Hayatımda ilk defa bu kadar çok konağı bir arada Safranbolu’da gördüm, 2020 Temmuz ayında yarım günlük hızlı bir Safranbolu gezisi yaptım, ara ara çektiğim videolarla sizlere kısaca Müze Kent Safranbolu’yu anlatmaya çalışacağım.
Safranbolu Gezilecek Yerler
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1994 yılında giren Safranbolu, adeta bir film seti için özel olarak kurulmuş gibi düşünebilirsiniz.Safranbolu Eski Çarşı denilen bu bölge, bir vadi içine yanyana dizilmiş yüzlerce konaktan oluşuyor.Osmanlı sivil mimari örneklerinin en iyi şekilde korunarak bu günlere kadar gelen ender yerlerden birisinin oluşu, her geçen gün turistleri kendisine çekmeye devam ediyor.
Safranbolu Gezilecek Yerler Blog
Aşağıda sizlere kısa kısa bilgiler verdiğimiz Safranbolu Gezilecek Yerler isimli videomuzu izleyebilirsiniz.
Safranbolu Gezi Notları
Safranbolu 1-2 günde gezmeniz mümkün.
Sayfanbolu’yu gezmek için en uygun Mayıs, Haziran, Temmuz aylarıdır.
Müze Kartınız ile müze girişlerinde kullanabilirsiniz
Safranbolu’da cevizli keşli yayım, peruhi, safranlı zerde, safranbolu simdi, safran çayı ve Safranbolu lokumu yenir, Bağlar Gazozu içilir.
Safranbolu Evleri
18. 19. ve 20. yüzyıllarda yapılmış yaklaşık 2 bin geleneksel Türk evi yer alıyor ve bunların çoğunun yasal koruma altında olup gündüz restaurant gece de konaklamak için otel gibi imkanlar sunuyor.Safranbolu’da bulunan bazı evler Ankara Altındağ Belediyesi tarafından satın alınıp, Ankara’da bulunan Altınköy açık hava müzesinde sergileniyor.Bu evlerin en büyük özelliği Çantı ev özelliğine sahip olup çivi kullanılmadan birbirine geçme tekniğiyle yapılmış olmasıyla ön plana çıkıyor.Detaylara aşağıdaki kısa videomuzdan ulaşabilirsiniz. https://isacoturoglu.com.tr/gezi/altinkoy-ankara-gezilecek-yerler.html
Safranbolu Hıdırlık Tepesi
Safranbolu Hıdırlık Tepesi, muhteşem bir manzaraya sahip olduğu için Safranbolu’nun önemli yerlerinden biridir. Safranbolu’yu panoramik bir bakışla seyredebileceğiniz en güzel tepelerden biri olan bu yer, aslında kente gelen Türklerin ilk yerleştikleri bir köydür. Daha sonralarda Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı mekan haline dönüşen tepe, günümüzde ise turistik noktalardan biri haline gelmiştir.
Hıdırlık Tepesinde, Orhan Gazi döneminde yaşamış Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın kumandanlarından biri olan Hıdır Bey’in türbesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın türbesi ile birlikte iki namazgah yer alıyor.
Safranbolu Cinci Han Hotel & Restaurant
Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından, 1645 yılında yaptırılan Cinci Hanı, şehrin tam merkezinde yer alıyor. Han olarak en göze çarpan bir yapı olan Cinci Hanı, tam olarak bilinmese de, Koca Mimar Kazım Ağa tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 20. yüzyıla kadar kervansaray olarak kullanılan Cinci Hanı, 20. yüzyılın başlarından itibaren de esnaflar tarafından depo olarak kullanılmış. Daha sonraki yıllarda ise, restore edilerek otel olarak kullanılmaya başlanmış. İki katlı olan han; 63 odalı olup, otel, restoran ve cafe bar olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Safranbolu Cinci Hamamı
Tarihi Cinci Hamamı, Cinci Hüseyin Hoca tarafından yaptırılmış olup, annesi Hamide Hatun vakfına kayıtlıdır. Kadınlar ve erkekler olarak ayrı kısımlardan oluşan hamamda, iki bölümde aynı şekilde dizayn edilmiş. Ancak kadın ve erkek girişleri farklı sokaklara açılıyor olup restore edilerek günün her saatinde hizmet vermeye devam ediyor.
Safranbolu Yemeniciler Arastası
Safranbolu’nun tarihi yerlerin başında gelen Safranbolu Yemeniciler Arastası, birbirine bitişik 48 ahşap dükkandan oluşuyor. Çarşının bu düzenin, Osmanlı dönemine kadar uzandığı biliniyor. Çünkü o dönemlerde de; aynı meslek grubunda çalışanlara bu tarz çarşılar yapılır ve yorgancılar, yastıkçılar gibi çeşitli gruplar çarşılarda yer alırdı. Ayakkabıların satıldığı bu çarşı ”Yemeniciler” ismini, ayakkabılara, pabuç, çarık ve yemeni denildiği için almış.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Safranbolu Hükümet Konağı, 1976 yılında gerçekleşen yangın sonucunda tamamen kullanılamaz hale gelmiş. Kültür Bakanlığı tarafından, 2000 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmış ve tam 6 yıl sonra restorasyon çalışmaları tamamlanınca, Kent Tarihi Müzesi olarak yeniden hizmete açılmış. Safranbolu’nun kültürel, tarihsel ve sosyal zenginliğini tanıtmak ve göstermek amacıyla kurulmuş olan müzede, kent ile ilgili belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtları bulunuyor.
Safranbolu Tarihi Saat Kulesi
Safranbolu Tarihi Saat Kulesi, vadinin ortasındaki Kale’nin üzerinde yer alıyor. Padişah III. Selim’in sadrazamı olan İzzet Mehmet Paşa tarafından 1790’lı yıllarında inşa ettirilmiş. Türkiye’deki saat kulelerinden farklı olarak, içine çıkılabilen en eski saat kulesidir ve aynı zamanda çalışır bir durumdadır. Bulunduğu kalenin de en eski yapısı olan Tarihi Saat Kulesi, 12 metre yüksekliğinde olup, taş duvarlı ve yalın bir yapıdır. Haftada bir kurularak, yaklaşık 200 yılı aşkın bir süredir aralıksız çalışıyor.
Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Parkı Müzesi
Tarihi Saat Kulesi ve Kent Tarihi Müzesi çevresinde yer alan açık hava müzesinde, 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkmasının şerefine Anadolu’nun her bir yanında yapılması istenen saat kulelerinin minyatürleri yer alıyor. Balıkesir’den Erzurum’a kadar 14, Bosna Hersek’ten ise 1 olmak üzere toplamda 15 saat minyatürü bu parkta sergileniyor.
Safranbolu Kaymakamlar Müze Evi
Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendi’nin evi olup daha sonraları yarbay karşılığı olan ”Kaim-Makam” denilmesinden dolayı, halk arasında Kaim-Makam Evi olarak anılmaya başlandı. Kaymakamlar Müze Evi kamulaştırılıp restorasyon çalışmalarına girerek, 1981 yılında Kaymakamlar Evi olarak hizmete açıldı. İlk açıldığı zamanlarda Eğitim Merkezi olarak kullanılan Kaymakamlar Evi, yoğun ilgiyle karşılaşınca Müze Ev olarak kullanılmaya başlandı.
Sarıtunç Tabakhane Müzesi
Safranbolu’da 800 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan deri tabakhanesi, belli bir zamana kadar üretime devam etmiş ve sonrasında kapanmış. Günümüzde ise, Sarıtunç Tabakhane Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.
Safranbolu Kahve Müzesi
Safranbolu Kahve Müzesi, Türkiye’de ilk kahve müzesi olma özelliğini taşıyor. İç dekorasyonu ile göz dolduran bu müze kahve tutkunlarının son yıllarda bir numaralı adresli oldu. Konum olarak Cinci Han da ayrı bir yer olarak hizmet vermektedir. Safranbolu Kahve Müzesi, 2019 yılında “Anadolu’nun Kayıp Kahveleri” adlı kitabın yazarları Atilla Narin ve Naim Koca ile safrandan kahve yapan Semih Yıldırım tarafından kurulmuştur. Merak edenler için instagram @safranbolukahvemüzesi @semihyildrim76 hesaptan ulaşabilirsiniz.
Safranbolu Çikolata Müzesi
Çikolata ustası Mesut Kırımlı tarafından açılan Çikolata Müzesi’nde; han, hamam, cami, çeşme, köprü, konak, cam teras, safran çiçeği ve bir mağaranın çikolatan yapılmış maketleri yer alıyor. Çikolata Müzesi, belirli bir ısıda tutulan ve musluktan çikolata akan havuzuyla da oldukça ilgi görüyor. Bunun yanı sıra, içerisinde birçok devlet adamının ve siyasetçinin çikolatan portreleri de yer alıyor.
Safranbolu Tokatlı Kanyonu
Safranbolu gezilecek yerler listesinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Tokatlı Kanyonu’dur. Bir ucu Tokatlı Köyü’ne, diğer ucu Safranbolu’nun Eski Çarşısı’na çıkan bu kanyon, 9 km uzunluğunda doğa harikası bir yerdir. Tokatlı Kanyonu, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı pek çok turist tarafından fazlasıyla ilgi görüyor. Giriş bölümünde zipline, ters ev, gibi yeni açılan popüler yerler de bulunuyor.
Safranbolu Kristal Cam Teras
Safranbolu sınırları içerisinde yer alan, Tokatlı Kanyonu üzerine yapılan Kristal Cam Teras, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Bölge, üç kanyonun birleşmesiyle oluşuyor ve nefes kesen bir seyir terasına ev sahipliği yapıyor. Zemini tamamen camla kaplı olan Kristal Teras, 75 ton yük taşıyabiliyor.
Safranbolu Cam Teras Kaç Metre?
Tokatlı Kanyonu üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Kristal Teras (Cam seyir terası), 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor.
Safranbolu Cam Teras Giriş Ücreti 2020
Safranbolu Cam Teras Yol Tarifi
Safranbolu Eski Çarşıdan çıkıp cam terasın olduğu yere 2 farklı yoldan gidebilirsiniz, yukarıda resmini paylaştığım mavi renkli olan ek kısa ve kolay ulaşabileceğiniz yol olup 6,6 km uzaklıktadır. Kolay ulaşım için güncel bir navigasyon kullanarak gidebilirsiniz veya bilen birilerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca Bulak Mağarasını da bu haritadan görebilirsiniz.
İncekaya Su Kemeri
İncekaya Köyü sınırlarında yer alan, Tokatlı Kanyonu üzerinde tarihi bir yapı olan İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Suyu karşı tarafa taşımak için kullanılan bu eserin, ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmiyor ancak tarihinin 17. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Bu durum, 1794-1798 yılları arasında onarımı yapılarak halka yeniden kazandırılmasından dolayı anlaşılıyor. Toplam 6 kemerden oluşan İncekaya Su Kemeri, yaklaşık 60 metre yüksekliğe sahiptir. Büyük kemerin üzerinde yer alan 5 gözlü bölüm, taştan ve Horasan harcından yapılmış. Kanaldan geçen suyun akış hızının dengelenmesi adına, su kemeri üç kıvrımlı şekilde inşa edilmiş.
Bulak Mencilis Mağarası
Safranbolu ile Bulak Köyü sınırında bir vadide yer alan Bulak Mağarası, bir diğer adıyla da bilinen Mencilis Mağarası, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olarak biliniyor. Oluşumunun yaklaşık 3 milyon yıl önce başladığı tahmin edilen mağara, 6 km uzunluğunda olup, sadece 400 metresi gezmeye uygun bir şekilde ışıklandırılmış. Karstik erimeler sonucunda oluşan mağara, sarkıt ve dikitlerle harika bir atmosfere imza atıyor. Safranbolu’ya 8 km uzaklıkta yer alan mağara, yatay olarak gelişmiş, çok katlı, kaynak konumlu aktif ve fosil bölümlerden oluşuyor.
Üç kattan oluşan mağaranın alt katında; Safranbolu’nun içme suyuna katkıda bulunan bir kaynak yer alıyor. Üst katında ise; sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damla taşları yer alıyor. Derin bir vadinin içerisinde bulunduğu için, yaklaşık 150 basamaklı bir merdivenden tırmanarak mağaraya ulaşıyorsunuz. Mağaraya ulaştığınızda ise, içerisinde yer alan şelaleye ve göle hayranlık duyacağınız kesin. Aynı zamanda mağaranın, nefes darlığına, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği de biliniyor.
Safranbolu Zipline Hattı
Tokatlı kanyonunda geçtiğimiz yıllarda hizmete giren zipline hattı ziyaretçiler tarafından oldukça çok tercih edilecen aktivitelerin başında geliyor.
Safranbolu Zipline Yüksekliği
Türkiye’nin yerden en yüksek zipline olan Safranbolu Tokatlı Kanyonu’ndaki zipline yüksekliği 110 metre olup, gidiş 150 metre, dönüş 150 metre toplam uzunluğu 300 metre. Türkiye’nin en uzun zipline hattı ise Çankırı Ilgaz Dağı Yıldıztepe Kayak Merkezinde bulunan Yıldıztepe Zipline Hattı 640 metre ile rekoru elinde bulunduruyor merak edenler buraya tıklayın https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ilgaz-dagi-yildiztepe-zipline.html
Safranbolu Zipline Fiyatı Nedir?
Safranbolu Zipline, Temmuz 2020 başında gezdik video montajını yaparken fark ettim fiyatlara zam yapmışlar.
Safranbolu Ters Ev
Tokatlı kanyonu ve cam terası gezmek için gelenleri girişte ilk karşılayan ters ev, ziyaretçiler tarafından gezilen yerler arasıda diyebilirim.
Günlük hayatta kullanılan eşyaları ziyaretçileri tavandan sarkarak karşılaması ile birlikte tüm yüzeyler eğimli olarak tasarlanmış. Ters Evde mekan abartıdan kaçınarak sıradan dekorasyon ve Avrupa tarzı nesneler kullanılmış. Ters evin her bir odası canlı renkler kullanılarak sıra dışı evin her odasında her şeyi detaylı bir şekilde inceleyebilmek için pencereler ve yeterli düzeyde aydınlatma sağlanmış.Ters Ev sadece iç mekanı değil, dışında bulunan objelerle de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Evin çatısı yerine uygulanan temel ve evin yanında havada ters asılı duran otomobil gelen misafirleri oldukça şaşırtıyor.
Safranbolu Ters Ev Giriş Ücreti
Safranbolu Ters Ev İletişim
Adres: İncekaya Köyü Cam Teras Mevkii Ters Ev Safranbolu/karabük
Sabuncu Hüsnü Safranbolu
Bizi takip eden Ankara fuarları takipçilerimizin yakından tanıdığı için olan Sabuncu Hüsnü’nün memleketi olan Safranbolu’ya gittiğinizde eski çarşıda bulunan 2 adet dükkanından birisine mutlaka uğramayı unutmayın. Sabuncu Hüsnü, Türkiye’de eşek sütü sabununu bulan ve son yıllarda en çok satılan ürünlerden birisidir.Eşek sütlü sabun o kadar çok ünlendi ki ilk çıktığı yıllarda İran, Sudi Arabistan, Mısır ve Amerika’dan yoğun talep gördü.Sabunun başarısından dolayı ulusal medyada ve tv kanalları haber bültenlerinde gündem oldu. Safranbolu’da Hüsnü Beyin Eşine ait Sabuncuzade Ayşe Hanım kolonya ve sabun gibi ürünlerden oluşan mağazası da bulunmaktadır.
Hüsnü Özdemir İletişim 0542 782 83 21
Adres: Çeşme Mah. Mehmet Hidayet Derman Sok. No: 16 Safranbolu (Eski Çarşı)
Adres: Karali Mah Manifaturacılar Cad. No: 34 Safranbolu (Eski Çarşı)
Aşağıda fuarda çektiğimiz videoları izleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz
VİDEOLARI İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Safran Hasadı Ne Zaman?
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen Safran soğanın ekimi, ağustos ortası ve eylül ayının ilk haftasında yapılıyor. Safran Hasadı, ekim ve kasım aylarında gerçekleştiriliyor, bu aylarda özellikle Safran Hasadı için özel turlar düzenlenerek bölgeye ciddi turist çekmektedir.
Dünyanın En Pahalı ve En Çok Taklit Edilen Bitkisi SAFRAN’ın Hikayesi
EVDE SAKSIDA SAFRAN YETİŞTİRMEK
Ilgaz Dağı Yıldıztepe Zipline
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ilgaz-dagi-yildiztepe-zipline.html
Altınköy Açık Hava Müzesi Ankara
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/altinkoy-ankara-gezilecek-yerler.htm
Kapadokya Gezilecek Yerler BLOG
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankara-cikisli-kapadokya-turu-kapadokya-gezilecek-yerler.html
Çankırı’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
http://isacoturoglu.com.tr/gezi/cankirida-gezilecek-yerler.html
Kars Ani Harabeleri Gezilecek Yerler
isacoturoglu.com.tr/gezi/kars-ani-harabeleri.html
Ankara’da Gezilecek Yerler “Anıtkabir Gezisi”
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/anitkabir-gezi-rehberi-notlarim.html
ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/ankarada-gezilecek-yerler-ankara-gezi-rehberi.html