2024 yerel seçimlerinde yeni yüzlerle sizleri tanıştırmaya başlıyoruz, CHP Çankaya Belediye Başkan Aday Adayı olan Gülsün Bor ile kapsamlı bir röportaj yaptık. Ankara Çankaya’da “Ceketini Koysa Kazanır” sözü tarih oluyor, ceketini koyan değil, hizmet yapan kazanacak.

CHP Çankaya Belediye Başkan Aday Adayı Gülsün Bor Kimdir?

1974 yılında Ankara’da doğan Gülsüm Bor, İdareci, Siyasetçi, CHP 16. Dönem Niğde Milletvekili bir babanın ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 15 yaşında oğlu vardır. Gülsüm Bor, Ortaokul eğitim ve öğrenimimi TED Ankara Koleji, lise eğitimimi ise Ankara Atatürk Anadolu Lisesinde tamamlayıp, 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Meslek hayatıma 1997 yılında Hazine Müsteşarlığında Uzman Yardımcısı olarak başlayıp, Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğünde, Nakit ve Bütçe İzleme Dairesinde çalıştı.

‘Kamu Harcamalarının Etkinliğinin ve Performansının Ölçülmesi’ konusu üzerine uzmanlık tezimi hazırlayarak, tez savunması sonrası 2000 yılında Hazine Uzmanı oldu. Aynı yıl, George Washington Üniversitesinde finans alanında yüksek lisans eğitimi almak üzere Hazine bursu ile ABD’ye gitti. Yüksek Lisans eğitimim sonrasında Dünya Bankasında kısa dönemli danışman olarak çalıştı.

2003 yılında ise tekrar Türkiye’ye dönerek Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğünde, bu defa İç Borç Yönetimi Dairesinde Şube Müdürü olarak çalıştı. 2010 yılında, T.C. Vaşington Büyükelçiliğine Ekonomi Müşaviri olarak atandı ve üç yıl süreyle görev yaptı. Bu görevde, Türkiye’nin ekonomik politikalarının uluslararası alanda tanıtımı ve yürütülmesi çalışmalarından sorumlu oldu. 2013 yılında Hazine Müsteşarlığındaki görevine geri dönmekle birlikte Uluslararası Para Fonu için uzaktan danışman olarak çalıştı. Bu görev kapsamında, Moğolistan Maliye Bakanlığının Nakit Yönetiminin Geliştirilmesi projesini yürüttü.

Merkezi yönetim ve uluslararası düzeydeki tecrübeleri sonrası, ülkemizin yerel yönetimlerine hizmet etmek amacıyla 2014 yılında Çankaya Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Belediyenin farklı müdürlüklerinde sorumluluk üstlendi ve birçok farklı alanda tecrübe edindi.

2014-2019 yıllarını kapsayan ilk beş yıllık dönemde Mali İşler, İnsan Kaynakları ve Eğitim, İşletme ve
İştirakler, Strateji Geliştirme, Dış İlişkiler, Ruhsat ve Denetim, Bilgi İşlem, Yazı İşleri Müdürlükleri ile
2017 yılı başından itibaren kuruluşunu gerçekleştirdiği Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünden sorumlu oldu.
2019-2023 dönemini kapsayan ikinci beş yıllık dönemde ise, Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlarla yakın çalışmama imkan veren, ağırlıklı olarak, kültür ve sosyal işlerle ilgili birimlerde çalıştı. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Basın ve Yayın Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüklerinden sorumlu oldu.

Çankaya Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı 10 yıl boyunca gerek Hazine Müsteşarlığı, gerek uluslararası görevlerimde edindiği bilgi ve tecrübelerini, mali hizmetlerden sorumlu olduğu dönem boyunca belediye bütçesinin yönetiminde büyük bir başarı elde edildi ve mali disiplin sağlanmış oldu. İnsan Kaynakları ve Stratejik Yönetim kapsamında kurumsal yapının gelişmesine ve liyakatle yönetim anlayışının kurum içinde yerleşmesine katkıda bulundu. Sorumlu olduğu birimler kapsamında, STK’lar, muhtarlar ve Çankaya Kent Konseyi ile yakından çalıştığı için katılımcı belediye anlayışının gelişmesine ve kurum içinde yerleşmesine büyük katkı sağladı. Dış ilişkilerden sorumluluğu kapsamında uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayarak Çankaya Belediyesinin yurtdışı hibe imkanlarından faydalanmasını sağladı.

Sonuç itibariyle, merkezi yönetimde ve uluslararası kuruluşlarda edindiği toplamda 16 yıllık tecrübeyi Çankaya Belediyesi’nin kurumsal yapısının gelişmesi ve projelerin en ileri seviyeye taşınması için kullanarak Çankaya’yı Türkiye’deki en başarılı belediyelerden biri haline getirmek için azami gayreti gösterdi. Ayrıca, diğer belediyelere örnek teşkil edecek nitelikte sosyal ve kültürel projeleri hayata geçirme fırsatı buldu. Bu projelerden en önemlilerinden biri, kadın emeğini görünür kılmak, kadınların işgücüne katılımını artırmak, kadının toplumdaki yerini güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında farkındalık yaratmak amacıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün kurulması olmuştur.

Gülsün Bor, aday olma nedenini “Çankaya’nın vizyoner ve liyakat sahibi bir kadın yöneticiye ihtiyacı var. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında liyakatli kadınların yönetim kadrolarında daha çok yer almaları hepimiz için değerli. Yapılamayanları yapmak, Çankaya’ ya değer katmak istiyorum. Yani, Çankaya’da kadın bakış açısı ve duyarlılığı ile yeni bir hikaye yazmak istiyorum” ifadeleriyle açıkladı. Merkezi yönetim, yerel yönetim, uluslararası kuruluş ve yabancı misyon tecrübelerinin toplamına sahip olduğunu kaydeden Bor, “Çankaya’nın tüm ihtiyaç ve taleplerini biliyorum. Koltuğa oturduğumda hemen ertesi gün vakit kaybetmeden projelerimi hayata geçireceğim. Neyi iyi yaptık, nelerde eksik kaldık gayet bildiğim için diğer adaylardan avantajlı konumda olduğumu düşünüyorum” diye konuştu.

“Gençlerin kitap ve kırtasiye gibi temel masraflarını karşılayacak kültür etkinliklerinden de ücretsiz faydalanmasını sağlayacak ‘genç kart’ projesini hayata geçirmek istiyoruz. Yaşlı nüfusun yoğun olduğu yerlerde yaşlı ve emeklilerin  vakit geçirebileceği, bilgi ve beceri edinebileceği ‘Emekli Hobi Evleri’ açmayı hedefliyoruz. Seçilmemiz durumunda sorunların çözümüne odaklanacağız. Çankaya da dahil ülkemizde genel olarak ekonomik yoksulluk sorunu var. Çankaya’nın ihtiyaç sahibi mahallelerinde ve kesimlerinde ‘sosyal belediyeciliğe’ önem vereceğiz.”

Kadına yönelik şiddettin mücadele gerektiren en önemli sorun olduğunu kaydeden Bor, “Bu durumun çözümü noktasında bir gecede feshedilen ‘İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerini yerel yönetim olarak kanunlarla ve bize verilen yetki çerçevesinde yerine getirmeye çalışacağız” dedi.