “bu aboneden sinyal alınamıyor” alarmı düşer.İzleme merkezi sizi arar ve test yapmak için şifre paneline geçmenizi ister.
Alarm Şifre Panelindeki Tuşların Anlamı
A harfi (Üçgen içerisinden ünlem işareti olabilir.Acil veya Ambulans anlamına gelir)
P harfi (Panik anında veya tehdit altında iseniz basılması istenmekle birlikte Polis gönderin anlamında da kullanılıyor)
F harfi (İngilizce Fire yani yangın anlamına gelir, Alev simgesi olarak da bulunabiliyor.)
Yukarıdaki resimdeki tuşlardan birisi genelde Ambulans veya Panik tuşuna 3 sn basıp çekilmesini ister.Bu işlemi onlarla birlikte yapmanız en doğru olandır.Veya bu tür tuşlar yoksa şifre panelinde alarm sistemini kurup çözmeniz istene bilir. Bilgi akışının olup olmadığının en kolay testi bu şekildedir.
Alarm Sisteminin İzleme Merkeziyle İletişim Koptuğunu Nasıl Anlarız?
Alarm sistemine bağlı 1 adet hattınız var ve hattınız sorunluya geçince bu sorunlu bilgisi alarm izleme merkezine gitmez! Çünkü o bilgiyi gönderme için 2. hattınızın olması gerekiyor.Yani alarm sistemi telefon hattı sorunluya geçti bilgisini yedek hattan gönderebilir.
Yedek Hattınız Yoksa
Yedek hattın yoksa ne zaman ararlar beni, ne zaman alarm izleme merkezine bilgisi düşer diye sorabilirsiniz. Alarm sistemi montajını yapan teknisyen belirliyor. Evlerde genelde 24 saatte 1 yollanır ve bu sinyal genelde gece yarısından sonrasına ayarlarlar. İş yerleri için 1 saatte 1 veya 2 saatte 1 test sinyali ayarlarlar.Bu belirlenme de kıssas olan şey alarm izleme merkezine giden her sinyalde sizin telefon hattınız arama yapmış gibi ücretlendiriliyor. Ankarada iseniz alarm izleme merkeziniz de ankarada iseniz şehir içi arama ücretinden ücretlendirilirsiniz.Siz isterseniz 15 dak bir test sinyali atsın aklım evde, işte kalmasın derseniz o şekilde de ayarlarlar. Ama faturanız çok gelir.Aynı şekilde gsm hattından haberleşmede geçerlidir.Burada ise internet hattınızın MB sınırı önemlidir.Sınırı açınca ücret otomatik artığını hatırlatmama gerek yoktur.
Aslında iletişim kaynaklı bir sorun olduğunu sizler kendiniz de anlayabilirisiniz.iletişim sorunu olduğunda şifre panelinde uyarı amaçlı bip bip sesi verir.Bu gibi durumlarda alarm izlemenizi arayıp panelden ses geldiğini belirtmeniz yeterlidir.
Türk Telekom 121 Arıza Kayıt
Evet yukarıdaki işleri yaptınız bilgi gitmiyorsa Telekom 121 arıza servisine ücretsiz kayıt açtırın, telekom 24 saat çalıştığı için hemen soruna müdahele ediyorlar. Sabah arar haber veririm demeyin! Hemen arayın sorununuz çözülsün.Süperonline internetiniz varsa, modemin arkasına alarm sistemi jakı takılıyor.Modeme reset atın, eğer düzelmiyorsa başka bir problem var demektir.Eğer hala bilgi gelmiyorsa hattınızın borcu olma ihtimali çok yüksektir.Otomatik ödeme talimatı verdiyseniz hemen onu kontrol etmeniz gerekiyor.
Not: Ayrıca yüksel fatura gelmenize neden olacak bir durum daha var. Bu da çok sık şekilde (1dak. 1 gibi) hattınızın kopması ve düzelmesidir. Bu sorunun acilen çözümlenmesi için hizmet aldığınız telekom firmasını hemen arayıp sorunu çözdürmek için baskı yapınız.Yoksa bir sonraki ay şişirilmiş bir fatura görmeye hazır olun!
Bu süre içinde alarm sistemininizi kurmaya devam edin.Alarm sistemi lokal olarak çalışıp sizi korumaya devam eder. Ama alarm durumunda izleme merkezine bilgi gitmeyeceğini unutmayınız! İletişim sorunu normale dönünce alarm izleme merkezine iletişim düzeldi bilgilerini gönderecek ve akış normal seyrine dönecektir.
Alarm İzleme Hizmeti Neden Gereklidir?
Bunun haricinde alarm izleme hizmeti olmadan, yani izleme merkezine gidecek bilgi cebime gelsin diye bilirsiniz.Bunun da belli başlı riskleri var. Gelen mesajı duymaya bilirsiniz, telefonunuz o an çekmiyor olabilir, şarjı bitmiş olabilir.Örneğin gece yangın alarmı geldiğini düşünün neyi nasıl kontrol edeceğini bilemeye bilirsiniz.Alarm izleme hizmeti sizin için alarmı kurdu çözdü demek için hizmet verdiğini düşüne bilirsiniz.
Yangın dedektörü algılama halinde kalınca alarmı nasıl kuracaksınız siren çalıyor nasıl susturacaksınız gibi sorunlarla karşılacaksınız.Telefonda destek veren birisi olursa çok kolay halledebilirsiniz. İşte bu gibi bir çok örnekte size telefonda destek veren alarm izleme hizmetine bu yüzden ihtiyacınız var. 1000TL verip alarm sistemi kurdurup körü körüne kullanmak yerine 100$ gibi senelik bir ücretle adam gibi kullanın diyorum.
Sahte Alarm Sireni Taktırmanın Avantajı Nedir?
Eğer evinize alarm sistemi taktırmak istemiyosanız bile “sahte alarm sireni” taktırmanızı öneriyorum.Yani evinizin dışına normal evde alar varmış gibi ışıklı siren taktırın hırsızlar için caydırıcı olmaktadır. İnternette sahte sirenler 39 tl gibi kampanyalı olarak şu aralar revaşta görünüyor.Tabi bu siren için ödenecek ücret olup montajını kendiniz yapmanız gerekiyor.
Buraya kadar anlaşıldı ise Alarm sistemini satın alıp evinize kurdurduğunuzu var sayıyorum. Alarm sistemini kurma ve çözmede dikkat edilmesi gereken konulara gelelim.
Ev içi kurulum:
Siz evde iken veya uyurken alarmı kurabilmenizi sağlar. Yani hareket dedektörleri devre dışı olup kapı ve pencerelerdeki Manyetik Kontaklar devrededir.Bunun haricinde Darbe dedektörü ve yangın (gaz) dedektörleri alarm sistemi kurulu olsun veya olmasın 24 saat aktif olan dedektörlerdir.Tabi dışarda bulunan harici sirenin sabotajını da unutmamak lazım.
Ev dışı kurulum:
Tüm dedektörler alarm durumunda sinyal üretir ve dışardaki sirenin çalmasına sebeb olur. Yaşlı kişiler genelde şifreyi unutma durumuna karşı yukarıda gördüğünüz kumandayı kullanmaları yararlarına olacaktır. Çünkü kapıyı açıp alarm çalmasın diye panikle şifrelerini yanlış girme veya karıştırma durumları çokça karşılaşılan bir durumdur.
Alarm Kullanıcılarının Yaptıkları Hatalar Neler?
En çok yapılan hatalardan birisi de alarmı çözmek için birden fazla kişinin aynı anda giriş yapmasıdır. Alarm sistemlerinin çalışma mantığı şu şekilde olup kullanıcıların en çok dikkat etmedikleri bu kısımda burasıdır. Kurulu olan alarm sistemini çözmek için önce bir kişi girip alarmı çözüp sonrasında diğer kişilerin giriş yapmasıdır. İçeriye giren kişi şifre paneline kadar gidip alarm şifresini girip sistemi devre dışı bırakması için süre tanımaktadır.
Bu süreyi genelde teknisyenler montaj esnanında belirler.Yani girişde bulunan hareket dedektörü kişiyi görür ve şifresini girmesi için zaman tanımaktadır. Tabi bu esnada sizin arkanızdan diğer kişilerde lodoslama girerse hareket dedektörü ani dedektör gibi davranıp alarmın çalmasına neden olur. Çünkü bu özellik sizlerin güvenliğini sağlamak için konulmuş ektra bir fonksiyondur.
Allah göstermesin siz eve girerken arkanızdan birisi usulca yaklaşıp eve girmeye teşebbüs ederse, bu özellik sayesinde alarm çalacağı için saldırgan panikle kaçmasını sağlayacaktır. Basit gibi görünsede bu gibi özellikler doğru kullanırsanız hayat kurtarmaktadır.Tabi saldırgan siz eve girerken sizi tehditle eve veya iş yerine sokmaya çalışıp “şifreyi gir alamı sustur” diyebilir.Bu durum tamamen birkaç saniye zamanla alakalıdır.
Eğer sizi zorla içeriye sokup alarmın şifresini girmenizi isterse “dures kodu yani tehdit altında girilen panik şifrenizi” girmelisiniz. Aşağıda detaylıca açıklamaya çalıştım.
Duress Kod Nedir?
Duress Kod Tehdit altında kendi şifrenizi değil, alarm sisteminin montajı esnasında belirlenen teknisyenin sizin için oluşturduğu şifreye denir.Duress kod bir çeşit panik durumunda girilen şifre olarak da düşünebilirsiniz.En çok karşılaşılan Duress Kod durumu genellikle abonelerin ev veya iş yerlerine girmeye çalışırken karşılaşılır.Veya alarmı çözmeye çalışırken alarmın çalması durumunda müşteri paniğe kapılarak yanlışlıkla duress kodu girdiği de gözlemleniyor.Tabi unutmadan duress kodu çok kullanan bir sektör daha var.Kim mi?Bunlarda banka şubeleri olup genellikle kasa bölümünü açarken veya kurarken duress kodu sıklıkla giriliyorlar.Evet yanlış duymadınız, duress kod sadece alarmı çözerken kullanılmıyor.Dures kod şifresiyle alarm kurulabiliyor.
Örneğin eve girerken birisi arkamızdan usulca yaklaştı ve kafamıza tabancayı dayadı.Şifreni gir alarmı devre dışı bırakmamızı istedi.Burası çok önemlidir. Lütfen dikkatle okuyunuz. Panik yapmayınız, derin bir nefes alıp verin ve tehdit altında girmeniz gereken şifreyi tek tek tuşlayarak girin. Unutmayınız ki saldırgan sizin girmiş olduğunuz şifrenin dures kod şifresi olduğunu bilmez.Tehdit altında girilen şifrede kesinlikle alarm çalmaz.
Kendi şifrenizi girdiğinizde veya sistemi devreden çıkardınız bilgisi alarm izleme merkezine gitmekte fakat alarm ekranına düşmüyor, arka plandan akar ekrandan akıp gider.Sizin bu gibi durumlarda tehdit altındayken duress kodunuzu yani tehdit altındaki şifrenizi girmeniz yeterlidir. Bu bilgi alarm izleme ekranına “kullanıcı tehdit altında alarm sistemini çözdü” veya kurdu şeklinde alarm düşer. Sinyal türü olarak da Duress kodla açılış yapılmıştır verisi yer alır. Alarm izleme merkezleri bu veriyi öncelikli olarak değerlendirir.Hemen 155 Polis / 156 Jandarmaya ihbar yapılır.Adresle birlikte tehdit altında müşterimiz açılış yaptı bilgisi özellikte paylaşılır.Bu gibi durumlarda panik yapmamak için önceden aile içinde mini denemeler yapılarak pratiklik kazanılabilir.
Günümüzde duress kod şifresi zaruri durumlarda da kullanılır.Örneğin şifrenizi hatırlayamayıp unutursanız veya şifrenizi kabul etmezse, dures şifresini kullanmadan önce alarm izleme merkezini arayıp durumu izah edip ondan sonra 1 seferlik bunu kullanabilirsiniz.Öyle zırt pırt alarm izleme merkezini rahatsız etmeyin! Bir gün gerçekten ihtiyacınız olduğunda beklediğiniz karşılığı bulamaya bilirsiniz!Çünkü duress kod sizin güvenliğiniz için hayati önem taşıyor.Gereksiz kullanımlarla laşkalaştırmanın bir anlamı yok!
Panik Butonu Nedir?
Tehdit altında en fazla şifre kullananlar banka, iş yerleri çalışanları olsa gerek.Aynı yukarıda anlattım şeylerden faydalanabilirsiniz. Masa altı panik butonu basılınca aynı şeylerden söz edilir. Burada biraz daha durum farklıdır. Şöyle eğer masanın olduğu yerlerde tadilat tarzı bir çalışma yok ise gerçek bir soygun alarmıdır.Çünkü tadilat esnasında kablo kesiliyor veya kopabiliyor,ama alarm izleme merkezine önceden haber verilmediği için polis yönlediriliyor.Öncelik gösterilmesi gereken alarmdır. Panik butonun çalışıp çalışmadığını ortalama ayda bir izleme merkezini arayıp telefonla görüşürken buton testi yapmanızı öneririm.Hatta kamu kurumları haftalık panik butonu testi yaparlar.
Bazı forumlarda görüyorum ve hayretler içinde kalıyorum.Özellikle Pronet satıcısı olduklarını idda edip, ekranaalarm düşerkenden 15 sn polisi gönderiyorlarmış! 15sn den önce İstanbul emniyeti düşürmek şöyle kenara dursun bazen yoğunluktan dolayı hatlar bile düşmüyor. Ve bu iddia da bulunanlar ise sektörün en büyük alarm izleme firmasında çalışıyoruz diye diğer alarm firmalarını karalama derdine düşmeleri ne kadar hazin!
Müşterisi çok olan firma iyi olduğu anlamına gelmemekle birlikte, işi pazarlama konusunda uzman oldukları bir gerçektir! Unutmamamız gereken şey ise nerede olduğumuz değil, ne kadar güvende olduğumuz önemlidir
Alarm İzleme Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Abone sayısı fazla olan alarm firmaları veya çok fazla kurumsal abonesi olan alarm firmalarını değilde ağırlıklı ev kullanıcı olanları tercih etmenizi öneririm.Çünkü alarm firmaları birden fazla şubesi olan iş yeri abonelerine daha fazla özen gösterecekleri için “aman bir tane abone canım ne olacak istediği alarm firmasına gitsin” düşüncesi vardır. 50 tane aboneyi kaybetmek yerine 1 abone gitmiş onlar için hiç birşeydir.Süpermarketler, bankalar, kamu kurumları gibi çok sayıda şubesi olan yerlere alarm izleme hizmeti veren firmalarda çok fazla alarm ve çağrı yoğunluğunun olacağı unutulmamalıdır.
Burada esas belirleyici olan şey alarm firmasının abone sayısının fazla olmasına rağmen personel sayısının az oluşudur.Yani abone sayısı çok diye iyi hizmet alacam mantığında olmayın.Örnek verecek olursak Pronet’deki gibi madurlardan olabilirsiniz.Sizin için nacizane önerim, semtinize yakın olan alarm firmalarına öncelik vermelisiniz. Teknik servis gerektiren bir konuda hemen müdahele edebilirler.
Alarm Sistemi Taktırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Alarm sistemi taktırırken ev veya işyerim soyulmayacak diye düşüncesi hakimdir.Fakat alarm sistemi hırsızlıkların önüne geçmek için kesin çözüm olmadığı artık idrak etmelisiniz.Alarm sistemi hırsızlar için caydırı özelliğe sahiptir.Ama kesin çözüm değildir, çünkü çalmaya kafaya koyanı durduramazsınız.En net örneklerinden birisi Banka ve ATM soyguları diyebilirim.Bir çok internet sitesinde bulamayacağınız çok ilginç bir öneri ile risklerinizi nasıl azaltabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.
Genellikle ev alarm sistemi konsepti satışı pek popüler son yıllarda.Haliyle herkes elindeki ürünü tanıtım onu satmanın derdinde, kimse gerçek anlamda sizin güvenlik ihtiyacınız ne diye düşünme gereği bile duymuyorlar.
Alarm sistemi taktırırken bir çok şeye dikkat etmeniz gerekiyor.En önemlisi hangi ürün sizin gerçek ihtiyacınızı karşılayacağını doğru tespit etmekten geçmektedir.
1.Alarm sisteme kiralama yerine satın almanızı öneririm ve uç birim sayısı fazla olan bir panel olsun.Örneğin standart 3+1 ev için 8 dedektör bağlanabilen bir alarm paneli idealdir.Eğer eviniz dubleks veya villa ise dedektör sayısı artacağı için panele giriş sayısının 16 girişli, 32 girişli gibi tercih edilebilir.
2.Alarm paneli kablolu veya kablosuz almak size kalmış, çünkü panelin fiyatında artış demektir.Aynı şekilde karasal haberleşme yerine Gsm veya Gprs ile haberleşme için kullanılan panelde fiyat farkı vardır.
3.Alarm panelindeki sinyali izleme merkezine bağlamanızı öneriyorum.Hatta bütçeniz varsa iki haberleşmeli hat kullanın biri arızaya geçince diğerinden bilgi gönderebilsin.Ayrıca uzaktan kamera ile bağlanıp izleyebilecek şekilde kurulum yaptırın.
4.Alarm sistemi satın alırken veya alarm izleme hizmeti için başvuru yaparken tahütnamelere dikkat edin, cayma durumunda ücret alınıyor mu iyice bakın.Aynı şekilde sistemi montaj yaparken veya demontaj yaparken servis ücreti alınıyor mu iyice sorun, sonra unmadık ücretler ödemeyin.
5.Evde veya işyerinizde canlı hayvan (kuş, kedi) varsa hayvan algılamayan dedektörler taktırın.
6.Mutlaka yangın dedektörü veya gaz dedektörü taktırın.Su basma dedektörü de isteğe göre takılabilir.
7.Dahili ve harici siren taktırın, genelde harici siren takıyorlar, maliyet düşük olsun diye.
8.İşyeri ayda bir kez alarm izleme merkezini arayıp masa altı panik butonu ile test yapsın.
9.Alarm sistemi satın alırken sıfır alın, 2. el ürünler tam performanslı çalışmaz!Güvenliğinde şakası olmaz.
10.Alarm durumunda aranacak kişilerin telefon numaraları tam olsun, aynı şekilde adresiniz de tam olsun, polise ihbar yapılırken hatalı ve noksan adresle ihbarı kabul etmiyorlar.
11.Telefonunuz arızaya geçse bile alarm sistemini mutlaka kurun, hatlar sorunlu diye kurmamazlık yapmayın!Çünkü alarm durumunda siren çalacak ama alarm izleme merkezine hatlar sorunlu olduğu için bilgi gönderemeyecek.Tam güvenlik sağlamasa da caydırıcılık bakımından belli oranda artısı olacaktır.
12.Tehdit şifreniz veya duress kodunuzu kimse ile paylaşmayın.Alarm sistemini kullanan kullanıcılarla bu konuda bilgiler verin, neler yapları gerektiğini anlatın ve alarm firmasından bu konuda çekinmeden bilgi isteyebilirsiniz.
ANKARA’DAKİ ALARM FİRMALARI HANGİLERİDİR?
https://isacoturoglu.com.tr/securite/ankaradaki-alarm-izleme-firmalari.html
SİSLİ ALARM SİSTEMİ TAKTIRMAK
https://isacoturoglu.com.tr/securite/sisli-alarm-sistemi-taktirmak.html
Sisli Alarm Savunma Sisteminin Mucidi “DABSİS ELEKTRONİK”
https://isacoturoglu.com.tr/securite/sisli-alarm-savunma-sisteminin-mucidi-dabsis-elektronik.html
Eve alarm sistemi taktırmak günümüzde şart, güven kalmadı malesef kimseye 🙁
alarm sistemi türkiye şartlarında bence her eve lazım bir şey.çnkü artık herşey olabiliyor.
alarm sistemi istanbulda malesef şart oldu
istanbul ve diğer büyük şehirlerde yaşayan insanların evlerinde olmazsa olmazlardan bir şey kesinlikle…
Aynen, en büyük avantajı ise hırsızları çaydırıcı yönü olması diyebilirim. hiç bir alarm sistemi %100 hırsız kovar diye bir şey yok, hiç alarm sistemi taktırmamaktan daha iyidir
Metropollerde kesinlik ve kesinlikle olması gereken sistemler. Kalite ve fiyat büyük kriter ve kurulum sonrası destek veren iyi firmalar bulunmakta.
Mahallemiz çok şükür birbiriyle iletişim halinde gerek duymayız ama yararlı bilgi eyvallah
Çok faydalı ve yararlı buldum ve şuanki yaşamız olduğumuz devirde her mekana ve eve lazım diye düşünüyorum bende teşekkürler.
Eviniz 4.katta ise o zaman evin giriş kapısına bakar vaziyette bir hareket dedektörü ve giriş kapısına manyetik dedektör yeterli olur. Ayrıca eğer isterseniz yangın ve su dedektörü de taktıra bilirsiniz.
Burhan Bey, Ben size Paradox’u tavsiye ederim.
İkinci bir alternatif olarakta DSC markasını tavsiye ederim.
Biz firma olarak kurulum yapıyoruz ve hep Paradox kullanıyoruz sorun yaşamıyoruz.
Uzun zamandır araştırıyordum dolar birden uçunca çok pahalıya mal olmaya başladı bu sistemler keşke eskiden yaptırsaydım diye pişman oldum aslında ama yapacak bir şey de yok, Pronet, Tepe ve Armut’tan teklifler aldım fakat içime sinmemişti.
Burhan Bey, Güvenlik konusunda tecrübeli kişilerden bilgi almanız daha yararlı olur arkadaşlar. Çünkü, bu işle sürekli uğraşan ekipler hırsızların nereden gelip neler yapabileceğini önceden öngörüyorlar tecrübelerinden sebep. Yani bir alarm sistemi ve benzeri güvenlik sistemlerini kurmadan önce ekipler gelip inceleme yapar size öneri sunar. Ben takacağım diyorsanız, sadece alarmı takmış ve içinizi rahatlatmış olursunuz bence. Hani, artık alarmım var ve ben güvendeyim hissini psikolojik olarak yaşarsınız. O yüzden benim tavsiyem profesyonel bir ekipten yardım almanız yönünde. Benim size tavsiyem
Arkadaşlar evime hırsız girmeye çalıştı, çok şükür kapıyı açamamış, levye ile baya uğraşmış ama kilit kısmını kıramamış, tabi kapı perişan… Bende “bir musibet, bin nasihatten iyidir” sözünü tasdik ederek evime alarm taktırmaya karar verdim. Ama hangi marka iyidir, bana uygundur bilemiyorum. Abonelikli sistem düşünmüyorum, cihazı kendim alacağım.
Evim 4. katta, üstte 2 kat daha var. Pencereler görünürde çok tehlike arz etmiyor fakat hangi alarm markalarını tavsiye edersiniz, maliyeti hakkında bilginiz var mı?
İnternette crow, paradox gibi markalar gördüm arkadaşlar tavsiye etmişler, maalesef israil malı, bu ürünlere rakip olabilecek yerli markalar var mı?
Tavsiyelerinizi bekliyorum.