Sahibinden Satılık Çiçek Adasına Yabancılar Talip Oldu
Balıkesir’in Ayvalık ve Gömeç ilçesi açıklarında bulunan 265 bin metrekarelik Çiçek adası 105 milyon liraya satışa çıkarıldı. Adaya Çin ve Katarlı yatırımcılar ilgi gösterdi.
Sahibinden Satılık Çiçek Adası
Nergis dolu Çiçek Adası Ayvalık’ın 22 adasından birisi olup karaya 230 metre mesafede, 265 bin metre kare alana sahip Çiçek adası, 105 milyon liraya satışa çıkarıldı.Çiçek Adası’nın taliplileri arasında Çin ve Katarlıların isimleri geçerken, Almanların bir rehabilitasyon merkezi yapma talebiyle adayı almak istediği de ileri sürülüyor.
İçinde taban oturumu 450 metrekare 3 adet bina bulunan ada, Ayvalık’a 12 kilometre, Çanakkale – İzmir Yoluna ise 3 buçuk kilometre mesafede.4 adet tatlı su kuyusunun da bulunduğu adada çok sayıda zeytin ağacı da bulunuyor.En yüksek noktası 22 metre olan ada bu günlerde milyoner alıcılarını bekliyor.
Çevre sakinleri, “Çok güzel bir ada. Yeşili, denizi ve nergisi ile keyifli bir ada. Satışa çıkarıldığını birkaç gün önce duyduk. Satın alan yatırımcı buraya değer katacak” diyorlar.
Çiçek Adasında her yıl aralık ile mart ayları arasında yetişen `Koyun gözü´ cinsi nergis çiçekleri, görsel şölen sunmanın yanı sıra ev ve iş yerlerinin masalarını süslüyor.
Ayvalık Çiçek Adası Kimin?
Üzerinde 2 bin zeytin, 3 bin çam ve muhtelif meyve ağaçları bulunan, 267 bin metrekare yüz ölçümüne sahip olan Çiçek Adası, Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü.
Hissedarlardan Şerif Ali Hatırlı geçtiğimiz günlerde Çiçek Adası satışı hakkında basına bilgiler vermiş olup aşağıda sizlere kısa bir özet geçiyoruz.
Ayvalık Çiçek Adasının Hikayesi
Çiçek Adası, mübadele zamanında Selanik’teki malların karşılığında verilmiş. Şu an 18 hissedarı var. Henüz satış konusunda tam bir karar verilmedi.
Mübadele zamanında Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerine verilen Ayvalık’ın 24 Adası’ndan biri olan Çiçek Adası, 10 yıldan bu yana satışıyla zaman zaman gündeme geliyor. Hissedarlar arasında Çiçek adasının satılmasını isteyenler olduğu gibi, ailede kalmasını arzu edenler de var.
Üzerinde 2 bin ağaç zeytin, 3 bin adet çam ve muhtelif meyve ağacı bulunan Çiçek Adası’nda, su kaynağı, iskele ve eski yapı yer alıyor. Elektrik sistemi de olan adanın en yüksek noktası 22 metre. 1’inci derece doğal sit alanı olan Çiçek Adası, tapuda kalanı 268 bin metrekare olarak kayıtlarda yer alırken, kullanım alanı ise 300 bin metrekarenin üzerinde.Çiçek Adası’nın hissedarlarından Şerif Ali Hatırlı, Ayvalık’ın doğasını ve doğal güzelliklerinin en iyi şekilde korunması bilinciyle, mübadele döneminde kendilerine verilen Çiçek Adası’na sahip çıktıklarını söyledi.
Ayvalık’ta şahsa ait tek adanın Çiçek Adası olduğunu söyleyen Şerif Ali Hatırlı, Çiçek Ada’sında yap-işlet-devret şeklinde satışı yapılabilir dedi.
Çiçek Adasında Yaşayan Yerli Robinson Ailenin Hikayesi
Çiçek Adası’na 15 yıl önce yerleşen Hüseyin ve Ayşe Afacan çifti, yalnız başlarına mütevazı ve mutlu bir yaşam sürüyor. Ayvalık’ta, ‘Yerli Robinsonlar‘ olarak anılan Afacan çifti,adada bulunan taş yapılardan birinde kalıyor ve hayvan yetiştiriyorlar. Elektriklerini kendi kurdukları rüzgar türbiniyle karşılayan çift, kullanma suyunu adadaki kuyudan, içme suyunu ise Ayvalık’tan taşıyor.
Hüseyin Hulusi Afacan (78) ile eşi Ayşe Afacan (75), Ayvalık’ın zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı, nergis çiçekleriyle ünlü Çiçek Adası’nda 15 yıldır yalnız başlarına yaşam sürüyor.Çiçek Adasında tek başlarına yaşama tutunmaya çalışan bu ailenin ilginç hayat hikayesini gelin biraz daha yakından öğrenelim.
Çiçek Adasında Yaşayan Hüseyin ve Ayşe Afacan Ailesi Neden Burayı Tercih Etti?
25 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra büyüdüğü Ayvalık ilçesine dönen Hüseyin ve Ayşe Afacan çifti, su ürünleri üzerine eğitim alan oğulları Hakan Afacan’ın Çiçek Adası yakınlarında kurduğu balık çiftliğinin 2003 yılındaki fırtınada kullanılamaz hale gelmesinin ardından tüm mal varlıklarını kaybetti. Üzüntüden beyin kanaması geçiren oğullarını tedavi ettiren Afacan çifti, bu zorlu süreçten sonra yeni bir arayışa girdi.
Çiçek Adası’nda yaşamaya karar veren Afacan çifti, ada sahiplerinden merhum Nuh Katarin’den izin alarak adaya yerleşti. Modern hayattan uzak adada yaşamı seçen Afacan çifti, virane haldeki taş yapılardan birini onararak tavuk, ördek ve koyun yetiştirmeye başladı. Bir de köpekleri olan Afacan çifti, ihtiyacı olan elektriği karşılamak için rüzgâr enerji sistemi kurmuşlar.
Kullanım suyunu Kaz Dağları’ndan gelen adadaki kuyudan karşılayan çift, içme suyunu ise Ayvalık’tan getiriyor. Ayvalık’ın Yumurta ve Kız adalarının görülebildiği, kentin seyredilebildiği Çiçek Adası’nda her sabah erkenden kalkan Afacan çifti, hayvanlarını besledikten sonra ada çevresinde dolaşıyor.
Hüseyin Afacan, Çiçek Adası hakkında şunları söylemiş:
“Biz 15 yıldır bu adada yaşıyoruz. Ada yaşamını çok seviyorum ve yalnız yaşamdan sıkılmıyorum. Bu adayı bir bekçi gibi bekleyen, en uzun süreli kalan insanlar biziz. Burada hiçbir problem yaşamıyorum. Yiyeceğimiz sebzeyi yetiştiriyoruz. Bakla, patlıcan, domates, biber, maydanoz, nane üretiyoruz. Kuzularımızı yetiştiriyoruz…
İhtiyaçlarımızı karşılamak için birkaç günde bir fiber teknemizle Ayvalık’a gidip geliyoruz. Kış mevsiminde yaşamın daha zor hale geldiği adada, bazen günlerce mahsur kalabiliyoruz. Adada şehir yaşantısına göre daha mutluyum. Kente gittiğim zaman duramıyorum, içim sıkılıyor, kendimi buraya atıyorum.”
Eşi Ayşe Afacan ise, oğullarının eğitimini tamamlayıp, kendi işini yapmaya karar vermesi üzerine bütün birikimlerini balık üretim çiftliğine yatırdıklarını belirterek, “Ancak bir afat her şeyi aldı, götürdü. Oğlumuz stresten beyin kanaması geçirdi. Ege Üniversitesi’ne kaldırdık. Çok zor günler geçirdik. Bir sürü aksaklıklar çıktı. Sonra buraya yerleştik. Hep mücadele ediyoruz. Doğayla başa çıkılmıyor hiçbir zaman.
Adada yaşam iyi, güzel yanları da var, kötü yanları da var. Hava şartları kötüleştiğinde, soğuk havalarda, fırtına olduğunda karşıya geçmekte zorlanıyoruz. Mahrumiyet bölgesi burası. Haftada bir Ayvalık’a gidiyorum. Bir gece kalıyorum. İhtiyaçlarımı getiriyorum. El ayak suyunu, bulaşık suyunu kuyudan çekiyoruz. Ama yemek ve çay suyunu Ayvalık’tan taşıyoruz. Yazın güzel zamanlar oluyor. Eş dost bizi yaz-kış bırakmıyor ziyaretimize geliyor” diye konuştu.
Çiçek Adası Nerede Nasıl Gidilir?
Çiçek adasına özel tekneler ile ulaşım sağlanmaktadır.
Kuş Adası Tekne Turu
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/kus-adasi-tekne-turu.html
KUŞADASI TEKNE TURU İNDİRİM KODU
https://isacoturoglu.com.tr/sale/kusadasi-tekne-turu-indirim-kodu.html
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…