Kadın Pedlerinde Reklam Hileli Büyük Tehlike Nedir?
Bir kadın, yaşamı boyunca 12.000’den fazla ped veya tampon kullanır. Acaba bu ürünlerin uzun dönem kullanımı ne kadar güvenli? Kadın pedleri içerisinde kullanılan malzemeler uzun dönemde kadın hastalıklarına (rahim ağzı kanseri, kısırlık, tahriş, pişik) katkısı nedir hiç düşündünüz mü? Son zamanlarda derinden sıkça konuşulan ve sorulan sorusu kadın pedleri kanser yapar mı konusuna bizde değinelim istedik.
Kadın Pedlerinin İçinde Neler Var?
Yukarıda videosunu paylaştığım Ayşegül Hanım, bu konuyu bir kadın bakış açısıyla son derece sade bir şekilde özetlemiş olup, aşağıda videodan alıntılar yaparak sizlerle paylaşacağım.
Marketlerde satılan bir çok ped markasının kadın pedi ürünleri pamuktan yapılması gerekirken pamuk yerine Rayon denilen bir çeşit elyaf kullanıldığını biliyor muydunuz?
Rayon Pamuk Nedir?
Detaylar için tıklayın
Pamuk gibi ana yapısı %100 selüloz olmasına rağmen, polimerleşme derecesi daha düşük olduğundan; pamuktan daha mukavemetsiz, kimyevi maddelere karşı da direnci daha azdır.
Doğal ipeğe benzediğinden, dayanıklılık gerektirmeyen yerlerde, doğal ipeğin yerine kullanılır. Elbise, gömlek, gecelik, ceket, perde ve döşemelik kumaş, tıbbi mamul, nonwoven kumaş üretimi, ev tekstil ürünleri v.b. alanlarda sıkça kullanılmaktadır.
Bazı ped markaları ürün açıklamasında “ Bu ürün pamuk içermez ” şeklinde bile yazanlar varmış.
Kadın Pedleri Nelerden Yapılıyor?
Kadın pedleri 2 türlü yapılıyor, kağıt hamuru veya rayon denilen sentetik elyaf viskoz yapılıyor.Bu viskoz bozuluyor asetat çözeltisiyle işlemlerden geçirilerek seliloz iplikler elde ediliyor.Seliloz ipliğin içerisine SAPs denilen süper emici pudralar konuluyor.Süper emici pudralarda ham petrolden elde edilen polimer türevidir.Bu işlemlerin birleşimi veya preslenmesi sonucu incecik pedler marketlerdeki raflarda yer alıyor.
Daha albenili hale getirmek için genç kızlarla tenis oynarken, koşarken, hoplayıp zıplarken çekerek olumlu bir algı pompalanıyor, “Bizim pedimizle hayata kaldığınız yerden devam edebilirsiniz” mesajı veriliyor.Kadınlar ped seçimi yaparken pedin inceliğine ve süper emici olmasına bakıyor, pedin arkasını çevirip hiç bakıyor mu, veya bu güne kadar bakanınız oldu mu? Artık bu günden sonra pedlerin mutlaka arkasına bakarak almanızı öneririz.
Beyaz Pedler Nasıl Üretiliyor?
Beyaz pedler ağırtma işlemi yapılarak elde ediliyormuş, Klorin denilen bir maddeyle bu klorinde toksik madde olduğunu hatırlatalım.Klorin denildiğinde aklınızda savaşlarda kullanılan klor gazı bir çağrışım yapacaktır.
Klorinle ağırtılan pedlerin üzerinde Dioksin kalır, bu dioksin de toksit bir maddedir.Ve bunu kullanan kadınlar bu maddeyle sürekli temas halinde kaldıkları için olayın başladığı nokta burasıdır.
Kadınların getinal bölgesindeki floranın sağlıklı kalması için %100 pamuktan üretilen ped kullanılması son derece yerinde bir tercih olacaktır.
Dioksin Zararları Nelerdir?
Detaylar için tıklayın
Dioksin büyük bir grup kimyasal bileşiğin adıdır. Benzer yapıya sahip bir grup kimyasalın bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu bileşikler hidrojen, karbon, oksijen ve klor atomlarından oluşmaktadır. Zararlı bir maddedir. Yapılan araştırmalar sonucu plastiklerin sıcak su veya ısıyla temas etmesi sonucu dioksin üretildiği ifade edilir. Dioksin çok zararlı kanserojen maddedir. Birçok fast food şirketi bu nedenle plastik kullanımından vazgeçmiştir. Bunun yerine kağıt bardak kullanımına geçilmiştir. Fakat ülkemizde kanunlarda bir boşluk bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde plastiklerin yiyeceklerle birlikte kullanılması yasakken ülkemizde böyle bir yasak mevcut değildir. Bu da durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne sermektedir.
Dioksinin zararlı olmasının en büyük nedenlerinden biri de bir kere bedene girdikten sonra bir daha dışarı atılamaz olmasıdır. Yağ dokuda birikir ve hayat boyu orada kalir. Doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri görülmesinin nedenlerinden biridir. Hamile kadınlar emzirme ile birlikte farkında olmaksızın göğüslerinde birikmiş olan dioksini bebeklerine aktarmış olurlar. Bu şekilde bebek daha doğar doğmaz dioksin ile tanışmış olur.
Bebek Bezlerinde Durum Nedir?
Aslında kadın pedleriyle aynı durumda olup yukarıdaki işlemler bebek bezleri içinde yapıldığından %100 pamukdan üretilen bezler kullanmanızı gerekiyor, ileride başka hastalıklarda uğraşmamanız için…
%100 Pamuklu Üst Tabaka Tuzağından Haberiniz Var Mı?
Bazı kadın pedi markalarında “%100 pamuklu ÜST TABAKA” diye yazıyorlar! Unutmayın tüm katmanların pamuk olması gerekmektedir, sadece üst tabakanın pamuk olması yetersizdir. Markette bu tür ürünlerde COTTON COVER ibaresi vardır yani PAMUK KAPAĞI şeklinde çevirisi olsa da pedin yüzeyinin pamukla kaplandığını anlatıyor.Bu tür pedleri alırken dikkat edin.Örnek olarak NATRACARE marka ped var önünde veya arkasında Organik COTTON COVER yazıyor.
Bazı ped markalarında, özellikle Türkiye’de çok tanınan PED markaların arkalarında pamuktan hiç söz etmezler, çünkü içinde pamuk kullanmazlar 🙂 Umarım.
Ayşegül Hanım’ın incelediği ped markaları ve tavsiteyesi aşağıdaki gibidir;
NeoComfort, Masmi, organycs, Biolady
Ayrıca yıkanabilen ped alıp kullanabilirsiniz.
Op. Dr. Betül Görgen Kadın Pedleri Hakkında Uyardı
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kadınların kullandığı ama güvenirliği ile ilgili yeterli araştırma bulunmayan hijyenik pedler hakkında bir röportajını da aşağıda paylaşıyorum.
Bu ürünleri pazarlayanlar, ürünlerin güvenilir olduğunu ve kimyasalların çok az miktarda bulunduğunu söylüyorlar ama bu ürünler hayat boyu kullanılıyor. Daha konforlu olmak adına ürünlere eklenen boya, parfüm ve dioxin gibi maddeler çok geçirgen ve hassas olan vajinal mukozadan kolayca emilebiliyor.
Vücudun en dışta yer alan ve de en ince organıdır. Üstelik vücudumuzla potansiyel toksinler arasındaki bariyeri oluşturur. Daha da önemlisi, derimiz (özellikle vajinal bölge civarındaki kısım) son derece geçirgendir. Cildinize temas eden her madde kan dolaşımına geçebilir. Bu nedenle şunu söylemek yanlış olmaz: Yiyemeyeceğiniz hiçbir şeyi vücudunuzla temas ettirmeyin!
Detaylar için tıklayın
Ciltle temas eden kimyasallar, yenilmesinden çok daha toksik etkilidir. En azından tükürük ve midedeki enzimler kimyasalları yıkıma uğratarak zararlı etkilerini azaltabilir. Oysa derimizde böyle enzimler yoktur.
Biliyoruz ki hijyenik pedler ve tamponlar ağırlıklarının 10 katı kadar sıvıyı absorbe edebilecek özelliklere sahiptir. Yani dioksin gibi kimyasallar, sentetik lifler ve petrokimyasal maddeler içerirler.
Hele alışılmış hijyenik pedler, nerdeyse dört tane plastik torbaya eşdeğer kimyasalları (BPA ve BPS) barındırırlar. Tek başına bu bile endişe etmek için yeterli bir sebeptir.
Örneğin, BPA ve BPS (plastik vb maddelerde bulunan) embriyo gelişimini bile bozabilir. Tamponlarda bulunan phthalates maddesi genlerde bozulma yapabilir. Veya DEHP maddesi organ yetmezliğine bile sebep olabilir.
Sentetik ve plastik temelli bu maddeler hava akımına da mani olarak, genital bölgede ısı artışı ve ıslaklığa neden olarak, enfeksiyonlara ve genital mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Eğer parfüm içeriği de varsa olumsuz etkiler daha da fazla görülür.
Yapılan araştırmalara göre, hijyenik tampon ve pedlerin potansiyel riskleri şunlardır: Rahim ağzı kanseri, yumurtalık ve meme kanseri gibi kanserler Endometriosis Hormon bozuklukları Kısırlık Enfeksiyonlar
BU RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN
Yüksek derecede emici tamponlardan kaçınmak,
Pedleri tüm gece boyunca değiştirmeksizin kullanmamak,
Tampon kullanırken çok dikkatli olarak tahriş etmemek,
Tamponu 3-4 saatte bir yenilemek,
Adet kanama periyodları arasında tampon kullanmamak gerekir.
GÜVENLİ ALTERNATİFLER
Kullanacağınız ürünlerin sadece organik koton içermesine dikkat edin. Yüksek derece emici özellik taşıma için gerekli olan rayon ve viscon içermemesine dikkat edin.
Vajinal sağlık için genital bölgeyi temiz ve kuru tutun.
Dar giysilerden ve sentetik materyallerden yapılmış çamaşırlardan uzak durun.
Beslenmenize dikkat edin. Probiyotik tüketimini artırın.
Kabızlık sorununuz varsa mutlaka çözüm arayın.
Vajinal duşlardan kaçının. Çünkü vajina kendi kendini temizleyebilen bir organdır ve ekstra uğraş vermenize gerek yoktur.
Merhaba! Size en iyisini diliyorum. Bu fuardaydım ama ne yazık ki broşürleri ve iletişim bilgilerini kaybettim. Videonuzu gördüm, fırsatınız varsa…