Ekmek ve unlu mamul üreticilerini ve meraklılarını bir araya getirmeyi hedefleyen 2. Uluslararası Ekmek Festivali, 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Proje ortağı veunlu mamuller uzmanı Mine Ataman basın toplantısında, ekmeğin milli bir mesele olduğunu söyledi.

Uluslararası 2.Ekmek Festivali Basın Toplantısı YapıldıUluslararası 2.Ekmek Festivali Basın Toplantısı Yapıldı

Uluslararası 2. Ekmek Festivali Başlıyor

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Tahıl Bilim ve Teknolojisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel ile proje ortağı ve unlu mamuller uzmanı Mine Ataman, CerModern’de 12 Ekim tarihinde başlayacak üç gün süreli festival nedeni ile Kahya Otel’de basın toplantısı gerçekleştirdi.

Köksel, binlerce yıldır Anadolu’da ekmek ve buğday kültürünün bulunduğunu vurgulayarak, söz konusu festivalin ekmekle ilgili, topluma doğru bilgiler aktarabilmek için bir fırsat olduğunu ve festivalle markalaşabilecek ürünlerin daha iyi tanıtabileceğini söyledi.Böyle festivaller ile Türkiye’nin her yöresinden çeşitli ekmeklerin sergilenebileceğini aktaran Köksel, bu ürünlerin kayıt altına alınması için ise festivalin bir fırsat olabileceğini belitti.

Uluslararası 2. Ekmek Festivali Mine Ataman

“EKMEK MİLLİ MESELEDİR”

Mine Ataman da bu seneki festivalde milli ekmekleri ve hikayelerini ön plana sürmek istediklerine işaret ederek,ekmeğin milli bir mesele olduğunu, milli ekmeklerimizin dünya sofralarında yerini alma zamanı geldiğini ve bu manada çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Mine Ataman ayrıca, Anadolu ekmeklerinin dünya turizmine konu olmasını istediklerini söyledi.2. Uluslararası Ekmek Festivali’ne Bosna Hersek, Arjantin, Tayland, Kuveyt, Irak, Venezuela, Fas, İtalya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden katılımın gerçekleşmesi bekleniyor.Dünyanın çeşitli bölgelerinden akademisyenler, atölye çalışmaları, ekmekler ve fırıncıların yer alacağı festivalde misafirler alışveriş de yapabilecek.

Uluslararası 2. Ekmek Festivali basın toplantısı

Göbeklitepe Açık-Hava Ekmek Müzesi Oluyor

Postmodern fırıncı Mine Ataman, “Sadece ekmekler değil onların hikayeleri de masalcıların kalemiyle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu bölgelerde bulunan tarihi değirmenler, tarihi fırınlar ve buğday destinasyonları turizme de konu olmalıdır. Ülkemiz ekmek köyleri için bulunmaz bir coğrafyadadır. Bu anlamda Göbeklitepe bir açık-hava ekmek müzesine dönüştürülürken ürünleri de dünya pazarına hazırlanmalıdır” dedi.

Uluslararası Ekmek Festivali 2. kez kapılarını aralıyor. Geçen yıl yapılan Ekmek festivali büyük beğeni toplamıştı. 3 gün boyunca ekmeğin hikayesi her yönüyle lezzet sevenlerle buluşturulmuştu. Bu yıl da 12-14 Ekim tarihlerinde Ankara Cer Modern’in ev sahipliğinde, zengin içeriğiyle gastronomi meraklılarıyla buluşacak.

Uluslararası 2. Ekmek Festivali 2018 Cer Modern Ankara

Milli Ekmek ve Anadolu’nun Ekmek Buğday Mirasının Geleceğe Taşınması

Bu yılın teması “Milli Ekmek ve Anadolu’nun Ekmek Buğday Mirasının Geleceğe Taşınması”. Bu anlamda Mine Ataman’ın beklenen kitabı “Cennette İlk Sofra”nın lansmanı da festivalde yapılacak. Sektörde birçok ilke imza atan Mine Ataman; bu festivalin gerçek ekmek ustalarına, geleneksel fırıncılara ve endüstriyel fırıncılara yani sektörün tüm paydaşlarına hitap ettiğini söylüyor. Yani emeğini ekmekle buluşturup ekmek parası için çalışan herkes festivalde buluşacak.

Festival kapsamında birbirinden değerli uzman ve ustalar, deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Diyetisyen Elvan Odabaşı, Trilye Restoran sahibi Süreyya Üzmez, Gastonomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve birçok değerli şef 3 gün boyunca ekmeğin markalaşma yolculuğunu da paylaşacak.

Uluslararası 2. Ekmek Festivali

Türkiye’nin Yeni Ekmek Markaları ve Hikayeleri

Postmodern fırıncı Mine Ataman, “Anadolu’da yüzlerce farklı ekmek var. Bu ekmekler ve hikayeleri farklı bir bakış acısıyla yeniden harmanlanıp, birer marka olarak tasarlanmalıdır. Coğrafi işaretler bu anlamda büyük bir fırsattır. Vakfıkebir ekmeği, Kastamonu ekmeği ve Göbeklitepe, bunlar birer milli markaya dönüştürülmeli. Göbeklitepe dünyanın buğday ve ekmek merkezi. Bir Göbeklitepe markası yaratılmalıdır” ifadelerinde bulundu.


Milli ekmek konusunu gündeme getiren Mine Ataman, “Germiyan Ekmeği gibi Türkiye’de geçmişi binlerce yıl öteye giden çok önemli ekmeklerimiz var. Bunlar bizim kültürel mirasımız. Sahip çıkıp hikayeleriyle dünyaya taşımalıyız. Göbeklitepe, Kastamonu, Vakfıkebir ve Anadolu’nun önemli ekmek ve buğday destinasyonları.. Bu ekmekler inovatif çalışmalarla yeniden ele alınmalı ve birer ihracat ürününe dönüştürülmelidir” diye belirtti.

Uluslararası 2.Ekmek Festivali Basın Toplantısı

Mine Ataman, “Sadece ekmekler değil onların hikayeleri de masalcıların kalemiyle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu bölgelerde bulunan tarihi değirmenler, tarihi fırınlar ve buğday destinasyonları turizme de konu olmalıdır. Ülkemiz ekmek köyleri için bulunmaz bir coğrafyadadır. Bu anlamda Göbeklitepe bir açık-hava ekmek müzesine dönüştürülürken ürünleri de dünya pazarına hazırlanmalıdır” dedi.

2.Uluslararası Ekmek Festivali 2018 Cer Modern Ankara
Uluslararası 2.Ekmek Festivali

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/2-uluslararasi-ekmek-festivali-2018-cer-modern-ankara.html

1.Uluslararası Ekmek Festivali 2017 Ankara

1.ULUSLARARASI EKMEK FESTİVALİ 2017 ANKARA

https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/uluslararasi-ekmek-festivali-ankara.html